Nedjelja , 01. Oct, 2023

KULTURA - CULTURE

Otvoreno 51. ''Studentsko ljeto'': Nad Maglajem se viore zastave Festivala

img

Maskenbal, defile ulicama Maglaja, „Malo ljeto“ i vatromet sa tvrđave bili su sadržaji otvaranja Internacionalne kulturne manifestacije „Studentsko ljeto“, koja ove godine doživljava svoje 51.izdanje. Ni kiša, koja je na svu sreću trajalo kratko, nije pokvarila raspoloženje više stotina najmlađih i njihovih roditelja te svečarski ugođaj u gradu u kojem se od davne 1964.godine održava Festival dobre pjesme i lijepih druženja.

Iz Maglaja se decenijama Bosnom i Hercegovinom ali i zemalja regiona, šire najljepše priče o prijateljstvu, maglajskoj gostoprimljivosti, dobroj pjesmi, poznatim imenima estrade koja su upravo na pozornice Festivala „Studentsko ljeto“ osvajala prve nagrade u svojoj karijeri. Organizator „Studentskog ljeta“ je i ove godine općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“.

Podignute dvije festivalske zastave

Okupljanje svih učesnika svečanog defilea bilo je u novom gradskom parku, a dječaci i djevojčice u najljepšim i najmaštovitijim kostimima ponovno su izazvali divljenje građana. Akcijski junaci, dobre i zle vile, čarobnice, kaubiji i Indijanci, doktorice, policajci i vatrogasci, pčelice i leptirići, likovi iz bajki, a u defileu se našao i jedan Ajnštajn i Spužva Bob. Povorka je zatim krenula ulicama Maglaja, pripadnici Policijske stanice Maglaj i ovaj put brinuli su se za bezbjednost i najmlađih i najstarijih, a brojni volonteri i volonterke da svečano otvaranje protekne baš onako kako je planirano. Festivalsku zastava koju su nosili učenici generacije osnovnih i srednjih škola: Lejla Kadušić, Dženana Čarama, Adna Hasanbašić i Faris Sejmenović, na jarbol ispred općine Maglaj podigli su Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i uspješni sportista Selver Mahmić. Uz zvuk topa, Festivalsku zastavu na jarbol, na tvrđavi, podigao je kajakaš Kenan Hrnjić, najuspješniji sportista Maglaja za 2022.godinu. I ove godine Organizacioni odbor Festivala kojeg čine : Eldina Mehinagić, predsjednica te članovi Arnela Tumbić, Benjamin Hasanić i Josip Antunović, direktor Doma kulture“ Edhem Mulabdić“, uz svesrdnu podršku načelnika Mahmutagića, radi na organizaciji sadržaja Festivala u kojima će sve Maglajlije ali i brojni gosti, moći uživati tokom ljeta. „Hvala Organizacionom odboru, volonterima, svima koji učestvuju u organizaciji Festivala. Prema prvim najavama očekuju nas sjajne festivalske večere, a do tada i niz drugih sadržaja u okviru 'Studentskog ljeta'“, kazao je načelnik Mahmutagić i proglasio otvorenim 51. „Studentsko ljeto“.

Održano i „Malo ljeto"

U Starom gradu održan je festival za najmlađe „Malo ljeto“. Nastupilo je ukupno 16 solista sa deset najljepših dječijih pjesama uz pratnju hora kojeg su činili učenici Osnovne škole „Maglaj“ i „Prve osnovne škole“ Maglaj. Sve njih pripremale su nastavnice muzike Esena Ruvić i Ermelina Herceg, a Alen Ruvić pripremio je dječije pjesme i pobrinuo se za njihov prepoznatljiv zvuk. Na pozornici su se predstavili: Lamija Mačković, Amar Mahmutagić, Neva Zeynep Yakar, Dunja Smajlaguć, Nađa Blitović, Nadira Omerović, Nerma Halilović, Nadija Mehinagić, Merjem Bilić, Lenna Herceg, Ajša Kalabić, Šejla Hodžić, Iman Nefić, Emina Mulasmajić, Lamija Mehinagić i Azra Kalabić. Lamija Salkić i Mona Herceg bile su voditeljice programa, a ceremonija svečanog otvaranja 51. „Studentskog ljeta“ završena je veličanstvenim vatrometom sa maglajske tvrđave.

 

N.Br./maglaj.net