Nedjelja , 01. Oct, 2023

KULTURA - CULTURE

U subotu veliki solistički koncert Aladina Pehića

img

SVOJIM SUGRAĐANIMA OBEĆAVAM FANTASTIČAN KONCERT

Maglajlija Aladin Pehić (26), mladi i talentovani estradni umjetnik, u rodnom gradu, u subotu, 17.juna u sportskoj dvorani, održaće svoj prvi solistički koncert. Koncert se održava u okviru manifestacije „Ljeto u Maglaju“. Aladin potiče iz porodice u kojoj se voljela muzika, u kojoj se uvijek sviralo i pjevalo. Starije Maglajlije sjetiće se njegovog djeda, rahmetli Ise i njegove harmonike, a i rahmetli otac Adin je takođe volio zasvirati i zapljevati.

Za solistički koncert sve spremno

Kako se bliži dan koncerta ima i pozitivne treme ali rekao bih više osjećaja odgovornosti, jer pjevam u svome gradu, pred svojim sugrađanima. Ovo je veliki projekat koji je okupio mnogo ljudi, hvala općini Maglaj na svesrdnoj podršci i pomoći, hvala svima koji su mi pomogli da ostvarim svoj san. Kada sam zvao Amru Halebić da bude gošća na koncertu, čestitala mi je na hrabrosti i rekla da se ona još uvijek nije usudila organizovati solistički koncert u rodnom Konjicu. Drago mi je što je prihvatila moj poziv da ponovno dođe u Maglaj, nakon učešća na 'Studentskom ljetu'. Priznala mi je da se iskreno raduje što će ponovno zapjevati u našem gradu. Amra je divna osoba, već smo imali nekoliko zajedničkih nastupa, lijepo se slažemo a i moji muzičari pratiće je tokom koncerta. Već imamo dogovorene zajedničke nastupe, a znamo da će nam radna biti i Nova godina. Naravno tu su i moji muzičari Semir Hodžić i Rasim Mulić, zajedno smo pet godina, uigrana smo ekipa i kako bi se reklo znamo se u dušu. I oni su školovani muzičari, kao i ja jer smo sva trojica završili muzičku školu“, ispričao nam je Aladin i dodao da je za subotnji koncet sve spremno, a zadovoljan je i što je dobar broj karata već prodan.

Kakva su mu očekivanja? „Očekujem podršku svojih sugrađana, da će doći na koncert i uživati. Vjerujem da će u subotu sve biti upravo onako kako sam zamislio: dobra pjesma i još bolja atmosfera, pa da svi zajedno uživamo, jer dugo u Maglaju nije bilo koncerta. A ovaj grad uvijek je bio poznat po pjesmi, dobrim muzičarima i pjevačima, po 'Studentskom ljetu'. Nas Maglajlije prati dobar glas, gdje god se pojavimo. I ja kada pomen svoj rodni grad, svi se odmah sjete Festivala na kojem sam i sam pjevao prije sedam-osam godina“.

Objavio već dvije pjesme

Muzički šou „Zvezde Granda“ gdje je dospio do petog kruga uz mentora Dragana Stojkovića Bosanca i njemu je pomogao u karijeri. Vrlo brzo nakon učešća uradio je u Austriji i drugu autorsku pjesmu 'Želim da znam', za koju je napisao muziku i tekst, dok je aranžman radio Kenan Fejzić-Ćina, a prvu pjesmu, koja je svjetlo dana ugledala prije dvije godine - 'Jednom il' nijednom zavoliš' potpisuje Kenan Fejzić. „Na Grand paradi i emisiji 'Pesmom za dušu' radio sam promociju pjesme 'Želim da znam' i jako sam zadovoljan. To mi je stvorilo prilike za brojne nastupe kako u Njemačkoj tako i širom Bosne i Hercegovine. Ima nastupa, rezervisani smo cijelo ljeto, sigurno do oktobra. Ništa od ovoga ne bi bilo bez našeg vrijednog rada i truda, vidi se naš napredak“, kazao je Aladin i nastavio. „Mene muzika beskrajno ispunjava, a i otac rahmetli je volio muziku i bio posebno sretan na koncertima dok sam pohađao Paralelnu muzičku školu.

Nakon njegove smrti rekao sam sebi da ću mu ispuniti želju – da budem u svijetu muzike. Mislim da može biti ponosan na mene, jer gradim svoju karijeru bez skandala, samo dobrom pjesmom i nastupima. Sve se u životu može postići ako se to želi, a ja znam da želim da uspijem na estradi“.

Voli dobru muziku

Priča nam da voli da pjeva i zabavnu i narodnu muziku, repertoar Šabana Šaulića i Šerifa Konjevića, ali i Dinu Merlina, Toše Proeskog, grupu Magbet, jednostavno voli dobru muziku. U svijetu estrade posebno cijeni savjete dobrog prijatelje Mirze Šuta, za kojeg kaže da je uticao na njega od staylinga do ponašanja na sceni i u javnosti. „Kako se ti predstaviš ljudima, tako te i gledaju. Ja ne želim karijeru graditi na skandalima, izgubio se moral, obraz, stid, karakter, toga gotovo više da nema. Nažalost, takvi na estradi daju negativan primjer mladima. Ja sam sretan što ljudi prepoznaju kvalitet i tvoje dobre osobine, pa tako i moj. Pokušavam da idem dobrim putem, pjevam i u kafana i klubovima, nastojim da napravim dobru atmosferu, jer zato sam tu. Ne pijem alkohol i samo se trudim da radim svoj posao najbolje što znam i zabavim ljude“, dodao je Aladin.

Podrška porodice mu je najvažnija

Mama Mevlida i sestra Jasmina sa porodicom su mu najveća podrška kao i njegovi muzičari Semir i Rasim. „Kada oko sebe imaš tako dobre i iskrene prijatelje, onda se i posao odradi dobro. Za sve ove godine nije bilo nijedne nesuglasice između nas, oni vole da se šale, a ja sam nekada ljut i nervozan kada trebamo na svirku. Tako da je to odličan balans“, dodao je kroz smijeh. Ljeto će za Aladina i njegove muzičare Semira i Rasima biće radno. Nastupim u ugostiteljskim objektima, klubovima ali i brojne svadbe širom Bosne i Hercegovine, ali biće i nastupa u Njemačkoj. Sudeći po popularnosti u posljednje vrijeme, sve koji ga budu slušali Aladina, Semira i Rasima očekuje dobra pjesma i zabava.N.Br./maglaj.net