Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Održan VII Internacionalni festival muzike ''Primavera'': Dunja i Nadija u Maglaj donijele prve nagrade (FOTO)

img

Nadija Mehinagić i Dunja Smajlagić sa VII Internacionalnog festivala muzike „Primavera“, koji je od 30.marta do 2.aprila održan u Bijeljini, vratile su se sa osvojenim prvim nagradama u kategoriji klavir solo. Od mogućih 100 Nadija je osvojila 97, a Dunja 95 bodova i svojim su talentom, zanjem i vještinom zadivile stručni žiri.

Velikom uspjehu raduju su i Nadija i Dunja, ali i muzički pedagozi Esena Ruvić, profesorica muzike i Ermelina Herceg, nastavnica muzike, koje su ih i pripremale za ovo takmičenje. Uspjeh je i veći ako se zna da je „Primavera“ okupila više od 500 mladih muzičara iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Za predstavljanje na „Primaveri“ odabran je repertoar kojim će se najbolje predstaviti Nadijin i Dunjin talenat, pa su one tako izvele kompozicije iz tri muzičke epohe: baroka, klasike i romantizma, sve u 5 minuta koliko su imale na raspolaganju što se svidjelo i žiriju.

Nadija voli Baha, a Dunja Čajkovskog

Nadija i Dunja učenice su „Prve osnovne škole“ i drugog razreda Paralelne osnovne muzičke škole koja djeluje pri Osnovnoj školi „Maglaj“. „Treba puno vježbati da se muzika donese na pravi način. Prvo treba pročitati note pa tek onda stvoriti muziku“, otkrila nam je Nadija. „Za Bijeljinu smo se pripremale od početka nove školske godine. Prvo su se note trebale pročitati, a od decembra sam krenula sa artikulacijom, dinamikom, tempom“, dodala je Dunja. Ove djevojčice ispričale su nam da su bile oduševljene velikom salom, koncertnim klavirom ibrojnom publikom. Dunja nam je priznala da kod nje treme nije bilo, dok trema na Nadiju djeluje samo pozitivno i pomaže joj prilikom koncentracije. „Sretna sam zbog osvojene prve nagrade, jer sam očekivala drugu ili treću nagradu, pa sam nakon proglašenja stvarno bila iznenađena“, priznala je Dunja. „Ja sam se nadala prvom mjestu i baš sam presretna“, dodala je Nadija. Otkrile su nam i svoje omiljene kompozitore, za Nadju je to Bah, a za Dunju Čajkovski.

U konkurenciji 90 takmičara osvojile prve nagrade

Profesorica muzike Esena Ruvić, već u prvim mjesecima Nadjinog i Dunjinog školovanja primijetila je njihov talenat. „Prošle godine Nadija i Dunja osvojile su prvo mjesto na Federalnom takmičenju učenika muzičkih škola u kategoriji klavirski duo, što je takođe bio veliki uspjeh. Sa novom školskom godinom u muzičkoj školi odlučili smo se predstaviti na „Primaveri“. U konkurenciji 90 takmičara iz zemalja regiona one su osvojile prva mjesta sa visokim brojem bodova. I Nadija i Dunja jesu muzički talenti ali bez vježbe i upornog rada nema ni uspjeha. Vrijedno smo radili mjesecima, a kako sam ja posljednja dva mjeseca na bolovanju, priključila nam se i Ermelina Herceg, nastavnica muzike. Svi smo ponosni na Nadijin i Dunjin uspjeh“, kazala nam je Esena Ruvić, profesorica muzike.

Nadija i Dunja su jako lijepo muzicirale, ispoštovale su sve što smo im savjetovale, svaka nota, svaki ton je odsviran onako kako je trebalo, fraziranje, dinamika, artikulacija. Iako su imale tremu, to se nije osjetilo, sve na čemu su radile mjesecima, uspjele su donijeti i pokazati na tom takmičenju. Članovi žirija bili su iz Beograda i Ljubljane, imali su jako predagoški pristup jer su znali da se radi o djeci koja tek ulaze u svijet muzike. Mislim da su bili i pozitivno iznenađeni njihovim nastupom, jer one ipak dolaze iz jednog malog grada, u odnosu na ostale učesnike, koji dolaze iz velikih muzičkih centara“, kazala nam je Ermelina Herceg, nastavnica muzike.

Nakon posljednjeh uspjeha, ove dvije djevojčice već maštaju o nastavku školovanja u srednjoj muzičkoj školi, sanjaju o nastupima i koncertima jer se završetak osnovnog obrazovanja, poklapa se i sa završetkom školovanja u muzičkoj školi. Nadija i Dunja nastavljaju sa svojim obavezama u obje škole, a od planova su nam otkrile da se već pripremaju za još jedno internacionalno takmičenje kojem će domaćin u junu biti Brčko.

 

N.Br./maglaj.net