Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Gotovo sve spremno za jubilarno 50. ''Studentsko ljeto''

img

USKORO ĆE SE ZNATI I IMENA UČESNIKA FESTIVALA

Kako je poznato, završne večeri 50.jubilarnog festivala „Studentsko ljeto“ očekuju nas 9. i 10. septembra, a članovi Organizacionog odbora „Studentskog ljeta“ vrijedno rade kako bi sve bilo spremno za festivalske večeri. Ono što nam je u razgovoru naglasila Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora, za Festival je gotovo sve spremno. „Jako sam sretna što sam dio tima festivala koji ove godine slavi 50 godina postojanja, što sam dio tima koji vodi organizaciju jedne od najstarijih manifestacija ovakvog karaktera u BiH ali i zemljama u okruženju. Mnogi festivali nisu opstali, jači, veći i značajniji, ali naš festival „Studentsko ljeto“ i dalje traje. Organizacioni odbor nije brojčano veliki, ali nikada prije nismo brže završili sve što je bilo potrebno u određenom trenutku. U tome nam je pomogao i naš entizijazam. Benjamin Hasanić, zadužen je za takmičare, žiri, scenarij, orkestar, Dragomir Dunđer, direktor Doma kulture zadužen je za tehnički dio organizacije festivala, a PR i promociju festivala vodi Arnela Tumbić, moj domen su finansije ali objedinjavanje svih aktivnosti. I ove godine kao savjetnik neprocjenjivo nam je iskustvo nastavnice Hane Čizmić, bez koje sve ovo ne bi ovako brzo odradili, ona nam je velika podrška i učitelj kada je u pitanju organizaciju festivala“, rekla nam je Mehinagić u razgovoru.

U Maglaj će u septembru zapjevati učesnici iz šest zemalja, pobjednici regionalnih festivala, ali i učesnici regionalnih muzičkih takmičenja. Nema sumnje da će maglajska festivalska scena okupiti one najbolje. Organizaciju festivala pomoćiće i brojni volonteri, srenjoškolci i studenti koji će, ne žaleći svoje vrijeme pomoći da iz ovoga grada, nakon 10. septembra, ode u svijet najljepša slika. „Festival će ove godine imati simboličnu poruku i naziv. Biće to festival mladosti posvećen našim mladim, ali i neafirmisanim pjevačima, željnih dokazivanja. Poručujem mladima da ostanu u svome gradu, da se bore za njega kao što je festival opstao pet decenija, da svojim zananjem i rezultatima prikažemo lijepu sliku o Maglaju, da se pominje i kroz ono što radi mladost ovoga grada. Uputili smo poziv mladim iz sportskih klubova i mladima koji žele da se uključe u volontiranje i puno ih se javilo. Kada su u pitanju sportski klubovi odazvali su su košarkaški i odbojkaški kluba te NK Novi Šeher, ali i članovi Udruženja mladih Sub castro nostro. Lijepo je vidjeti mladost u i oko sportske dvorane, kako se druže, pa neka oni budu u prvom planu“, dodala je Mehinagić.

Poruku će uputiti nekadašnji učesnici i pobjednici Festivala

Neizostavni dio festivala je i maglajska publika koja vrlo dobro zna prepoznati kvalitet. Organizatori su planirali i iznenađenje za publiku o čemu će obavijestiti kada dođe vrijeme, ali i još puno iznenađenja pa se nadaju da će sve Maglajke i Maglajlije biti zadovoljne. „Kako slavimo 50 godina festvala, putem društvenih mreža pronašli smo nekadašnje učesnike i pobjednike. Sa mnogima smo stupili u kontakt, Željko Samrdžić reaguje i dijeli sve naše objave na Instragramu i već nam se javio svojom video porukom. Kontaktirali smo i nekadašnje pobjednike iz Inđije i Podgorice i mogu vam reći da je svaki razgovor vrlo emotivan. U planu su i posebni sadržaji o festivalu koji će biti emitovani u programu RTV Maglaj te maglaj.net. Ukoliko neko od naših sugrađana ima interesantnu priču o festivalu, neka name se jave putem društvenih mreža. Svaka ta priča je jedna lijepa slika o Maglaju i festivalu", dodala je na kraju Eldina Mehinagić.



N.Br./maglaj.net