Četvrtak , 28. Mar, 2024

ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

U Zeničko-dobojskom kantonu ove zime 150.000 oboljelih od gripe

img



U Zeničko-dobojskom kantonu na snazi je dugotrajna epidemija gripe. Među najsmrtonosnijima je takozvana svinjska gripa, ona koju uzrokuje virus H1N1. Ove zime svinjska gripa uzrokovala je pet smrtnih slučajeva u Zeničko-dobojskom kantonu.

U aktuelnoj zimskoj sezoni gripu je odbolovalo čak 150 hiljada ljudi. Na broj stanovnika Zeničko-dobojskog kantona (400.000), to je procenat od 37,5 posto.

Doktor Ednan Drljević, načelnik Odjela za zarazne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica tvrdi da mjesta panici ipak nema, jer je i ova gripa, ista kao i svaka druga, sve dok ne pogodi nezaštićene i hronično bolesne.

Najvećim krivcem za ogroman broj oboljelih ove zime označio je nizak nivo imunizacije, kojom se značajno smanjuje rizik od zdravstvenih komplikacija uzrokovanih gripom. Procjenjuje se da je obuhvat stanovništa BiH preventivnom vakcinacijom protiv gripe za ravno deset puta manji u odnosu na susjedne zemlje.

Faktori za mogući smrtni ishod komplikacija svake vrste gripe također mogu biti starija vremenska dob i slabo srce.

U smrtnim slučajevima presuđuju pridružene bolesti, najčešće one kardio-respiratornog sistema, – kaže doktor Ednan Drljević.

Kao najsigurniju prevenciju preporučuje vakcinaciju, jer svako ko je na taj način zaštićen, barijera je širenju gripe. Apelovao je i da oboljeli, ukoliko se susreću s drugim ljudima, obavezno nose zaštitnu masku, kako bi spriječili dalje širenje gripe.


(RTV Zenica)