Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Novi Šeher: Ismičići pronašli i othranili sokolicu (FOTO)

img

Naučili je da se vrati na ruku

U Novom Šeheru otac i sin, Amir i Harun Ismičić, slučajno su pronašli sokolicu i počeli je učiti drvenim vještinama starih majstora sokolara.

Kako nam je Amir ispričao, sokolicu su slučajno pronašli prošle godine. Šetajući obližnjom šumom, ispod jednog drveta vidjeli su sokolicu, najvjerovatnije ispalu iz gnijezda. I donijeli je kući, počeli hraniti, ali i obučavati. „Pronašli smo je u šumi blizu naše kuće, pandemija je bila u jeku, ja nisam radio i puno smo vremena provodili u prirodi. Pronašli smo je za vrijeme jedne takve šetnje, ispod drveta. Pretpostavili smo da je ispala iz gnijezda. Othranili smo je, naučili da jede iz ruke, već je i puštamo da leti, sama se vraća na ruku za hranom“, ispričao nam je Amir i dodao da će je ovo ljeto potpuno pustiti.


Planiramo je pustiti potpuno, a ako bude željela siguran sam da će se vratiti na mjesto gdje smo je hranili“. U prelijepoj ptici uživa i Amirov sin Harun. „Lijepo je pogledati, čuti je kako se odaziva drugim pticama iz šume. Svi se brinemo o sokolici a meni jede iz ruke. Dolazili su i moji drugovi, Ersan, Bekrija i drugi. I njima se sokolica baš sviđa“, kazao nam je Harun.

Planiraju je pustiti na slobodu

Sokolica za sada ostaje kod Ismičića, obuka je vrlo uspješna a i sloboda za ovu prelijepu pticu takođe je realna opcija. „Sigurno je da ćemo je pustiti, a ako se vrati nastavićemo je hraniti“, kazao nam je Amir, a Harun nastavio. „Uživamo svi u njoj, lijepo je gledati kako leti i vjerujem da će se dobro snaći i na slobodi. Biće mi žao ako ode“.



N.Br./maglaj.net