Petak , 16. Apr, 2021

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Prije 27 godina deblokiran herojski Maglaj!

img

Nakon punih devet mjeseci potpunog okruženja, 19.marta 1994.godine deblokiran je Maglaj. Period od 24.juna 1993. do 19.marta 1994.godine bio je sigurno najteži tokom ratnih godina. Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije Republike BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim borcima, hrabrim pripadnicima maglajske brigade i građanima. Nije bilo naoružanja, municije, hrane, struje, vode, sanitetskog materijala. Brojne izbjeglice i građani trpili su stalna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja. Život se odvijao u podrumima, 'prelijetalo' se od zgrade do zgrade. 

Akcija "Padobran"

Skromne zalihe humanitarne pomoći brzo su se iscrpile, pa je ovaj period obilježila i akcija „Padobran“. Hrana se dopremala iz zraka, uglavnom noću, a kao kote su odabrane Ošve, Sikola i Borik. Lanč paketi su padali i po gradu. Ljudi su nosili improvizovane baklje od zapaljene gume i često su bili na udaru neprijateljske artiljerije, bilo je poginulih i ranjenih. Mnogi su risikrali svoje živote da bi došli do malo hrane. Pripadnici Civilne zaštite i radnog voda bili su zaduženi za prikupljanje paketa sa hranom, koji su često padali i na potpuno nepristupačna mjesta.Majstori preživljavanja

U tim ratnim godinama bili smo majstori preživljavanja. Vodom smo se snabdijevali sa pumpi, struju dobijali pomoću akumulatora ili proizvodili uz pomoć diname i bicikla. Pravila se ratna vegeta, pašteta od konzervirane ribe ili mesa iz IKAR konzervi, sir od mlijeka u prahu, pita od riže, supa od žare, salata od maslačka, najviše se jeo grah, leća, riža, pila se kafa od ječma ili leblebije..... Mediji su imali izuzetno značajnu ulogu u tom periodu. Radio je konstantno emitovao program, Televizija „Fenix“ je osim informisanja imala i ulogu dokumentovanja arhivske građe, a počele su izlaziti i Maglajske novine. Uz heroje na linijama odbrane, radio-amatere koji su bili jedina veza sa svijetom, ne smijemo zaboraviti ni heroje u bijelom, ljekare i medicinsko osoblje.

Tokom ratnih godina na maglajskoj općini poginulo je blizu 500 boraca, 550 je ratnih vojnih invalida, ubijeno je 210 civila, od toga 57 djece mlađe od 18 godina. Najmlađa žrtva imala je samo dvije godine. Za zločine počinjene nad civilnim stanovništvo još niko nije odgovarao.


NE PONOVILO SE!
maglaj.net