Nedjelja , 19. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Info dan u Maglaju: Šta nam nudi Zakon o mladima FBiH?

img

Vijeće mladih Federacije BiH je krovno udruženje mladih koje zastupa i predstavlja interese mladih, a formirano na osnovama Zakona o mladima FBiH. Aktivno djelujemo od 2016. godine, te zajedno sa 35 lokalnih vijeća mladih i šest kantonalnih provodimo aktivnosti i inicijative na nivou FBiH. Kako se trudimo da putem različitih aktivnosti obilazimo što veći broj lokalnih zajednica u Federaciji BiH, došlo je vrijeme i za općinu Maglaj.

U petak 21.08.2020. godine u periodu od 11:30 do 13:30 sati ispred Opće Biblioteke u Maglaju biće organizovana ulična akcija čiji je cilj informisanje mladih o njihovim pravima, obavezama, ali i mehanizmima koje im nudi Zakon o mladima FBiH.

Pored informisanja mladih o postojećim zakonskim mehanizmima, planirana je promocija inicijative koju je Vijeće mladih FBiH usmjerilo ka Vladi Federacije BiH u cilju formiranje Savjeta za mlade FBiH kao radnog tijela Vlade, što je obaveza prepoznata Zakonom od 2010.godine. Ovaj mehanizam treba da omogući direktno učešće mladih u procesima donošenja odluka na nivou Federacije BiH, te omogući mladima da svoje ideje i stavove usmjere direktno ka donosiocima odluka.

Ulična akcija u Maglaju bit će održana uz pomoć mladih ljudi iz Maglaja, a građani se pozivaju da se pridružie u periodu od 11:45 do 13:00 sati te svojim prisustvom i izvještavanjem date na značaju glasu mladih u borbi za svoja prava, te podržite potpunu primjenu Zakona o mladima Federacije BiH.



maglaj.net