Srijeda , 08. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglajlija Almir Đuhera učesnik 41. maratona u Istanbulu (FOTO)

img

I pored svih problema, uspio je završiti utrku

Još jednom Maglajliji pošlo je za rukom istrčati maraton. Almir Đuhera (48) nedavno se vratio iz Istanbula gdje je sa još 5.000 učesnika trčao 41.po redu maraton. Nažalost, kako nam je ispričao, pratio ga je peh za pehom, ali uspio je završiti trku i to kao 253. u svojoj starosnoj grupi. Maraton u Istanbulu trčalo je stotinjak bh učesnika.

 U planu istrčati ultra maraton

Nakon što je istrčao maraton u Cazinu, splitski, banjalučki i tuzlanski polumaraton, u ovoj godini je pored kilometara i kilometara treninga, Almir istrčao je i Konjički noćni cener kao i utrku Alfa 10 kilometara u Modriči. Iako se rekreativno  trčanjem bavi nepune dvije godine, osjetio je da je spreman za veće izazove. „Prijatelj Almir Redžić  motivisao je da se prijavim za Istanbul. Počelo je spontano i ostvario mi se san zahvaljujući pomoći dobrih ljudi“, ispričao nam je Almir. Od ukupno 5.000 maratonaca njegov plasman bio je oko 1.850-tog mjesta. U prilog ličnom uspjehu govori i nova medalja u njegovoj kolekciji. „Nakon 20-tog kilometra počeo je najgori horor i sve je pošlo u krivom smjeru“, prisjetio se sa osmjehom i dodao. „Polumaraton sam istrčao za sat i 41 minutu što je bilo za mene odlično vrijeme, obzirom na moje godine i trkački staž. Očekivao sam da bi utrku mogao završiti za 3 sata i 40 minuta. Ali, onda je sve krenulo naopako. Počeo me mučiti stomačni virus, nokat koji je pukao baš prije utrke i ukočen mišić. A cijelu trku sam trčao u mokroj opremi jer se prosula voda koju sam nosio u ruksaku. Ipak, najvažnije je da sam ostao mentalno jak i da nisam odustao uprkos svim problemima“.



Planovi su mu da u aprilu naredne godine trči državni ultra maraton te ponovno učestvuje na Državnom prvenstvu BiH u maratonu. Iduće godine volio bi biti učesnik maratona u Berlinu. A do tada će se pripremati po planu trenera Mirsada Abdagića.






N.Br./maglaj.net