Utorak , 19. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Šteta od posljednjih poplava procjenjena na 3,26 miliona KM (FOTO)

img

Istekao je zakonom predviđeni rok za prijavu preliminarnih tokom kojeg su postradali u posljednjem nevremenu koje je 13.maja pogodilo područja osam mjesnih zajednica maglajske općine, mogli prijaviti pričinjene štete.

Pored prijava samih građana, općina je formirala pet komisija, centralnu za procjenu šteta te četiri stručne komisije za štete pričinjene na poljoprivrednom zemljištu, stambenim i pomoćnim objektima, infrastrukturi i privredi. Prema riječlima Mirsada Mahmutagića, općinskog načelnika, prava procjena šteta još nije gotova, rok je mjeseca dana, a u međuvremenu materijal će biti ponuđen Općinskom vijeću na razmatranje.

Šteta na stambenim objektima procjenjena je na 1,7 milion KM, preliminarna šteta na  poljoprivrednim usjevima je 203.000 KM, pomoćnim objektima 55.000 KM, na privrednim objektima 95.000 i ustanovama 60.000. Na 75 kilometara puteva pričinjena je šteta od 1,1 milion KM, dodatne štete na privrednim objektima u vidu repromaterijala i mašina je 420.000 KM. Znači, ukupna preliminarna šteta je 3,26 miliona KM. Tokom poplava oštećeno je 138 objekata od kojih su 83 stambena“, rekao je Mahmutagić. Pričinjene štete daleko prevazilaze trenutne mogućnosti općine Maglaj, a su apeli za pomoć upućeni na brojne adrese. „Vjerujem da će i Maglaj biti tretiran kao i sva druga poplavljena područja i bez pomoći viših nivoa vlasti ništa značajnije ne možemo uraditi. Višim nivoima vlasti obratili smo se apelom za pomoć, kao i međunarodnim institucijama koje su i do sada imale dobru saradnju sa općinom i koje su pomagale građane  2014. i 2018.godine kao što su UNDP, CRS i mnoge druge“, dodao je načelnik Mahmutagić.

Štete veće nego prije pet godina

Svaku večer sanjam poplavu i mulj!“. Riječi su ovo Hidajete Međić iz Gornje Liješnice, naselja u kojem mještani tvrde da su gore postradali nego u poplavama 2014.godine. Mještani ovog, kao i drugih poplavljenih područja, očekuju konkretnu pomoć, kao što je namještaj i bijela tehnika. Pored područja Liješnice, u velikom nevremenu 13.maja postradala su i područja Novog Šehera, Čoba, Kopica, Domislice, Ulišnjaka, Kosove i Donjeg Rakovca.  Na ovom području poplavljeno je 40-tak kuća, pomoćni objekti, uništeni su plastenici, voćanjci, bašte. Koliko mještani Gornje Liješnice strahuju da ih ponovno ne zadesi slična katastrofa, govori i činjenica da neki još uvijek nisu sklonili vreće sa pijeskom, postavljene na ulaze u kuće. Veliku štetu pretrpjeli su Bahrudin i Hidajeta Međić. Snaga vodene stihije doslovce je potkopala temelje njihove kuće. Sve što su imali u prizemlju kuće, uništeno je. „Prije pet godina i mogli smo nekako sami, sada ne“, priča nam Hidajeta koja je penzionerka dok joj suprug Bahrudin kao demibilasni borac nema nikakva primanja i još je težak srčani bolesnik. „Ako zaspim, sanjam da bježim od vode, a onda se probudim i sjedim do jutra. Sve što smo imali u prizemlju, uništeno je, ništa više nemamo. Ni šerpa mi nije ostala“, priča nam potresena Hidajeta. Vejsila Međića zatičemo kako popravlja prilaz kući. „Malo da se sanira koliko se može. Svaki naredni pljusak nama će biti prijetnja“, kaže Vejsil.



Na području Gornje Liješnice saniran je dio uništenog asflatnog puta. Mjesna zajednica obezbijedila je 20 kubika pijeska da se naspu prilazi kućama. „Lokalna vlast uradila je koliko je mogla. Mi sada očekujemo pomoć viših nivoa, narodu je sve uništeno i velike su štete. Postradalim je potreban namještaj i bijela tehnika, sve što je stradalo u poplavama. Od predstavnika nekih 'jačih' organizacija niko nam još nije dolazimo. Ovdje će narod uvijek biti u strahu“, rekao nam je Nihad Međić, povjerenik MZ za Gornju Liješnicu.

Veliki ljudi ispisuje najljepše priče

I kako to obično biva, velike katastrofe najčešće ispisuju i najljepše ljudske priče. Tako je namještaj koji je donirala slušateljka Radiopostaje Žepče Dejna Džebić, u Gornjoj Liješnici uručen 100-postotnom ratnom vojnom invalidu Ekremu Suljakoviću. Bila je to sugestija njegovog prvog komšije Borisa Lovrića, čija je kuća također teško nastradala u poplavi. „Ne smatram da sam uradio nešto što zaslužuje toliku medijsku pažnju. Sve je to bio sticaj okolnosti, neko je drugi pomogao, a ja sam bio samo posrednik“, kratko je prokomentarisao Lovrić. „Hvala Borisu i njegovoj supruzi Gordani. Jedva sam dočekao ponuđeni namještaj, jer sam ostao bez svega. Hvala dobrim ljudima“, dodao je Ekrem.

Interventno djelovala mehanizacija građevinskih firmi

Nakon nevremena, po nalogu lokalnih vlasti, interventno je djelovala mehanizacija maglajskih firmi „Hajdić“ i „Geoput“, „Tansputevi“ Doboj Jug, kao i mehanizacija Komunalnog javnog društva Maglaj. Na području Kopica sanirana su dva manja klizišta, a od nanosa je očišćeno korito lokalnog potoka. Na ulazu u naselje Gračin Brijeg mehanizacija je intervenisala zbog klizišta na ulazu u naselje, kao i na području Donjeg Rakovca. Radnici i mehanizacija Komunalnog društva Maglaj tokom vikenda bili su angažovani na prikupljanju i odvozu krupnog otpada sa poplavljenih područja. Najviše otpada prikupljeno je na području naselja Gornja Liješnica, Salkić i Osmići u MZ Liješnica. Nakon odvoza otpada izvršeno je i mašinsko pranje ulica.




















 
N.Br./maglaj.net