Subota , 27. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Susretom sa sarajevskim Željezničarom, Nogometni klub Novi Šeher proslavio 60. rođendan (FOTO)

img

ISTINSKI SPEKTAKL I DOBRA ATMOSFERA NA STADIONU POD LIPIĆEM

Mjesecima su se članovi Uprave NK Novi Šeher pripremali za obilježavanje 60 godina kluba, a kada se saznalo da će na proslavu doći kompletna uprava i članovi Fudbalskog kluba Željezničar, najtrofejnijeg kluba u BiH, sve je 'ubačeno u brzinu više'. Uređen je cijeli stadion, postavljeno prvih 190 stolica na tribine, uređeni prilazi stadionu, klupske prostorije, svlačionice, a članovima Uprave i Skupštine pridružilo se na desetine volontera i volonterki. U Novom Šeheru su htjeli svijetla obraza dočekati renomirane goste sa kojima je saradnja dogovorena u par riječi, a gosti nisu imali ni nekih posebnih zahtjeva. Vrijedne Novošeherlije širom su otvorile vrata svojih dvorišta da bi gosti imali gdje parkirati svoja vozila, a neki su nam iskreno priznali da noć uoči utakmice nisu ni spavali od silne radosti.

Legende se sjećaju svojih početaka

I prije zvaničnog osnivanja daleke 1964. godine, u Novom Šeheru postojala je grupa entuzijsta i zaljubljenika u nogomet. Među živima su i te prve postave još Meho Mečkić, Hakija Mečkić, Hasan Huseinagić, dr. Abdulkerim Mulasmajić, Mehemd Mulasmajić, Safet Osmić i Naim Bašić. Dodjeljene su im zahvalnice za sve ono što su učinili za voljeni klub, a oni su se prisjetili tih davnih godina. Hasan Huseinagić (84) sjeća se kako se nekada igralo krpenom loptom, da kopački nije bilo, nego su obućari na njihove cipele postavljali krampone, nije bilo ni sportske opreme.

Najviše je bilo entuzijazma, a dok klub nije bio registrovan dolazile su nam ekipe iz okoline, sa područja Tešnja, Zavidovića, dolazio je i Natron, uglavnom za praznike. Sjećam se jednog gostivanja u Brijesnici, a protivnici daleko spremniji od nas. Sjećam se da su dvije strane stadiona bila polja kukuruza. Ašir Mečkić, čiji su sinovi Meša, Hakija i Sudo bili u ekipi, savjetovao nas je da loptu kada god možemo šutamo u kukuruze, jer jedna je lopta bila, pa dok se lopta nađe, mi se malo odmorimo. I pobijedili smo tu utakmicu“, kroz smijeh nam je ispričao Hasan.

Hakija Mečkić (80) priča nam da su klub osnovali Mehmed Mečkić, Jovo Nedić i Safet Alispahić, sjeća se i Mehmeda Galijaševića-Galeta, koji je došao iz Natrona, bio trener ali i igrač. „Lijepe su to godine bile, sjećam se da smo dok se klub nije zvanično osnovao, igrali sa ekipama iz Potklečja, Medakova, Liješnice“, ispričao nam je Hakija.

Željini igrači dočekani kao velike zvijezde

Kada su se članovi Željezničara u svom najjačem sastavu pojavili na stadionu Pod Lipićem, nastalo je veliko oduševljenje posebno članova mlađih selekcija domaćeg kluba. Svi su se željeli slikati, dobiti autogram, a posebno popularan bio je Joseph Amoah, ali nisu zaostajali ni ostali članovi Želje. A onda je nastalo pravo takmičenje ko će dobiti više potpisa članova gostujućeg i domaćeg tima. Željini igrači pokazali su izuzetno strpljenje prema mladim fanovima i svima pokušali udovoljiti. Kako je gostujući tim u Novi Šeher doputovao sa 22 igrača, trenerima i pomoćnim osobljem, svlačionica im je bila premalena, pa su im domaćini ustupili i svoju.

Zahvalnice za sve koji su pomogli organizaciju historijskog susreta

Samir Bekrić, sportski direktor FK Željezničar i Emrah Đuhera, predsjednik Uprave NK Novi Šeher prije početka susreta svečano su otvorili novoizgrađene tribine. „Velika nam je čast što smo gosti u Novom Šeheru, jer na ovom području imamo jako puno naših navijača. Poziv predsjednika i članova Uprave rado smo prihvatili, a pohvalio bih organizaciju i sjajan prijem. Stadion izgleda jako lijepo sa novim tribinama, svlačionicama i pomoćnim prostorijama. Kako smo i najavili, u Novi Šeher smo doputovali u najjačem sastavu jer ovo mjesto i jubilej koji klub slavi to i zaslužuju“, izjavio je za naš portal Samir Bekrić, sportski direktor Željezničara.

Priprema je bila zaista puno, ali smo sve uspjeli završiti do početka utakmice i dočekati goste onako kako mi to u Novom Šeheru znamo. Hvala Željezničaru na dolasku, profesionalnosti, sve što su obećali i ispunili su i mi smo beskrajno zahvalni“, dodao je Emrah Đuhera, predsjednik Uprave Novog Šehera. Organizaciju utakmice pomogli su brojni strani i domaći sponzori kojima su takođe uručene zahvalnice, ali i svi oni koji su kupili karte za ovaj nogometni spektakl. Generalni pokrovitelj bila općina Maglaj i Općinski Načelnik. „Kada su mi se javili članovi Uprave sa željom da organizuju meč sa Željezničarom, nisam imao nikakve dileme da općina treba da bude sponzor ove manifestacije. Prelijepo je danas bilo biti u Novom Šeheru“, kazao nam je Mirsad Mahmutagić, načenik općine koji je Samiru Bekriću uručio i poklon – uokvireni dres sa brojem 60.

Prigodnim poklonima u Želji su se sjetili i Omara Mahmića, koji se kao lav bori protiv teške bolesti, a poklon je primio njegov otac Selver Mahmić, MMA borac.

Sretan i ponosan bio je i možda najveći 'krivac' što je do ovog historijskog susreta uopće došlo, Jasmin Đuhera, član Skupštine kluba. „Ovo je za sve nas u Novom Šeheru veliki događaj. Gosti su pokazali respekt i poštovanje time što su došli sa prvim timom. Navijači sa ovog područja sada imaju priliku gledati uživo tim Želje i da osjete fantastičnu atmosferu. Zahvalio bi se prijatelju, potpredsjedniku kluba Seudinu Novaliću, koji je puno pomogao, pa je on još jedan od 'krivaca' za ovaj meč. Hvala svima koji su došli u Novi Šeher“, kazao je Jasmin Đuhera.

Navijalo se i za Novi Šeher i Željezničar

Vedad Isić i Rijad Latifović na stadionu Pod Lipiće, bili su u dresovima domaćeg i gostujućeg kluba. „Mi svi u porodici navijamo za Želju, babo, mama, sestra i ja. Bio sam jako sretan kada sam čuo da Željezničar dolazi u Novi Šeher pa ću navijati za omiljeni klub“, kazao nam je Rijad.

Srednjoškolac Vedad Isić bio je među volonterima koji su pomogli u organizaciji meča. „Nije mi bilo teško prije škole odvojiti koji sat i pomoć šta treba, jer ovo će ostati upamćeno na široj regiji, ne samo u Novom Šeheru“, dodao je Vedad. Kenan Memić je iz Sarajeva došao da navija za Želju ali i posjeti rodbinu, porodicu Osmić.

Svaka domaća utakmica Želje na Grbavici se obavezno prati i navija. A u Novo Šeher sam došao posjetiti rodbinu, ali i pogledati susret“, rekao je Kenan. Aldin Hamzić-Ćanto za sebe kaže da je najvatreniji „Lipićar“. Nije mi bilo teško ostaviti posao u Neumu i potegnuti put od 317 kilometara da bi gledao susret voljenog kluba. „To vam dovoljno govori kolika je moja ljubav prema klubu Novi Šeher. Veliki je ovo dan Čaršiju, nije ovo samo rođendan kluba i otvaranje tribina, ovo je nova stranica u historiji kluba“, naglasio je Hamzić.

Utakmica bez rezultatskog imperativa

U utakmici koja nije imala rezultatski imperativ, gosti iz Sarajeva slavili su pobjedu rezultatom 0:7. Treba pohvaliti ekipu Novog Šehera, koja se takmiči u Ligi ZDK, koja su prvih 40.minuta susreta hrabro nosila sa Željom, jer su Mijić i Galić golove postigli u finišu prvog poluvremena, dok su u drugom pogađali Pavić, Mekić, Štilić, Zubanović, Al-Jaber. Inače, utakmica je odigrana u sjajnoj atmosferi i privukla je veliki broj gledalaca i navijača Željezničara koji su imali priliku gledati tim uživo. „U Novom Šeheru sam vidio ljude koji vole i svoj i naš klub, a svi su nas sjajno dočekali. Pravo je uživanje bilo danas i za igrače i za mene da prisustvujemo proslavi jubileja. Nadam se da ćemo opet doći u Novi Šeher i odigrati prijateljsku utakmicu, a biće prilike da današnje domaćine pozovemo u Sarajevo na uzvratni susret“, kazao nam je nakon susreta Bruno Akrapović, trener Željezničara. Sulejamn Krpić, kapiten Želje, zahvalio se domaćim igračima na fer i korektnoj igri. „Mi smo tim i tako se držimo, došli smo u najjačem sastavu i tako pokazali poštovanje prema našim domaćinima“, dodao je Krpić. Adnan Šarić, trener Novog Šehera, nije bio nezadovoljan jer su favorizovani protivnici prvi gol postigli u 40.minuti. „Moram reći da su moji igrači imali snažan motiv igrati protiv tako velike ekipe kao što je Željezničar, iako je od prvih 11 igrača njih 10 postilo. Velika nam je ovo motivacija za utakmice koje nas očekuju u Ligi ZDK“, dodao je Šarić.

U klupskim prostorijama bio je otvoren i fan shop Željezničara pa su mnogi kupili po neku uspomenu na ovaj historijski meč. Sudije susreta bili su Maid Bejzić, Kristijan Jukić i Armin Mulabdić. Nakon meča, organizovana je zajednička večera, što je bio i jedini zahtjev sarajevskog Željezničara.



N.Br./maglaj.net