Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?order=date&part=snippet&channelId=UC2ZPK3NY0rB1y0MCoDAf5kw&maxResults=10&key=AIzaSyBufgpTIm00R6j5eu7QAm1ZJfYQzYdFFx8): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /var/www/vhosts/maglaj.net/httpdocs/ba/opcina.php on line 18
maglaj.net - OPĆINA MAGLAJ - Obilježen Dan šehida u općini Maglaj
Utorak , 31. Mar, 2020

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Obilježen Dan šehida u općini Maglaj


img

 

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen je Danom šehida. Dan najboljih sinova, gazija i junaka Bosne i Hercegovine obilježen je i na području općine Maglaj u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca.

Program obilježavanja počeo je na šehidskom mezarju Podborik, gdje su imami proučili hatme i jasine-šerifa maglajskim šehidima, palim borcima i svim žrtvama rata, a zatim, posjetila su se šehidska mezarja u Jablanici i Bijeloj ploči, kao i mezarje Turbe.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Mirsad Mahmutagić i glavni imam Nevres ef. Hodžić.

„Danas je Dan šehida i dan svjedočenja da su naši mnogi najmiliji dali svoje živote za očuvanje nam jedine Bosne i Hercegovine, za spas svih Bosanaca i Hercegovaca koji su osjećali i osjećaju ovu zemlju svojom domovinom. Mnoga šehidska mezarja širom Bosne i Hercegovine, opominju nas da je ova zemlja prošla kroz težak period i da borba za nju nikada nije prestala. Mi smo je sačuvali i danas živimo u njoj onako kako najbolje možemo“, kazao je načelnik Mahmutagić.

„Došli smo ovdje danas da se bar na trenutak upitamo da li smo u prethodnom periodu, od rata do danas, znali cijeniti doprinos šehida i ostvarenje koje su nam u nasljedstvo i emanet ostavili. Državu, slobodu i njihove porodice, ali i nas same“, istakao je glavni imam, ef. Hodžić.

U 13,00 sati klanjat će se podne namaz i proučit će se tewhid za duše šehida u Novoj gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji.