Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana knjiga ratnih fotografija Mehmeda Bašića (FOTO)

img

Svaka fotografija – jedna priča

Ratni fotograf i snimatelj 327. Viteške brigade Mehmed Bašić knjigu fotografija „Iskustvo od kojeg niko nije pošteđen“ predstavio je svojim sugrađanima. Na fotografijama hrabrost, ponos, sreća, bol, tuga, zapravo život kakav smo živjeli u godinama agresije, kao trajno svjedočanstvo o tom vremenu.

Maglaj ima vrlo malo izdanja koja govore o godinama agresije

Kako je kazala Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke, fotografije su svjedočanstvo teškog vremena za grad, ljude i govore o vremenu koje ne smijemo zaboraviti. Vrijednost ove knjige je i što njeguje kulturu sjećanja. „Teško je gledati šta smo sve prošli u ratnim godinama. Veliki broj ljudi borio se i kamerom, mikrofonom, miksetom, glasom i pjesmom za ovo što danas imamo. Nadam se da će knjiga zainteresovati i mlade, pitati se ko je na fotografijama, pa će ovaj značajan dokument imati i veću vrijednost“, rekao je na pormociji Ričard Ibrahimefendić, bivši načelnik Službe za informisanje. Sam autor je rekao da je materijal iz ratnih godina želio podijeliti sa javnošću. „Osjećao sam obavezu da ove fotografije ugledaju svjetlo dana, da ih ne gledama samo ja nego i svi građani“, kazao je autor Mehmed Bašić.

 

Štampanje knjige pomoglo i Udruženje boraca „327. Viteška“

Nažalost, ovaj grad nema puno izdanja koja govore o ratnim godinama. Tu potrebu prepoznali su oni koji su pomogli da Bašićeva knjiga ugleda svjetlo dana kao i Udruženje boraca „327.Viteška“. „Na fotografijama u knjizi puno je onih koji znamo ili smo ih poznavali, a više nisu među nama. A bez njih Maglaj ne bi bio ono što je bio danas, niti bi bilo nas“, rekao je nakon promocije Mirsad Mahmutagić, načelnik općine. Iz Udruženja boraca „327.Viteška“ naglasili su da ih je pandemija omela u svim planovima. „Velika je ovo knjiga za Maglaj i za našu omladinu, neka vide kako su se njihovi očevi i djedovi borili za slobodu u kojoj danas uživamo“, ispričao nam je Hamed Letić iz Udruženja boraca „327.Viteška“.




N.Br./maglaj.net