Nedjelja , 29. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Mješovitoj srednjoj školi Maglaj vjeruju da će ispuniti plan upisa

img

Plan upisa u Mješovitu srednju školu Maglaj za školsku 2024/2025. godinu bio je 160 učenika i on će, kako nam je rekla direktorica ove obrazovne ustanove Samira Mujkanović, biti i ispunjen.

Kada su u pitanju tehničke škole predviđen je upis po pola odjeljenja (po 10 učenika) za zanimanja ekonomski i hemijski tehničar opšteg smjera, te po jedno odjeljenje (po 20 učenika) elekterotehničara energetike, mašinskih i tehničara drumskog saobraćaja. Kada su u pitanju škole u trogodišnjem trajanju plan je bio upisati po pola odjeljenja elektroinstalatera, elektromehaničara, zavarivača, bravara, hemijskih laboranata, konfekcionara, frizera i prodavača. Veliki interes vladao je za elektrotehničku i saobraćajnu školu, a od stručnih za zanimanja frizer, zavarivač i elektromehaničar. „Prilikom upisa javilo nam se više učenika nego u prošloj školskoj godini. Maglaj je mala sredina, mali je broj učenika koji završavaju osnovnu školu i dolaze na upis, moramo im ponuditi što više zvanja i zanimanja, a onda pribjegnemo kombinovanim odjeljenjima. Najčešće kombinujemo razrede stručnih škola, a nekada se to desi i sa tehničkih školama. Oni koji nisu upisani u željene škole i zanimanja, sada se raspoređuju za druge dvije opcije koje su naveli prilikom upisa“, kazala nam je direktorica Mujkanović i nastavila. „A zašto je takav interes bio za elektrotehničku školu gdje nam se prijavilo 47 zaintersovanih? Pa vjerovatno zato što je to danas traženo zvanje, može se studirati na fakultetu koji je takođe tražen. A s druge strane, ove godine smo opremili dodatnu radionicu za vannastavne aktivnosti gdje će učenici dodatno sticati nova znanja i vještine za ovu struku. Prije upisa, u osnovnim školama radili smo prezentacije struke da djeca vide praktično kako izgleda koji smijer. Ove godine imamo veći interes učenika za sva zvanja i zanimanja“.

Uspjeh bolji nego prošle godine

Na kraju školske godine u Mješovitoj srednjoj školi bila su 454 učenika, dva učenika upućena su na popravni, dok su tri učenika neocijenjena iz zdravstvenih razloga. Odličnih je na kraju školske godine 142, vrlo dobrih 196, dobrih 106, a sa dovoljnim uspjehom 5 učenika. Srednja ocjena na nivou škole je 4,04. Najviše učenika, njih 414 ima primjerno vladanje. „Nastavničko vijeće i menadžment su zadovoljni ovim uspjehom, a on je za 4% bolji nego u predhodnoj školskoj godini. Takođe, učenici su napravili manji broj neopravdanih izostanaka, tako da je i vladanje bolje. Tokom cijele godine insistiramo na dobroj saradnji kako razrednika i učenika, tako i roditelja, pa bih pohvalila rad svih razrednih vijeća, saradnju sa roditeljima što sve zajedno dovodi i do dobrih rezultata. Naravno, uvijek imamo odjeljenja sa nešto nižim prosjekom ocjena i lošijim vladanjem, a tim odjeljenjima se posebno posvetimo, pružimo im i dodatnu pomoć, kako roditeljima tako i učenicima. I na ovaj način pohvalila bih sve profesore i nastavnike, kao i učenike koji su postigli zavidne rezultate na brojnim takmičenjima, projektima i konkursima – od općinskog do državnog nivoa. Zadnja nagrada nam je stigla iz Natron-Hayata i to prva i druga u okviru projekta 'Zeleni izazov'. Ove projekte ćemo realizovati već od septembra, kada se učenici vrate u školu nakon ljetnog raspusta“, rekla nama je na kraju razgovora Samira Mujkanović, direktorica Mješovite srednje škole Maglaj.

 

N.Br./maglaj.net