Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

12. maj Dan medicinskih sestara i tehničara obilježen i u maglajskom Domu zdravlja (FOTO)

img

NAGLASAK NA STALNOJ EDUKACIJI I PRAĆENJU SAVREMENIH TOKOVA U MEDICINI

U povodu 12. maja Dana medicinskih sestara i tehničara, ali i u okviru stalnih edukacija, za dio uposlenih lokalne zdravstvene ustanove Jasmin Latović, predsjednik Sindikata i Komore medicinskih sestara i tehničara Doma zdravlja Maglaj održao je edukativno predavanje o temama izvlačenje unesrećenog iz automobila prilikom saobraćajne nesreće te reanimacija.

Mi se stalno moramo edukovati i pratiti nove tokove u medicini. Komora ima zadatak edukovanja medicinskih sestara i tehničara koji rade i dugi niz godina, ali i mladih kolega i kolegica. Moramo znati, učiti, ići u korak s vremenom. Komora nalaže da se svakih šest godina obnavlja licenca i u toku šest godina mora se skupiti 60 bodova da bi licencu za rad mogli obnoviti. Ukoliko se ne skupi dovoljna broj bodova, zaposleni polažu i plaćaju iz svoga džepa“, kazao nam je Jasmin Latović, medicinski tehničar u SHMP i nastavio. „Sretan sam da je nas pet završilo vrlo kvalitetnu edukaciju u Službi hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo i volio bih da ovu edukaciju završe sve kolege i kolegice koje rade u hitnoj pomoći. Meni je taj kurs bio vrijedniji nego dvije godine srednje medicinske škole. Obrade se svi mogući slučajevi koji dolaze u hitnu pomoć – od pedijatrije do psihijatrije. Mjesec dana imali smo predavanja, a onda mjesec dana terena. Imali smo i instruktora koji je pratio naš rad, a ako se desi da se on umješa u neku intervenciju, pali smo. Nismo imali pravo na grešku. Možete zamisliti, Sarajevo, grad sa 500.000 stanovnika, koliko različitih slučajeva dolazi do hitne pomoći“.

„Volim ovaj posao i radim ga svim srcem“

Jasmin Latović je Travničanin, a posao ga je prije osam godina doveo u Maglaj. Kroz smijeh nam priča da se za posao medicinskog tehničara odlučio gledajući američke serije o radu hitnih službi, ali naravno i iz humanih razloga. „Ne znam da li bih se uopšte želio nečim drugim baviti u životu osim ovog posla. Ne kajem se, volim ovaj posao i radim ga svim srce“, istakao je Latović i nastavio. „Nemam nešto puno radnog staža, ali sigurno je da je najteže vrijeme bilo upravo vrijeme pandemije, jer nismo znači s čime se borimo. Kada smo dolazili svojim kućama s posla, bilo je straha za ostale članove porodice, znao sam samo proći na drugu strane kuću, a da djecu i ne vidim. Tako i moje ostale kolege i kolegice. Na početku je bilo baš teško, a onda smo shvatili s čime se trebamo boriti“. Izazova posla je puno, puno je teških i lijepih trenutaka, velika je i odgovornost jer životi ljudi počesto su u njihovim rukama.

Hitna služba je prva linija i najizloženija, ali ne podcjenujem ni ostale službe jer svako ima svoj zadatak i odgovornost u našoj zajednici. Zato smo mi tu. Jako su mi teške situacije kada u saobraćajnim nesrećama ginu mladi ljudi, naša je dužnost otići njihovim roditelji i reći im šta im se desilo s djecom. To je nešto najgore u ovoj profesiji. A sretan sam kad god ja te moje kolege i kolegice možemo pomoći našim pacijenitima“, kazao nam je medicinski tehničar Jasmin Latović. Uoči same korone razmišljao je o odlasku na Zapad, čak je upisao i kurs njemačkog jezika. Onda su se desile neke druge stavri, pa je ipak ostao u Maglaju. "Nažalost, nedovoljno smo plaćeni, ne podcjenjujem nijednu profesiju, ali konobari imaju veće plaće od sestara u Domu zdravlja. Životi pacijenaa su u našim rukama i to je vrlo odgovoran posao. Nadam se da će Vlade raditi da se naš položaj popravi, ljekari već rade na tome. Razlika u plaćama medicinskih sestara i tehničara od kantna do kantona je i 50%. Pacijent je isti i u Sarajevu i u Maglaju, trebali bi i uposleni u zdarvstvu biti barem približno plaćeni", kazao nam je Lativić na kraju razgovora.

 

N.Br./maglaj.net