Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U toku akcija ''Krov za Rajifov dom'' (FOTO)

img

ZA OSTVARENJE SNA RAJIFA DEDIĆA PRIKUPLJENO BLIZU 15.000 KM

Više od 30 godina Rajif Dedić (67) demobilisani borac iz Kosove živi u staroj, bosanskoj kući – šeperuši. U kući na sve strane prokišnjava, puše, osipa se zemlja sa pletera, krov prijeti da se uruši prilikom svakog većeg snijega.

A ako pada kiša, a Rajif legne da spava, preko pokrivača stavi i lim, da se koliko-toliko zaštiti od kiše. I pored svih nedaća koje ga prate već godinama, Rajif nas je dočekao s osmijehom, a na njemu uniforma i čizme iz ratnih godina. Ponosno pokazuje koliko je uredio prilaz do svoje kuće i potkresao grane da ne smetaju dopremu građevinskog materijala.

U ovoj kući smo mi živjeli kao porodica, a sada sam ja ostao jedini. Najgore mi je što će brzo ljeto i strah me zmija. Toliko ih bude da ih ne mogu naiznositi iz kuće. Strah me kada legnem, da se koja nije zavukla ispod kreveta. Nemam se gdje ni okupati, hladno je. A da padne veći snijeg, krov bi sigurno 'roknuo', mogao bi me i utušiti, ne daj Bože. Lavore postavljam po hodniku, kada pada kiša, ne mogu ni počistiti koliko se sve stalno osipa“, ispričao nam je Rajif.

Na društevnim mrežama transparentno se objavljuju sve donacije

Brojni dobri ljudi već su se uključili u akciju simbolično nazvanu „Krov za Rajifov dom“, neformalna grupa koju čine Mirzet Muminović, Ramiz Begić i Adis Abdurahmanović redovno na društvenim mrežama objavljuju svaku donaciju pristiglu za Rajifa, a uključila se i Mjesna zajednica Kosova da bi se neke tehničke stvari obavljale brže i lakše. „Rajif je sada u poznim godinama, oronulog zdravlja, bez ikakvih primanja i treba našu pomoć, jer on sam sebi ne može pomoći. Mi smo prezadovoljni dosadašnjim efektima akcije jer je za dvije sedmice prikupljeno blizu 15.000 KM. Vodimo urednu evidenciju, sve objavljujemo na društvenim mrežama i već sada možemo reći da će ova akcija sigurno uspjeti. Svakodnevno imamo uplate u KM-ovima, kao i u eurima i dolarima, što samo po sebi govori da je uključena i naša dijaspora“, priča nam Enes Sejmenović, predsjednik Vijeća MZ Kosova i nastavlja. „Ono što nam je u početku predstavljalo problem jeste otvaranje žiro računa. Postoje jasne procedure koje govore o tome ko može otvoriti i raspolagati sa žiro računom. Našlo se rješenje za otvaranje deviznog računa a ovih dana uključio se i Centar za socijalni rad. Mjesna zajednica će pomoći sve što bude mogla da bi se sve zakonske procedure okončale što brže“.

Sanja da na mjestu stare vidi novu kuću

Posebno lijepim riječima Rajif govori o bratu Kasimu i snahi Sabini. „Pomažem bratu oko koza, koliko mogu i koliko sam sposoban. Skoro sam operisan pa mi je još teško hodati. Borim se, šta ću, počeo sam i drva pomalo sakupljati. Sabina nam skuha, stalno me zovu da dođem na ručak, večeru, nekada mi i donesu do kuće. Onakvog brata i snahu nema niko, iskreno da kažem“, ističe Rajif. Kada govori o ljudima koji su se priključili akciji, Rajifu se iskre suze u očima. „Hvala im, šta bih im drugo rekao, da budu zdravi i živi i oni i njihova djeca. Sanjam samo da se riješim ove stare kuće, da budem u svojoj kućici, da mogu sebi pomest i očistiti, da legnem i ustanem bez straha. Svaki dan osluškujem, telefon je stalno uz mene, čekam ko će mi javiti da počinje izgradnja moje kuće. Mislim da tada ne bi bilo sretnijeg čovjeka na cijelom svijetu“, rekao nam je Rajif Dedić na kraju razgovora. Enes Sejmenović ističe da će se nova kuća za Rajifa graditi na mjestu stare. „Kuća koja će se graditi u potpunosti će zadovoljavati sve Rajifove potrebe i ja vjerujem da će nova građevinska sezona značiti i početak gradnje kuće za našeg Rajifa“, dodao je Sejmenović.



 

Uskoro objavljujemo i broj žiro računa za uplate!

 

N.Br./maglaj.net