Ponedeljak , 16. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Završen 52. Internacionalni festival mladih i nedovoljno afirmisanih pjevača ''Studentsko ljeto'' (FOTO)

img

PJESMA JE U MAGLAJU SPOJILA MLADE SA TRI KONTINENTA 

Protekli vikend u Maglaju je bio u znaku 52.Internacionalnog festivala mladih i nedovoljno afirmisanih pjevača narodne i zabavne muzike „Studentsko ljeto“. Ove godine na maglajskom festivalu za vrijedne nagrade borilo se 29 mladih interpretatora iz devet zemalja, sa tri kontinenta, a po prvi put , zahvaljujući članstvu u Svjetskoj asocijaciji festivala, publici u Maglaju predstavili su se mladi i talentovani učesnici iz Turske, Ukrajine i Egipta.  

Ovogodišnje „Studentsko ljeto“ oborilo sve rekorde posjećenosti 

Procjenjuje se da je obje festivalske večeri pratilo više od 2.500 posjetilaca, da su ove godine oboreni svi rekordi kada je posjećenost u pitanju i da se tražila karta više. To dokazuje da Maglajlije vole svoj festival i da mu svojim prisustvom daju podršku.  

Mi svoje 'Studentsko ljeto' živimo“, kazao je između ostalog Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, otvarajući festival te se posebno zahvalio i odao priznanje svima onima koji su pomogli organizaciju „Studentskog ljeta“ na svjetskom nivou. Organizacioni odbor koji su ove godine činili Eldina Mehinagić, predsjednica, te članovi Benjamin Hasanić, Arnela Tumbić, Rašida Muhić i Damir Bašić, napravio je značajan iskorak u organizacijom smislu, pa je tako sama scena sa svim svjetlosnim efektima izgledala spektakularno, tok festivala mogao se pratiti na dva displaya, publika u dvorani pratila je i javljanja iz backstage, saznala nešto više o samim učesnicima i njihovim dojmovima o festivalu i Maglaju. Ne smijemo zaboraviti ni vrijedne volontere i volonterke, uposlene Doma kulture te tehničku podršku.  

Publika aplauzima pozdravila odluke žirija 

Obje festivalske večeri počele su festivalskom himnom „Sub castro nostro“ u izvedbi Benjamin Hasanića te predstavljanjem festivalskog orkestra pod vođstvom prof. Amira Muharemovića koji je raspisao aranžmane za sve pjesme koje su se mogle čuti tokom festivalskih večeri. Prisutne u dvorani ponovno je oduševio i virtuoz na harmonici Amer Šehić. O dobitnicima vrijednih nagrada su odlučivala dva žirija kao i publika u dvorani. Stručni žiri činili su profesori Ahmo Muharemović, Enisa Hajdarević-Šojko i Benjamin Hasanić i te Marjan Kataroski ispred Svjetske asocijacije festivala, a Žiri novinara Hajdar Arifagić, Mahir Čaušić, Emir Šrijelj i Dragan Pejčić. Publika je o svojim pobjednicima odlučivala glasanjem putem QR koda. Po ocjeni publike u dvorani, Sanel Delić iz Maglaja osvojio je treću, Sabri Ayberk Hocaoğlu iz Istanbula drugu, dok je Lejla Mečkić, takođe predstavnica Maglaja na festivalu, osvojila najviše glasova publike. „Hvala mojoj porodici, hvala divnim prijateljima koji su pratili festival u velikom broju, bili mi najveća podrška. Kako mi je ovo prvi javni nastup u životu, sa sam prezadovoljna“, ispričala nam je Lejla.   

Po odluci Žirija novinara treća nagrada otišla je u ruke Denisa Dimoskog iz Prilepa, druga Mini Mujkić iz Zemuna, a prva Harisu Šabanoviću iz Visokog. „Hvala prije svega organizatoru na pozivu i hvala žiriju na nagradi. Zadovoljan sam svojim nastupom, a posebno sam zadovoljan da je cijeli orkestar bio iza mene“, ispričao nam je Haris Šabanović. Nagrada “Selver Pašić” za najbolju interepretaciju sevdalinke dobio je Aldin Huremović iz Gradačca. „Sevdalinka je naša tradicionalna, bosanska pjesma. Odrastao sam slučajući, a evo sada i pjevam sevdalinku. U najkraćem, sevdalnika je život. Učešće na festivalu u Maglaju donijelo mi je veliko iskustvo za moju daljnju karijeru. A format kakav ima 'Studentsko ljeto', sa orkestrom koji prati izvođače je puno bolje nego pjevati uz matricu“, kazao nam je Aldin.  

Stručni živi je svoju prvu nagradu dodjelio učesnici iz Kijeva Karyni Zaiets, drugu Onuru  Pasaağa iz Istanbula, a prvu Mini Mujkić iz Zemuna. „Kada sam dolazila u Maglaj nisam očekivala da ću osvojiti dvije nagrade. Očekivala sam samo da ću upoznati jako puno divnih ljudi koji imaju ista interesovanja kao i ja, da ćemo sa publikom podijeliti ljubav prema muzici. Muzika je meni pomoć da izrazim svoje emocije, način mog življenja. Ovo je nešto najljepše što mi se moglo desiti i sretna se vraćam u Zemun. O festivalu znam da dugo traje, da su mnoge naše regionalne zvijezde ovdje započinjale svoju karijeru“, rekla nam je Mina Mujkić.  

Tokom večeri zabavne muzike pjevali su se regionalni i svjetski hitovi 

Tokom večeri zabavne muzike predstavilo se 15 izuzetno kvalitetnih interpretetora. Treća po glasovima publike bila je Hana Talić iz Kaknja, druga predstavnica Maglaja Ena Blitović, dok je najviše glasova publike u dvorani osvojila Maja Bagarić iz Kiseljaka. „Hvala publici, hvala Maglajlijama, svima koji su me podržali. Biti na sceni je stvarno bilo fantastično i veselim se novim iskustvima. Zadovoljna sam jako svojim nastupom, ali uvijek može bolje“, kazala nam je Ena Blitović nakon proglašenja. „I više sam nego zadovoljna nagrada koje sam osvojila, jer ništa nisam očekivala. Prvi put se kao solista predstavljam na nekom od festivala. Hvala Maglaju, hvala stručnom žiriju. Najveća nagrada svima nama je iskustvo koje smo stekli i novi prijatelji koje smo upoznali“, dodala je Maja Bagarić. Žiri novinara svoju treću nagradu dao je Bruni Račkom iz Zagreba, drugu Angelu Juntevu iz Skopja, a prvu Marku Ninkoviću iz Trebinja. Nagradu Organizacionog odbora Festivala za najbolji scenski nastup osvojio je Matija Sekulić iz Podgorice. Po ocjeni tručnog žirija treće mjesto osvojila je Maja Bagarić iz Kiseljaka, drugo Vasil Angelov iz Skopja a prvo mjesto pripalo je Hani Talić iz Kaknja.

Da sam ja morala da biram pobjednika u Maglaju, ne znam koga bih izabrala, konkurencija je stvarno bila jaka. Hvala žiriju što je izabrao baš mene za pobjednicu. Nakon informacije da su neke velike zvijezde ovdje započinjale svoju karijeru, ova nagrada mi je posebno važna“, ispričala nam je Hana Talić koju od jeseni očekuje studij na Muzičkoj akademiji – smijer dirigovanje. Pored novčanih nagrada za po tri najbolja učesnika, prvoplasirani po ocjeni stručnog žirija u obje večeri dobili su i statuu festivala te slike Ateljea galerije „AB“, rad akademske slikarice Adrijane Todorović-Panjeta.  

Karyna Zaiets iz Ukrajine pažnju privukla efektnim scenskim nastupom 

U Maglaju, ali i u Bosni i Hercegovini po prvi put je bila Karyna Zaiets iz Kijeva. U bijeloj haljini, sa krunom od grančica drveća i lišća, privukla je pažnju posjetilaca i mnogi su se željeli slikati upravo s njom. „Divno mi je ovdje, grad je mali ali tako prijatan, kao i ljudi. Gledam ova brda oko mene, divno je sve. Festival je jako dobar, jedva čekam večer zabavne muzike kada nastupa moja prijateljica iz Egipta Darin Osman. Moj izgled inspirisan je duhom ukrajinskih šuma i jako volim kulturu svoje zemlje. Bilo je ovo vrlo dragocjeno iskustvo“, ispričala nam je Karyna (19) inače studentica na univerzitetu u Kijevu. Svira tri instrumenta - klavir, gitaru i ukrajinski nacionalni instrument bandura. Voli da uči i strane jezike, čak njih pet među kojima su kineski i japanski.  

Možda idemo putem Tonija Cetinskog i Toše Proeskog 

Decenijama se na festivalu stvaraju prijateljstva koja onda traju i traju. Tako nešto moglo bi biti i izmedju Brune Račkog iz Zagreba i Vasila Angelova iz Skopja. Do dolaska u Maglaju nisu se poznavali, ali vrlo su brzo 'kliknuli'. „Pričamo o glazbi, kako bi mogli stvarati neku novu, našu muziku. Uvijek sam bio iznenađen Makedoncima, oni su zaista fantastični na mnogo načina“, kazao nam je Bruno kroz smijeh.

Poklopile su nam se energije, stil pjevanja i žanr muzike koju volimo. Imamo dobru energiju na sceni i mislim da bi bilo da se desi neka nova makedonsko-hrvatska saradnja, kao što su je imali Toše Proeski i Toni Cetinski“, dodao je Vasil, a Bruno je nastavio. „Ovo je jedan od rijetkih festivala gdje su me oduševili svi učesnici. Drago mi je da sam stekao novog prijatelja i naravno – napravićemo duet“.  

Stav struke - učesnici na ovogodišnjem festivalu izuzetno kvalitetni 

Marjan Kataroski je i ove godine bio u Maglaju a u ime Svjetske asocijacije festivala. Od prošle godine i „Studensko ljeto“ je član asocijacije. „Vidi se da organizatori daju sve od sebe, da to rade sa velikim žarom  i to mi se veoma dopada. Orkestar je obje večeri fanstastično odradio svoj posao, a smatram da ove godine festival ima bolji kvalitet učesnika. Zahvaljujući Svjetskoj asocijaciji festivala iz godine u godinu povećavaće se broj vrlo kvalitetnih učesnika. Takođe Hana Talić, kao pobjednica festivala, učestvovaće na dodjeli nagrada Svjetske asocijacije festivala koja će se odražati u januaru i gdje će se naći 12 pobjednika festivala, članova asocijacije tokom 2024.godine“, najavio je Kataroski. „Ove je godine festival izuzetno kvalitetan, puno se dobilo time što se Maglaj pridružio Svjetskoj asocijaciji festivala. Studentsko ljeto dobija internacionalni karakter i konkurencija je puno jača. Po večeri smo mi, članovi Stručnog žirija, izdvojili po četiri-pet vrlo kvalitetnih izvođača, a ocjenjivali smo ih tokom generalne probe i samog nastupa“, kazao nam je prof. Ahmo Muharemović. 

Organizatri izuzetno ponosni 

Organizator 52.“Studentsko ljeta“ je općina Maglaj, a suorganizator Dom kulture „Edhem Mulabdić“. „Naravno da smo svi ponosni koji smo učestvovali u organizaciji i realizaciji festivala. Mogu biti ponosne i Maglajlije jer je tokom večeri narodne muzike sportska dvorana oborila sve rekorde posjećenosti. Uz puno kvalitetnih učesnika, gostiju, prekrasan voditeljski par, kvalitetan orkestar i zabava je bila fantastična. Grad je ove dvije večeri bio pun i mogu reći da iz našega Maglaja odlaze lijepe slike i ponosni smo na to“, kazao nam je Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, nakon što se spustila zavjesa na 52.festival. „Doživjeli smo da se ove godine za festival tražila karta više. Građani su nam dali pozitivnu ocjenu za sve ono što smo uradili. Presretna sam da je ovaj grad prepoznao da je 'Studentsko ljeto' prije svega njegov festival, a svojim dolaskom ohrabrili su sve nas koji smo radili na organizaciji i podržali nas da idemo dalje. I ove godine uz nas je bio veliki broj volontera, oni će sutra raditi na festivalu. I mi smo učili od najboljih – kako se gradi festival i ja se u svoje lično ime i u ime Organizacionog odbora zahvaljujem nastavnici Hani Čizmić što nas je naučila svemu, a mi smo nastavili dalje“, dodala je Eldina Mehinagić, predsjednica Organizacionog odbora. Zlatni sponzori festivala bili su: Natron-Hayat, BH Pošta doo Sarajevo, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, a organizaciju su pomogli i brojni sponzori. O ovogodišnjem festivalu govoriće i pisati desetak medija iz Bosne i Hercegovine i regije. Voditelji obje večeri bili su Maja Miralem i Armin Redžović, a oni najsretni posjetioci obradovani su nagradama turnističkih agencija i to putovanjima po njihovom izboru.

Nakon obje festivalske večeri, po tradiciji, družili su se gosti i domaćini, a za bogatu gastro ponudu pobrinule se se vrijedne članice Udruženja "Fontana Stari grad" Maglaj.


N.Br./maglaj.net