Ponedeljak , 16. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Pojačane aktivnosti policije u blizini škola

img

Povodom početka nove školske godine želimo da podsjetimo javnost na važnost bezbjednosti na putevima, posebno u blizini škola i obrazovnih institucija.

Danas, 02.09.2024. godine i u Zeničko-dobojskom kantonu počela je nova školska godina, te s tim u vezi, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona ćekao i prethodnih godina, u okviru svojih nadležnosti, poduzimati pojačane mjere i radnje u blizini škola i na pješačkim prelazima, kako bi se školarcima obezbijedila veća sigurnost na ulicama i pješačkim prelazima, na njihovom putu do škole.

Na raskrsnicama i pješačkim prelazima policijski službenici će vršiti regulaciju saobraćaja i svojim prisustvom preventivno djelovati, kako bi svi vozači uz dodatni oprez i poštujući saobraćajne propise, omogućili bezbjedan prelazak učenika na pješačkim prelazima i njihovo bezbjedno kretanje u gradskim ulicama.

Policijske patrole će u svom redovnom radu, u skladu sa izdatim naredbama i zadacima, prvenstveno raditi na suzbijanju pojave brze vožnje u urbanim sredinamaposebno u blizini školate represivno djelovati i sankcionisati nesavjesne vozačekoji se ne budu pridržavali ograničenja brzine i pravila kod pješačkog prelaza u urbanim sredinama.

Apelujemo na sve vozače da prilagode brzinu kretanja vozila u blizini škola i u zonama sa smanjenom brzinom, da budu posebno obazrivi i obrate pažnju na učenike koji prelaze ulicu, da svoja vozila ne parkiraju na pješačkim prelazima i prilazima prema školi, te da poštuju saobraćajne propise.

Ovom prilikom, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog želi sretan i uspješan početak nove školske godine učenicima svih škola na području našeg kantona, a naročito školarcima prvačićima.



MUP ZDK