Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Da li je na pomolu rješenje problema sa mezarjem Zaglavica koje je potpuno devastirano u klizištu 2014.godine? (FOTO)

img

PORODICE ZASLUŽU DOSTOJANSTVO, A UMRLI SMIRAJ

Još 2005. godine mještani Tujnice uočili su prve znakove da klizište ugrožava mjezarje Zaglavica koje se nalazi na području MZ Radojčići. Stanje se dodatno pogoršalo 2010. godine, a posebno nakon katastrofa, poplave i klizišta, koja su pogodila područje općine Maglaj u maju 2014. godine. I sve od tada pa do danas pokušava se iznaći rješenje za ovaj problem.


(Arhiva: Mezarje 2011. godine)

Mještani su se, kako tvrde, u više navrata obraćali nadleženim, od nivoa općine, preko ZDK pa do Federacije BiH, iz Štaba Civilne zaštite snimili su stanje i na tome se završilo. Prije godinu dana predsjednik Vijeća MZ Radojčići Marinko Kelavić, uputio je pismo nadležnim u općini Maglaj, kao i Medžlisu IZ Maglaj, tražeći sanaciju Zaglavice jer je u pokrenutom klizištu nestalo 35 mezara, pa je postalo nemoguće razdvojiti nišane i posmrtne ostate preminulih Tujničana i Tujničanki. Braći Hasanu i Salihu Mujakoviću na mezarju Zaglavica ukopani su brojni članovi porodice.

Ovdje su nam ukopani otac Mehmed, djed Mustafa, nena Nafa, Hasanovo dvoje maloljetne djece, brat Azem, a to je samo uža familija. Možete samo zamisliti kako se osjećamo sve ove godine, ne znamo ni gdje su im mezari, gdje možemo doći i proučiti Fatihu“, priča nam potreseni Salih Mujaković.

(Salih Mujaković)

Zadnjih deset godina mi do mezarja Zaglavica ne možemo doći. Mezarje je, da se tako izrazim, u maju 2014. godine 'sišlo' u potok. Ni sami ne znamo gdje su završili posmrtni ostaci naših najmiliji, možda čak i do rijeke Bosne. Zahvaljujući Marinku Kelaviću, predsjedniku Vijeća MZ Radojčići, pokrenuli smo neke aktivnosti pa smo postavili spomen ploču sa imenima svih naših rahmetlija koji su ukopani na mezarju Zaglavica. Dalje ćemo ovaj problem rješavati korak, po korak, vjerujem da ćemo naići na razumijevanje dobrih ljudi. Ako se nešto želi, nađe se i rješenje“, dodao je Hasan Mujaković.

(Hasan Mujaković)

Za rješenje problema postoje tri moguća rješenja, a tražiće se i mišljenje IZ u BiH

Proteklog vikenda ovo području posjetili su Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj i Reuf Husejnović, predsjednik Izvršnog odbora MIZ Maglaj, a domaćini su im bili mještani Tujnice kao i Marinko Kelavić, predsjednik Vijeća MZ Radojčići. Nevres ef. Hodžić, dolaskom na ovo područje uvidio je razmjere devastacije ovog mezaraja i posebno naglasio potrebu iznalaska rješenja za ovaj problem koji godinama pokušavaju da riješe i mještani i predstavnici mjesne zajednice.

(Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj)

Možemo inicijalno reći da postoje tri potencijalna rješenja. Prvo rješenje koje bi bilo najbolje ali i najdugotrajnije i najskuplje, jeste da se pronađu skeletni ostaci svih umrlih, nakon toga uslijedila bi DNK analiza. Kada se ustanovi identitet posmrtnih ostataka onda bi se vršio i ukop na mjesta koja bi bila određena zajedno sa porodicama. Drugo rješenje je da se svi posmrtni ostaci koji se nalaze na pojasu širine do 10 metara, a dužine oko 60 metara, u cjelosti premjeste u zajedničku grobnicu i da se teren na kojem su bili posmrtni ostaci i dalje smatra zaštićenim, jer ne bi mogli biti sigurni da li smo u potpunosti došli do svih posmrtnih ostataka. Treći način je da se postojeći prostor već smatra grobnicom, da se okolo tog pojasa postavi prigodna betonska ograda, posebno na dnu mezarja, kako bi se obezbijedilo da mezarje dalje ne klizi do potoka, pa da se na ograđeni lokalitet navuče zemlja, napravi velika humka koja bi se zaravnala te da se na sredini mezarja postavi ploča sa imenima svih rahmetlija koje su ovdje ukopanom. Potrebno je takođe da struka kaže kakve je mjere potrebno poduzeti da se ne desi novo pomjeranje mezarja. Mislimo da bi treće rješenje pokazalo da vodimo računa i o dostojanstvu ukopanih osoba, čini mi se da bi i porodice mogle naći smiraj i znati da je neko nešto učinio po ovom pitanju“, naglasio je ef. Hodžić, pohvalio napore MZ Radojčići da se ovo pitanje riješi i dodao. „Sa vjerskog aspekta mi u MIZ Maglaj i ja kao glavni imam morali bi tražiti stav nadležne instance IZ BiH koja bi kazala da li je to rješenje dobro ili treba tragati za drugim. Naglašavam da ovo mezarje nije u vlasništvu IZ, ali ovdje su ukopani muslimani i muslimanke i iz tog razloga smo ovdje, da nađemo rješenje za ovaj problem“.

(Marinko Kelavić, predsjednik Vijeća MZ Radojčići)

Kada je došao na mjesto predsjednika Vijeća MZ Radojčići, Marinko Kelavić se uvjerio da je jedan od najvećih problema sanacija devastiranog mezarja Zaglavica. „Mi smo prošle godine kroz projekat koji se urađen ispred Mjesne zajednice Radojčići dobili dio sredstava od Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK da napravimo spomen ploču na kojoj su ispisana imena 35 osoba čiji su grobovi nestali u pokrenutom klizištu. Uspjeli smo u našoj namjeri, pomogli su i mještani sa ovog područja. Stalo nam je da se ne zaborave imena tih ljudi, da porodice ipak mogu doći na jedno mjesto i pomoliti se Bogu za svoje umrle“, priča nam Kelavić i dodaje.

Prošle godine uputio sam pismo na sedam adresa: Medžlisu IZ Maglaj, kao i lokalnim zakonodavnim i izvršnim vlastima kao i resornim službama, a ove godine pismo sam ponovno uputio Medžlisu. Smatram da u cilju sanacije devastiranog mezarja trebamo poštovati želje mještana ali poštovati i vjerski aspekt, što bi to bilo u duhu islamske tradicije. Hvala čelnicima Medžlisa IZ Maglaj koji su došli na ovo područje, dali određene prijedloge, a dogovorili smo daljnje korake u cilju rješavanja ovog problema. Kada dobijemo mišljenje što se može uraditi sa vjerskog aspekta, onda ćemo sa mještani uraditi projekat, obratićemo se i općini Maglaj za pomoć, a osiguranje potrebnih sredstava je već druga priča. Vjerujem da ćemo i to uspjeti riješiti kada budemo znali što hoćemo i koliko to košta“.









 

N.Br./maglaj.net