Srijeda , 01. May, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Dan državnosti BiH obilježen u Maglaju (FOTO)

img

BOSNA I HERCEGOVINE JE IDENTITET VIŠEVJEKOVNE TOLERANCIJE I ZAJEDNIČKOG ŽIVOTA SVIH GRAĐANA

Dostojanstveno, kako se to uvijek čini, u Maglaju je obilježen Dan državnosti BiH i 79. godišnjica Prvog zasijedanja ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu, 25.novembra. Toga dana usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjevjekovne Bosne.

Održana svečana akademija u povodu Dana državnosti BiH

Obilježavanje Dana državnosti u Maglaju počelo je polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata u Parku ljiljana, a nastavljeno svečanom akademijom u kino sali „Sarah Bernhardt“ kojoj su prisustvovali vijećnici Općinskog vijeća, čelnici vjerskih zajednica, predstavnici boračkih i nevladinih organizacija, brojni građani, učenici i mališani dječijih vrtića. „Mi, ponosni i prkosni sinovi jedine nam Bosne i Hercegovine, bili smo, jesmo i uvijek ćemo biti spremni dati sve od sebe da ostanemo to što jesmo – svoji na svome“, poručio je Azur Smajić, predsjednik Skupštine Udruženja antifašista i boraca NOR-a Maglaj. Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća Maglaj, naglasila je da je sudbina naše države u našim rukama, onih koji u njoj žive i koji će uz nju ostati šta god da se dogodi. „Hiljadugodišnje postojanje naše države, Bosne i Hercegovine, dokazuje dostojanstvo, hrabrost i prkos njenih građana koji će se boriti da izgrade demokratsko društvo jednakih ljudi“, poručila je predsjedavajuća Vijeća Zamboni.

Svi zajedno moramo raditi na jačanju Bosne i Hercegovine kao građanske države, države ravnopravnih građana i kolektiviteta. Bosna i Hercegovina je sačinjena od različitih identiteta, ali iznad svega Bosna i Hercegovina je identitet, identitet viševjekovne tolerancije i zajedničkog života svih njenih stanovnika, tako je bilo, tako je sada i tako će, uprkos svemu, ostati“, naglasio je u svome obraćanju Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i dodao. „Moramo biti ponosni na činjenicu da su prije 79 godina građani BiH, bez obzira na nacionalna i ideološka opredjeljenja, u uslovima fašističke okupacije, konstituisali državnu vlast na principima antifašizma“.

Dodjeljene nagrade najboljim na kvizu „Volim BiH, volim Maglaj“

Na svečanoj akademiji dodjeljene su nagrade prvoplasiranim ekipama na kvizu „Volim BiH, volim Maglaj“ kojeg je organizovalo Udruženje antifašista i boraca NOR-a i to ekipama Osnovne škole „Maglaj“ i Mješovite srednje škole Maglaj. Pored novčanih nagrada, učesnici kviza prisustvovaće obilježavanju Dana državnosti u Mrkonjić Gradu i Jajcu. Nadira Mašić, učenica MSŠ, pročitala je najbolji literarni rad o temi „Duh antifašizma u Maglaju“, a neke od najljepših pjesama posvećenih domovini otpjevale su Ena Blitović i Sara Osmanhodžić. Pjesmu Alekse Šantića – „Emina“ uprizorili su članovi Udruženja mladih „Pod našom tvrđavom – Sub castro nostro“ Admir Ahmetbegović, koji potpisuje i režiju te Ajdin Aldobašić, Emina Topovčić i Najda Mulalić.

Tokom dana cvijeće je položeno i na spomen obilježja iz perioda 1941-1945. i 1992-1995.godina. Dan državnosti Bosne i Hercegovine prigodnim programima obilježen je u osnovnim i srednjim školama te dječijim vrtićima.




N.Br./maglaj.net