Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Priznanje za maglajskog pečalara Mustafu Musaefendića

img

ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET BAGREMOVOG MEDA

Tuzla je bila domaćin 17. međunarodnom sajmu pčelarstva “Medena Tuzla 2022”, u organizaciji Pčelarskog društva “Nektar”. U okviru ove manifestacije, po osmi put je upriličena i Međunarodna tehnološka i senzorska analiza meda, koja je bila takmičarskog karaktera, a na analizu je pristiglo 910 uzoraka iz 25 država. Najboljim su uručena i priznanja. Među dobitnicima priznanja i to Zlatne medalje – certifikata za kvalitet bagremovog meda bio je i Mustafa Musaefendić (39) član Udruženja pčelara Maglaj.

Pčelarstvo je i 'reset' od posla

U njegovoj porodici bilo je pčelara, a on se sa pčelarstvom prvi put susreo tokom ratnih godina, u izbjeglištvu u Hrvatskoj. Ribarstvo, ronjenje ili pčelarstvo, bile su sekcije koje su se nudile učenicima škole koju je pohađao. „Ja sam se odlučio za pčelarstvo, ali nije to bilo dugog vijeka, jer su nas pčele izbole, roditelji su bili zabrinuti za našu sigurnost pa je sekcija prestala sa radom“, prisjeća se Mustafa i nastavlja. „Prije šest godina javila mi se osoba iz Zenice koja se bavila pčelarstvom i proizvodnjom meda, a trebao joj je softverski program za poslovanje. Otišao sam kod njega da mu prezentujem program, uveo me u prostor u kojem drži med, osjetio sam lijep miris i to je bio trenutak kada sam se ponovno zainteresovao za pčelarstvo“, kazao nam je Mustafa. Svoju ideju podijelio je sa nekim prijateljima koji su se već bavili pčelarstvom, ubrzo je od pčelara Ede Mačkovića kupio prvu košnicu meda i smjestio je kod roditeljske kuće u Misurićima. Kako je rastao broj košnica, stvorila se potreba za trajnijom lokacijom, pa se odlučio da pčelinjak ipak ostane na području Misurića, a novu lokaciju je raskrčio i uredio sa svojim ocem. Sada ima nešto više od 40 društava. „Meni bavljenje pčelarstvom dođe kao 'reset'. Završim svoje poslovne obaveze zbog kojih sam 'vezan' za monitor i pobjegnem pčelama“, priča nam i nastavlja. „O pčelarstvu sam učio iz literature, pratio objave iskusnih pčelara na YouTube, a najviše od tetka Mehmedalije Šahmana, koji mi je kao vrlo iskusan i dugogodišnji pčelar i mentor. Dosta sam preuzeo od njegovog načina rada, često ga pitam za savjet kada mi je nešto sumnjivo u košnicama“, dodao je u razgovoru.

Priznanje za kvalitet znak da je na dobrom putu

Uzorak iz svog pčelinjaka, Mustafa je poslao na tuzlanski sajam jer ga je interesovao kvalitet meda. „Na osnovu svih analiza i degustacija dobijaju se bodovi, a na osnovu broja bodova dodjeljuje se i odgovarajuće priznanje. Meni je pripala Zlatna medalja, odnosno certifikat za kvalitet bagremovog meda. Na maglajskom području postoje mikrolokacije na kojima su ove godine bili bolji prinosi meda, a ja lično i nisam bio zadovoljan prinosima. Moja proizvodnja je isključivo za ličnu upotrebu, za porodicu i prijatelje. Nažalost, sve su veći troškovi za prehranu pčela i lijekove da bi se one održale zdravim. Sada se za 50 kilograma šećera mora izdvojiti 105 KM, a ranije je bila oko 40 KM. Poticiji sa nivoa općine i kantona pokrivaju tek dio naših troškova. Ipak, i dalje se planiram baviti pčelarstvom“, kazao nam je Mustafa Musaefendić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net