Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj uoči Općih izbora: Pravo glasa ima 20.061 birač (FOTO)

img

Pravo glasa na Općim izborima 2. oktobra u BiH ima ukupno 3.368.666 birača, a njih 69.966 registrovano je za glasanje van BiH, utvrdila je Centralna izborna komisija BiH. Centralni birački spisak zaključen je nakon ažuriranja podataka, isteka žalbenog roka za birače izvan BiH, te uparivanja podataka sa relevantnim bazama podataka u BiH i sadrži broj birača za svaku izbornu jedinicu. Ovaj spisak biće korišten na biračkim mjestima na dan izbora. Na općini Maglaj pravo glasa ima 20.061 punoljetni građanim, a za Opće izbore registrovano je 38 političkih subjekata.

Za glasanje su opredjeljena 32 redovna biračka mjesta, jedno biračko mjesto za glasanje u odsutnosti i mobilni tim koji će obići birače vezane za dom. U skladu sa planiranim aktivnostima, u Maglaj je u srijedu dopremljen osjetljivi glasački materijal, a cijeli proces obezbjeđivali su pripadnici Policijske stanice Maglaj. Slijedi sortiranje te podjela materijala biračkim odborima što je planirano za subotu.



"Do dana izbora nastojaćemo da održimo još jednu obuku za predsjednike biračkih odbora kako bi se adekvatno pripremili za izborni dan. Još vršimo i popunjavanje biračkih odbora, jer na određenim mjestima nedostaju još zamjene u boračkim odborima. Nažalost, problem sa biračkim odborima prisutan je kako u Maglaju tako i u drugim općinama. Takav problem prisutan je već dva izborna ciklusa. Iako se povećala naknada članovima biračih odbora sa 80 na 115 KM, manji je odziv zainteresovanih jer puno ih je otišlo u inostranstvo na rad, a dobar dio i ne želi da se ovim bavi, ne zbog odgovornosti, nego zbog toga što je ovo iscrpljujući proces koji se radi 20-tak sati. Opterećenje je to posebno za one koji su u stalnom radnom odnosu. Općinske/gradske izborne komisije tražile su od CIK-a BiH da se za ovaj proces obavežu državni službenici, odnosni oni koji primaju naknade sa budžeta da moraju biti članovi biračkih odbora. Na ovaj način imali bi popunjene i profesionalne biračke odbore. Sada imamo osobe koje su po prvi put angažovani na izborima, ima i studenata koji žele da zarade naknadu. Pokušavamo na sve načine da popunimo biračke odbore i mogu reći da je ovo najveći izazov sa kojim se suočila OIK Maglaj u organizaciji izbornog procesa“, kazao nam je Armin Bašić, predsjednik Općinske izborne komisije Maglaj.

Birači na području općine Maglaj glasaće na istim lokacijama, odnosno biračkim mjestima kao i prije dvije godine, a OIK je učinila maksimalne napore kako bi se osigurala tajnost glasanja u skladu sa pravilnikom.

"Glasači koji su glasali na biračkom mjestu 042 A 003, odnosno u Mješovitoj srednjoj školi, trebaju obratiti pažnju jer su ranije gasali prema prvom slovu prezimena, a sada glasaju prema adresi. Savjetujem da se prije izbora upoznaju sa Odlukom koja je objavljena na zvaničnoj stranici općine Maglaj i vide gdje su prijaveljni prema CIPS-u, za koje biračko mjesto“, dodao je Bašić.

Na dan Općih izbora 2.oktobra na maglajskom području trebalo bi biti angažovano ukupno 312 članova biračkih odbora, a ispravnost izbornog procesa pratiće i stotinjak posmatrača. Tu su predstavnici političkih subjekata, jedan međunarodni posmatrač i sedam posmatrača koje je kandidovala koalicija „Pod lupom“.



N.Br./maglaj.net