Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Međunarodni dan sestrinstva: Edina Mehić upisom u medicinsku školu ispunila životni san

img

Medicinska sestra u Domu zdravlja Maglaj Edina Mehić, koju njeni sugrađani znaju i kao Dinu iz Žepča, broji još manje od mjeseca dana do odlaska u penziju. I više nego zasluženu, jer radnog staža je kao medicinska sestra, skupila 42 godine. Srednju medicinsku školu završila je u Zenici iako, prisjeća se, njeni roditelji i nisu bili baš sretni što je odabrala upravo ovaj poziv.

„Ja sam sebi upisom u medicinsku školu ispunila životni san. I ako bi se ponovno rodila, ponovno bih isto izabrala, jer željela sam biti samo mediciska sestra“, priča nam Edina. Nakon srednje škole, četiri godine je radila u bolnici u Brčkom, a od 1983. godine radi kao medicinska sestra u Domu zdravlja Maglaj. „Lijep je ovo ali i težak posao prije svega psihički, ako želiš da radiš posao onako kako treba i za koji si se školovao, manje je to fizički napor. Velika odgovornost i prema pacijentima sa kojima smo u kontaktu“, kaže nam Edina.

Kroz protekle decenije puno je bilo teških perioda, a godine rata su sigurno bile najteže. Igrom slučaja, blokada Maglaja zadesila ju je u rodnom Žepču, sa članovima svoje porodice izbjegla je u Golubinju. „U tim godinama ginuli su mi prijatelji, članovi porodice, brat mi je ranjen pred očima. To su trenuci o kojima ne volim pričati“, kazala nam je o najtežem periodu svoje karijere i nastavila.

I protekle dvije godine bile su veliko iskušenje za sve zdravstvene radnike. Zbog pandemije koronavirusa ostali smo bez brojnih naših sugrađana, ponekad nismo ni svjesni tog zla koje nas je zadesilo. A mi smo se trudili da svoj posao profesionalno obavljamo i pored svih teškoća“. Sama nikada nije razmišljala da radi negdje u inostranstvu, mada se i u njeno vrijeme išlo u Njemačku na rad ali i u Libiju.

Naše sestre su uvijek bile priznate i cijenjene na Zapadu. Mene odlazak nije privlačio. Radim posao koji volim, imam porodicu, prijatelje, imam platu, ja zadovoljna“. Mladim kolegama i kolegicama uvijek savjetuje da ozbiljno shvate svoj posao, da rade i glavom i srcem, ali i da paze na sebe. „Radujem se penzionerskim danima, samo da me posluži zdravlje. Imam porodicu i prijatelje koji žive kako u Bosni i Hercegovini, tako i u inostranstvu. Planiram putovati, posvetiti se sebi i jednostavno malo usporiti životni tempo“, kazala nam je medicinska sestra Edina na kraju razgovora i vratila se na svoje radno mjesto. Iako praznik, za nju i njene kolege i kolegice i danas je bio običan radni dan.

Svim medicinskim sestrama i tehničarima u Domu zdravlja Maglaj upućujemo najiskrenije čestitke!



N.Br./maglaj.net