Subota , 27. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Završen 7. ITChallenge - najmasovnije takmičenje informatičara-srednjoškolaca u BiH (FOTO)

img

TRI NAJBOLJE EKIPE PODIJELILE NAGRADNI FOND OD 4.000 KM

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa, Gimnazija „Edhem Mulabdić“ ponovno je širom otvorila svoja vrata najboljim informatičarima-srednjoškolcima naše zemlje. Održan je 7. ITChallenge, za kojeg mnogi kažu da je nezvanično državno takmičenje iz poznavanja informacionih tehnologija.

Takmičenje je ove godine organizovano pod generalnim pokroviteljstvom kompanije NSoft, uz podršku Općine Maglaj i kompanije Natron-Hayat. ITChallenge je najveće takmičenje ovog tipa u regionu pa i šire, a ove godine učešće je uzelo stotinjak ekipa sa blizu 300 takmičara iz Doboja, Doboj Istoka, Kaknja, Srebrenika, Gradačca, Tuzle, Banovića, Modriče, Bihaća, Tešnja, Travnika, Gračanice, Zavidovića, Zenice, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Živinica, Žepča, Mostara, Viteza, Livna, Velike Kladuše i Maglaja. Glavni cilj takmičenja je kod učenika podići svijest o informatici, IT tehnologiji, te druženje i upoznavanje.

Gimnazijalci se iskazali u organizaciji takmičenja

Učenici gimnazije u proteklom periodu puno su radili na organizaciji takmičenja, oni su pripremili sva pitanja, bili autori vizuelnog identiteta ITChallenga, gostima Maglaja i učesnicima bili pri ruci, podrška su im bili profesori informatike Nađa Ridžal i Saša Stanić, danas voditelj NSoft ureda u Maglaju, te cijeli kolektiv Gimnazije. Učenike, njihove mentore i goste takmičenja pozdravila je Amela Hidić, direktorica Gimnazije. „Ovakvi susreti omogućavaju da se družite, upoznate, steknete nova prijateljstva. Možda se sutra u poslovnim vezama prepoznate i budete jedni drugima od pomoći. Danas pokažite najbolje znanje i vještine. Hvala Mirsadu Mahmutagiću, općinskom načelniku na podršci tokom svih ovih godina, kompaniji Natron-Hayat koja nas podržava u različitim, posebno ekološkim projektima, a posebno hvala kompaniji NSoft koja je osigurala novčane nagrade za najbolje“, poručila je direktorica Hidić. U ime Načelnik općine prisutnima se obratila Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne službe. „Ponosna sam što sam danas ovdje gdje se okupila BiH u malom. Svi imate priliku da steknete nova prijateljstva, nova iskustva a nadam se i nove prilike za posao. Mladosti, koja se okupila u Maglaju, želim sve najljepše“, kazala je između ostalog Eldina Mehinagić.

Među najboljim čak sedam ekipa srednjoškolaca iz Tuzle

Nakon takmičenja koje je organizovano u tri kruga, uslijedilo je finale. Umjesto prvobitno predviđenih 10, organizatori su odlučili da se u finalu nađe 17 ekipa. Posebno uspješni bili su učenici Elektrotehničke škole iz Tuzle, a među finalistima, čak sedam ekipa bilo je iz ove škole. I nakon doigravanja tri ekipe imale su isti broj bodova pa je odlučeno da podijele kompletni nagradni fond od 4.000 KM. Među tri najbolje ekipe bile su učenice Elektrotehničke škole iz Zenice Ajla Hodžić, Arnela Hodžić i Lamija Alajbegović, te dvije ekipe učenika Elektrotehničke škole iz Tuzle, Mustafa Halilović, Borna Babić, Maid Hrustić te Almedin Malkić, Amer Imamović i Sakib Avdibašić. Ponosne na uspjeh svojih učenika bile su i profesorice Minina Horozić i Slađana Pejić.

"Divno iskustvo i sretne smo što smo postigle ovakav uspjeh. Nije nam bilo teško doći do pobjede“, kazala nam je Arnela Hodžić iz Zenice. „Ponosno dijelimo prvo mjesto sa još dvije ekipe. Zadovoljni smo kompletnim rezultatom koji smo ostvarili. S obzirom na fond nagrada koji se dodjeljuje, ovo takmičenje budi veliki interes među mladima“, dodao je Maid Hrustić iz Tuzle. „Ovakva takmičenja su dobra i da vidimo koliko je naše znanje. Moj cilj je upisati FET u Tuzli, podići znanje na viši nivo što bi mi otvorilo brojne mogućnosti za zaposlenje“, dodao je Tuzlak Almedin Malkić.

Organizatori naglašavaju da upriličiti takmičenje ovakvog ranga i sa blizu 300 učesnika nije nimalo lagan zadatak. „Sigurna sam da je Maglaj ostavio dobar dojam, da smo bili dobri domaćini učesnicima takmičenja i nadam se da se vidimo iduće godine kada ćemo, vjerujem omogućiti još bolje i zanimljivije nagrade, ali i digitalizirati takmičenje“, kazala je nakon takmičenja Ana Sović, voditeljica poslovnih operacija u NSoftu. „Prije same pandemije ostvarili smo saradnju sa gimnazijama u Novom Sadu i Varaždinu, koje imaju IT odsijeke, kao i sa mostarskim FIT-om. Kada situacija bude bolja, u takmičenje planiramo uključiti učesnike iz susjednih zemalja“, najavio je Saša Stanić, idejni začetnik ITChallenge takmičenja i dodao. „Sasvim je razumljivo da IT kompanije ulažu u ovakve projekte. Stručnog kadra IT profila malo je na tržištu BiH, a izuzetno smo pametan i sposoban narod, zato koristimo svaku priliku kako bi animirali mlade ljude da se uključe u IT kompanije, da iz svoga grada, svoje zemlje rade za cijeli svijet“.

Vatromet i koncert benda „Albatros“

Samom takmičenju dan radnije predhodila je ceremonija svečanog otvaranja. Zastavu IT Challenge na jarbol u centru Maglaja podigli su Mirsad Mahmutagić, načelnik općine i Amela Hidić, direktorica Gimnazije „Edhem Mulabdić“.



Ovo je sjajan projekat za mladost Bosne i Hercegovine, divna maglajska priča iz kojeg je krenuo ITChallenge. Takmičenje zaslužuje sve pohvale i treba čestitati svima koji su bili dijelom ovog zaista kvalitetnog projekta. Kao Načelnik mogu samo biti zadovoljan što se ovo takmičenje održava u Maglaju ali i što sam mogu biti dijelom ove priče. Nadam se da ćemo već iduće godine biti kvalitetniji i brojniji i da će takmičenje ostati maglajski brend. Iskrena dobrodošlica svim gostima Maglaja“, kazao je načelnik Mahmutagić na otvaranju takmičenja. Spektakularan vatromet i koncert mladih i talentovanih muzičara okupljenih u bend „Albatros“, bio je dio ceremonije svečanog otvaranja 7. ITChallenge.

Ajnur Dikedžić svima je u srcu

Nije zaboravljen ni nekadašnji gimnazijalac, Ajnur Dikedžić, koji je u proteklim godinama obilježio ITChallenge. Ajnur nas je prerano napustio 2018.godine. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio izuzetan talenat za savremene tehnologije, majstor fotografije, mladić za primjer. Uspomena na Ajnura i dalje se čuva u njegovoj školi.

Predstavila se i kompanija NSoft

Prije samog finalnog takmičenja, učesnici su iz prve ruke mogli bolje upoznati IT kompaniju iz Mostar, NSoft, koja već dvije godine svoj ured ima i u Maglaju, a o svojim iskustvima govorio je i Šahzudin Mahmić, informatičar, nekadašnji učenik maglajske gimnazije, a danas jedan od 11 mladih programera koji radi u ovom uredu.



N.Br./maglaj.net