Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ramazanski bajram u Maglaju: ''Svi se čvrsto Allahovog užeta držite'' (FOTO)

img

Centralna svečanost u povodu Ramazanskog bajrama za područje Medžlisa islamske zajednice Maglaj održana je u prepunoj Novoj gradskoj Vali Recep Yazigioglu džamiji. Za razliku od prethodne dvije godine, opterećene ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, džamija je bila prepuna vjernika, a mnogi su klanjali bajram-namaz ispred džamije. Prije bajram-namaza, prigodan vaz održao je imam džamije, hadži Šemsudin ef. Čizmić, dok je bajram-namaz predvodio i bajramsku hutbu održao Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

Vodimo računa o svome jedinstvu

Na samom početku hutbe ef. Hodžić govorio je o blagodatima ramazana, posta i ibadeta u ovom mubarek mjesecu. „Ovog ramazana je bilo primjetno da nam je falilo ono za što smo bili uskraćena u prethodna dva ramazana. Ovog ramazan je bilo više programa i okupljanja, više vazova, više iftara, više druženja i razgovora, više susreta. Nadati je se da nas je ova intenzivna ramazanska komunikacija međusobno približila i povezala ili barem smanjila udaljenost medju nama i učinila nas tolerantnijim. Koliko su bili ispravni naši ramazanski ibadeti znaćemo i po našim međusobnim postramazanskim odnosima“, poručio je između ostalog ef. Hodžić i nastavio. „Jedinstvo od nas traži i Uzvišeni Allah. U Kur'anu se kaže – 'Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte'. Jedinstvo među muslimanima ne znači da smo obavezni na isti način misliti, imati iste mogućnosti, uloge, iste osjećaje. Sve dok kao pojedinci, bez obzira na različitost naših potencijala ili uloga, imamo isti cilj kao i većina ostalih u zajednici, da kao zajednica ili tijelo funkcionišemo, mi smo jedinstveni. Kada iz vida izgubimo cilj kojim većina članova zajednice stremi, pa počnu istu razdirati i naprasno je, protiv volje većine preusmjeravati, onda se ne može govoriti o našem jedinstvu. Kako nama, pa i drugima, ne odgovara svaka uloga i pozicija u društvu, važno je samo da ne mislimo da smo mi jedino važni i da se opći ciljevi, koji su od općeg značaja važni svima, moraju podrediti nama i našim ličnim interesima. Da bi se uspostavio sklad u društvu koji nam je svima važan, potrebno je da poštujemo najprije norme, procedure i vrijednosti koje je uspostavio Uzvišeni Allah, ali i one oko kojih smo se mi ljudi, dogovorili. Ono što od nas traži Uzvišeni Allah, a što nam sigurno može pomoći u uspostavljanju društvenog sklada, je da budemo svjesni Boga u svakoj prilici, da se držimo ugovora i ispunjavamo preuzete emanete, da volimo drugima ono što volimo sebi, da budemo samilosni, solidarni, skromni, pravedni, strpljivi, da ne ogovaramo, ne lažemo, ne petljamo, ne spletkarimo, ne vrijeđamo, ne oholimo se. Ramazan nas je sa svim svojim sadržajima učio svemu navedenom. Nadamo se da smo lekcije naučili i da ih nećemo brzo zaboraviti. Jer muslimani smo cijelu godinu, cijeloga života, svugdje, a ne samo ponekad i ponegdje. Vodimo računa o svome jedinstvu, izbjegavajmo teške riječi u ovom teškom vremenu, usmjereno se ka svom glavnom cilju - da u pokornosti dragom Allahu opstanemo kao narod i sačuvamo svoju državu, porodicu, tradiciju, čast i imetak. Neka nas Uzvišeni Allah u tome pomogne“, poručio je izmedju ostalog Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

Uz Dan šehida obilazak šehidskh mezarja

Dan šehida na prigodan način obilježiće se i na području Medžlisa IZ Maglaj. Na šehidskom mezarju Podborik proučiće se Jasin, obićiće se šehidska mezarja, a nakon klanjanja podne-namaza u Muharem-pašinoj džamiji u Novom Šeheru proučiće se i tevhid. Takođe, u ovom povratničkom mjestu, delegacija Medžlisa IZ Maglaj i Organizacije porodica-šehida poginulih boraca posjetiće i dvije šehidske porodice.


N.Br./maglaj.net