Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sedžida Bećirović ostvarila svoj dugogodišnji san (FOTO)

img

U NJENOJ KUHINJI NASTAJU UKUSNI KOLAČI I TORTE

U Starom gradu odnedavno se nalazi jedan mali objekat iz kojeg se širi slatki miris kolača i torti. Sedžida Bećirović je otvaranjem starog i tradicionalnog obrat pod nazivom „Brzo, ukusno i fino“, ostvarila svoju želju još iz godina djetinjstva. Pokretanjem vlastitog biznisa ona ali i njen suprug Amar učvrstili su se u namjeri da sreću ne traže van granica ove zemlje. Vjetar u leđa bila su joj sredstva koja je dobila iz općinskog budžeta u okviru projekta START UP 2021.

Ispunila želju iz djetinjstva

Biti policajka ili slastičarka, bila je Sedžidina dilema u godinama djetinjstva. Ali, kada je sa 13 godina napravila svoj prvi kolač i za njega dobila pohvale, dileme nije bilo – jednoga dana biće slastičarka. Ali, život piše dugačije. Nakon srednje škole zaposlila se u „Excel Assemblies“, gdje je radila osam godina, zasnovala je i svoju porodicu, postala majka djevočice Aline. Ali, staru želju nikada nije zaboravila. „Alina je bila mirna beba, tokom porodiljskog imala sam vremena za nju i ostale porodične obaveze, ali i nešto slobodnog vremena. U to vrijeme, na nagovor prijateljice počela sam praviti kolače i odlučila sam se da to bude pod sloganom „Brzo uksno i fino“, ispričala nam je Sedžida. Iz dana u dan je učila, istraživala recepte za kolače i torte, društvene mreže puno su joj pomogle, ali i žene koje su sve više naručivale njene kolače, posebno iz firme „HM promet“ gdje joj radi suprug. Posebno je naglasila da u izradi kolača koristi kvalitetne domaće, ali i inostrane proizvode. Istražila je društvene mreže, naručivala potrebne alate, sve je išlo polako, korak po korak, priča nam. „Posao sa tortama bio je vrlo uspješan, hvala Allahu, a znala sam ih napraviti i do deset dnevno. Narudžbe, ali i mušterije koje su hvalile moj trud i rad bili su mi dodatna motivacija“, kazala nam je.

Odlazak iz zemlje nije opcija

Kako joj novim Zakonom o obrtu i nije bila potrebna završena škola za slastičarku, odlučila je iskoristiti općinski poticaj od 3.000 KM i pokrenuti vlastiti obrt. Uz podršku najbližih uredila je prostor u kojem se sada nalazi, a sve što je štedjela za školu slastičarstva, takođe je uložila u svoj san. „Za sredstva poticaja kupila sam kuhinju i rashladne vitrine , a profesionalni mikser sam dobila na poklon. Trudim se da svaku zarađenu marku uložilm u posao. A kada pogledam moju Alinu, znam zašto radim“.

Ona i suprug Amar kupili su i staru kuću koja se nalazi uz poslovni objekat, a želja im je na tom mjestu podići novu za svoju porodicu. „Kada mi je teško, otvorim vrata i pogledam na mjesto gdje će jednog dana biti naša nova kuća, ako Bog da, i kažem sebi e za ovo se borim. Amar i ja nikada nismo razmišljali da odemo u inostranstvo, jer moj otac i brat rade van zemlje i znam kako je djetetu kada raste bez roditelja. Ne bih željela da i moja Alina to doživi“, priznala nam je na kraju razgovora. Nije se slučajno opredijelila za Stari grad, jer kaže, to je njen doprinos oživljavanju ovog dijela Maglaja. Želja joj je jednog dana otvoriti i malu slastičarnu u tradicionalnom bosanskom stilu i to baš u Starom gradu. Sretna je bila i prilikom svečanog otvaranja 2.januara koje je izazvalo veliki interes, jer mnogi su sa njom željeli podijeliti sreću.


N.Br./maglaj.net