Petak , 18. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

''Šetnjom za zdravlje'' Udruženje ''Snaga Žene'' obilježilo treći rođendan (FOTO)

img

I OVOG OKTOBRA ŽENE U RUŽIČASTOM SU SLAVILE ŽIVOT 

Prije tri godine, 14.oktobra 2021.godine, po prvi put su se u Maglaju okupile žene oboljele i liječene od raka dojke sa željom da osnuju udruženje, da imaju nešto svoje i mjesto gdje, prije svega, mogu da budu podrška jedna drugoj, da se druže i rade.  

Udruženje žena oboljelih od tumora dojke i drugih malignih oboljenja „Snaga Žene“ i ovog ružičastog oktobra, mjesecu koji je u znaku borbe protiv raka dojke,  organizovalo je „Šetnju za zdravlje“ i to treću po redu. Članice udruženja redovno se okupljaju u vlastitim prostorijama, žene se druže i podrška su jedna drugoj, a ovog oktobra realizuju i dva vrlo važna projekta. U okviru projekta kojem je podršku dalo Ministarstvo zdravstva ZDK po prvi put sve oboljele žene, članice udruženja, dobiće sredstva za nabavku specijalnih grudnjaka, odnosno proteza ili lijekova. Maglajke su se u Sarajevu pridružile i globalnoj kampanji „Race for the Cure“, a njihov odlazak podržan je iz Ureda premijera ZDK.  

Gošće dočekane aplauzima i zagrljajima 

Sunčana oktobarska nedjelja dočekala je gošće maglajskog udruženja. Poziv za druženje s radošću su prihvatile članice udruženja „Zmajice“ Gradačac, „Moja istina“ Gračanica, „Biram život“ Žepče i „Život“ Zenica. U centru grada, na platou ispred Doma kulture, dočekane su aplauzima i zagrljajima. Podršku „Šetnji za zdravlje“ dale su brojne Maglajke kao i članice Udruženja „Fontana-Stari grad“. Sve su u znak podrške nosile i nešto ružičasto, a odziv je bio najmasovniji do sada. Najmlađi su se mogli družiti sa omiljenim maskotama. Nakon okupljanja, sve učesnice „Šetnje za zdravlje“ uputile su se gradskim ulicama do novog gradskog parka gdje je uz kafu i čaj nastavljeno druženje. Za dobro raspoloženje pobinuli su se Azahari Omersoftić i Džejla Omerović te Dalija Hasić. I ovogodišnja šetnja, kako su naglasili iz udruženja, važna je jer se slavi život svih žena koje su se izborile ili se još uvijek bore sa ovom bolešću, ali i da se podstaknu žene da se pregledaju – same ili da odu ljekaru, jer ako se otkrije na vrijeme rak dojke je izlječim i stoprocentno. Jedno veliko hvala upućeno je svima koji su u protekle tri godine na bilo koji način podržali radUdruženja „Snaga Žene“. 

Žene u ružičastom zaslužuju veliku podršku 

U našem udruženju sam prije svega kao podrška mojoj najboljoj prijateljici koja je oboljela od raka. Ona danas nije moga doći u Maglaj, pa sam zato ja ovdje. Od ovog prizora vam zastaje dah, kada vidite sve ove žene i njihovu snagu. Mene je stid reći  da me nešto boli pored ovako hrabrih i snažnih žena“, ispričala nam je Lejla Tutnjić, članica udruženja „Biram život“ Žepče. „Znamo kroz šta je prošla svaka od nas, razumijemo se samo pogledima. Od raka dojke oboljela sam prije 10 godina, borim se, idem naprijed jer moram, mogu i hoću. Naše udruženje nam puno znači – tu smo za pomoć, podršku i sve što treba“, riječi su Namke Huseinspahić, članice udruženja „Život“ Zenica. „Kada vidim sve ove žene, vidim da nisam sama, znam kroz šta smo sve prošle i prolazimo. Najveća podrška u mojoj borbi su mi bila moja djeca, rodbina i komšiluk. Kasnije sam došla u 'Zmajice' i osjećam se bolje, lijepo nam je u udruženju – popijemo kafu, popričamo, radimo ručni rad, razmijenimo mišljenja“, otkrila nam je Mersija Hadžibešanović, iz udruženja „Zmajice“ Gradačac. „Kako se ja danas osjećam, ne može se riječima opisati. Ovo je nešto posebno za mene. Pored porodice, najveća podrška u mojoj borbi bile su mi članice udruženja. Svoj život ne bih mogla zamisliti bez njih, kao sestre su mi sve. Dok se pogledamo znamo šta jedna drugoj želimo reći. Golemo je biti članicom ovog udruženja“, dodala je Hasija Kahvedžić, iz udruženja „Moja istina“ Gračanica. 

Smatram da na svaki mogući način trebamo dati podršku ovim ženama koje su velike borkinje jer kroz posao kojim se bavim, svjesna sam kroz šta sve prolaze. Ovakvi prizori su vrlo emotivni, lijepo je vidjeti da žene u ružičastom slave živote i naše sugrađanke i sugrađane koji su im podrška“, rekla nam je Nadina Habibović.  

Ja bih voljela da nema nijedne žene u ružičastom, da su sve žene zdrave, da nas okupi nešto lijepo, da nije povod bolest. Naša prisustvo je znak da nisu same, a podrška bi trebala biti i veća. Svaka od nas može se naći u ovoj situaciji i svi treba da pomognemo onoliko koliko možemo“, dodale su Jasmina Alić i Aida Olujić. „Na ovakvim i sličnim skupovima uvijek se iznova divim snazi žene, njihovom zajedništvu, borbenosti i slozi – to samo može žena da ima“, ispričala nam je Admira Kovačević. 

 

Bahra Bradarić, predsjednica Udruženja „Snaga Žene“, u razgovorima je uvijek emotivna. Prizor od nekoliko stotina žena u ružičastom u novom gradskom parku prvo joj je natjerao suze u oči. Bile su to, kaže nam, suze radosnice. „Kada se žene ovako okupe to dovoljno govori o njihovoj snazi, volji, želji i upornosti za životom. Najveća snaga je u svakoj ženi koja vodi borbu protiv ove opake bolesti, a kako nam je – to samo mi, oboljele, znamo. Jednom sam na pitanje kakva je to borba rekla da je to isto kao da držite najvećeg lava na svijetu i borite se s njim. A sve te boli. Mogu istaći da ćemo ove godine, zahvaljujući projektu, pomoći našim oboljelim članicama da kupe sebi specijalni grudnjak, protezu ili lijekove. Poručila bih ženama da povedu brigu o svome zdravlju, ali i da nam se pridruže jer zajedno smo jače i možemo puno toga. U našem udruženju je najveća ljubav i snaga“, kazala je Bahra Bradarić i još jednom se zahvalila dr. Emiri Drnda-Čičeklić, spec.ginekologije i akušerstva te dr. sci. Ameli Abidović-Mačković, psihologinji, za svu dosadašnju podršku. Bila je ovo prilika da se predstavnicama udruženja uručena i prigodni pokloni u znak zahvalnosti za dolazak i učešće u „Šetnji za zdravlje“.  

 

Maglajke se ponovno iskazale sa bogatom gastro ponudom 

Nakon programa u novom gradskom parku, u restoranu „Edemus“ nastavljeno je druženje uz ručak. Maglajkama i njihovim gošćama pridružio je i Omer Egilmez, generalni direktor kompanije Natron-Hayat, zahvaljujući kojem ovo maglajsko udruženje ima vlastite, prelijepo uređene prostorije za rad. Prisustvo gospodina Egilemza još je jedan znak podrške ženama oboljelim od karcinoma. Nema sumnje da su se i ovaj put Maglajke istakle izvrsnim dočekom, a gošće su bile pune riječi hvale za sve specijalitete koji su ih dočekali na stolovima. Sve su to pripremile vrijedne članice Udruženja „Snaga Žene“ i „Fontana-Stari grad“, ali i prijatelji i donatori: Amra Omić, Mirsada Mehinagić, Emir i Selma Hasanić, Amra i Saša Bajrić, Almasa Salatović, Nermina Alić, Amra Bećirović, Sena Omerčić, Fatima Mehinagić, Sabina Begić, Fadila Begić, Hanifa Mehinagić, Hasema Mehinagić, Almina Vuković, „Voćko“, pekara „Kosova, te restoran "Kockica" i "Oaza".  

Druženje u Maglaju završeno je sa iskrenom željom da više ne bude novooboljelih žena, da prestane potreba za ovakvim i sličnim udruženjima i da se sve žene okupljaju nekim sretnijim povodom.

 

 

N.Br./maglaj.net