Četvrtak , 19. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Irma Hambašić, po uzoru na oca Elvira, pokrenula vlastiti biznis (FOTO)

img

UZ OCA SAM ZAVOLJELA DRVOREZBARSTVO 

Umijeće drvorezbara Elvira Hambašića poznato je ne samo u Bosni i Hercegovini nego i šire. U nekoliko navrata pisali smo o ovom vrijednom čovjeku koji baveći se tradicionalnim zanatom godinama osigurava egzistenciju sa svoju porodicu – suprugu Sanidu i četvero djece Amara (21), Irma (20), Amnu (10) i Emira (2). Elvir vrijednim rukama drvetu udahne dušu, pa ostanete bez riječi kada vidite namještaj za bosanske sobe, peškune, škrabije, rahle ukrašene duborezom, stolove, komode, rafe, tacne, sehare, stočiće za knjige, slike, sazove, a u posljednje vrijeme česte su narudžbe i za ramazanske topove. Nema grada u Bosni i Hercegovini gdje nema njegovih radova, pa i na većini kontinenata. Elvir je izuzetno sretan i ponosan jer je njegovim putem krenula i kćerka Irma. 

Vjerujem u uspjeh 

Stara narodna izreka kaže da jabuka ne pada daleko od stabla. Tako je i u slučaju porodice Hambašić jer Irma je krenula očevim stopama. Stalno je pomagala ocu u radionici, a kada je imala 13 godina iz dosade je na internetu istraživala kako se izrađuju ukrasi od drveta i tako je počelo. Kada je Elvir vidio njenu ozbiljnost, kupio joj je i dvije mašine za izrezivanje i pirografiju. Počela je sa izradom ukrasa, zatim su došle na red kutije ukrašene pirografijom, a danas su najtraženije daske za rezanje sa personaliziranim natpisima. Irma je sa nepunih 20 godina osnovala firmu „Unikat“. „U ovome se baš pronalazim, samo treba biti vrijedan i kreativan. Znam da je mojima vršnjacima neobično čime se ja bavim, ali sam uz oca ovo zavoljela“, ispričala nam je nastavila.

Htjela sam da mi 'ide' staž, zaradim sebi, imam hvala Bogu, ne tražim od roditelja. Uvijek nekome treba neki poklon“, priča nam Irma i nastavlja. „Bilo je straha kada sam osnovala firmu, ali bavim se ovim već sedam godina i mogu reći da sam se usavršila. Ako mi nešto zatreba, tu je otac. Odlučila sam se za naziv firme 'Unikat' jer sam i sama jedinstvena, nema djevojaka koje se ovim bave. Najviše narudžbi dobijam iz Sarajeva, Tuzle i Brčkog. Vjerujem u sebe i da će firma opstati. Meni radni dan traje 25 sati, pomognem mami, ocu, radim za sebe i to najčešće noću“, ispričala nam je Irma. „Irma je zaista posebno dijete. Ona nikada nije ušla u radionicu tek tako, uvijek nešto traži, pita, istražuje. Dobro joj ide, ima mušterija po cijeloj zemlji. Još dok je išla u srednju školu, sama je sebi zaradila za ljetovanje. Lijepo bi bilo imati ovako vrijednu i dobru nasljednicu“, dodao je s ponosom otac Elvir. 

Hambašići – porodica vrijednih ljudi  

Elviru je godinama pomagala supruga Sanida jer je bila posebno vješta u izradi finijih duboreza i imala najviše strpljenja, a djeca su radeći u radionici zarađivala džeparac. Amar je sada student FIT-a u Mostaru, Irma je osnovala svoju firmu, a kako je u porodicu prije dvije godine došao i mali Emir, supruga Sanida se posvetila njemu, ali stigne i sama privrijediti za porodicu. U bašti i plasteniku proizvodi zdravo povrće za porodicu, imaju veliki voćnjak, a samo ove godine osušili su na desetine kilograma voća. Za sebe, ali i za prodaju, proizvode sokove, pekmeze i salate. I pored svog posla, Sanida sa kćerkom Irmom uređuje i dvorište koje izgleda kao pravi mali raj. „Ne jedemo suhu hranu, evo na špretu se krčka tagarica, ispekla sam pogaču i jabukovaču, skuhala sutliju. Meni nikada nije dosadno. Djece je četvero, nas dvoje, ne mogu ja samo čekati na Elvira da zaradi i doprinese. Znam u sezonu napraviti od 200 do 300 litara soka od aronije. Ne znamo kada legnemo, a kada ustanemo, vazda se radi. Izmislili smo i osmi dan u sedmici“, rekla nam je Sanida kroz smijeh.  

Sebilj po uzoru na sarajevski, napravio u Matuzićima 

Puno toga Elvir radi za prodaju, a za svoju dušu napravio je malu, bosansku sobu. Tu najviše voli da odmara. Izradio je čak i ram za bicikl od vrlo kvalitetnog orahovog drveta, a ostalo su dijelovi vrlo kvalitetnog japanskog bicikla 'Shimano'. Izazov mu je bio i izrada sebilja u Mravićima od drveta trešnje. „Maštao sam o tome da napravim sebilj, kad mi je došla narudžba. Trebalo mi je mjesec dana, a malo je niži od onog na Baščaršiji. To mi je jedan od najljepših i najdražih mojih poslova. Ono o čemu maštam je da napravim rikšu od drveta koju bi pokretao bicikl. To bi baš bilo interesantno, dvoje sjede u rikši od drveta, obilaze grad – prava turistička atrakcija“, dodao je Hambašić.



N.Br./maglaj.net