Srijeda , 26. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Svečano i radosno Kurban-Hadži bajram proslavljen i na području MIZ Maglaj

img

ISKORISTIMO ŽIVOT PRIJE SMRTI, A MLADOST PRIJE STAROSTI

Centralna svečanost u povodu Kurban-Hadži bajrama, za područje Medžlisa IZ Maglaj, održana je jutros u Jusuf-pašinoj Kuršumlija džamiji. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao imam Kuršumlija džamije hf. Hidajet ef. Talić.

Sa prvom kapi krvi od naših kurbana koja padne na zemlju, Allah dž.š. oprašta naše grijehe i ovo je jedan od Allahovih dana u kojima Allah Uzvišeni najviše oslobodi svojih robova od džehenemske vatre“, poručio je izmedju ostalog okupljenim vjernicima hf. Hidajet ef. Talić i dodao. „Kur'an nas poziva da vidimo šta ćemo sami sa sobom: 'O, vi koji vjerujete, pobrinite se za sebe. Onaj ko je u zabludi neće vam nauditi ako ste vi na pravom putu. Svi ćete se vratiti Allahu i On će vas obavijestiti o onome kako ste i šta ste radili'. Danas bi muslimani trebali biti sretni, veseli i radosni. Međutim, teško je biti sretan i radostan u isto vrijeme kada gledamo da se u Palestini ubijaju dječica koja nisu nizašta kriva, a da svijet ništa ne poduzima da to zlo zaustavi. Nama, muslimanima BiH ostaje jedino što možemo za njih učiniti jeste dova Allahu dž.š. za njihov spas. Mi znamo šta su genocid i agresija, jer smo to sve prošli. I susrećemo se sa stalnim negiranjem tog istog genocida kojeg je cijela svjetska javnost priznala“. Hf. Hidajet ef. Talić takođe je naglasio da pazimo na svoje komšije, da se ne zavađamo sa najbližim, a Kur'an nas poziva da pomirujemo zavađenu braću.

Možda je ovaj Bajram nekima od nas i posljednji, zato je potrebno biti tamo gdje se čini dobro, gdje se služi Gospodaru svih svjetova, potrebno je truditi se, kao što Kur'an kaže: ' I reci – radite i trudite se, borite se i Allah će vidjeti vaš trud, Poslanik i vjernici. Isplati se i dinjalučki gledano i ahiretski biti od onih koji rade, koji se trude, koji na halal način stječu opskrbu, koji žele da svoj dunjalučki život iskoriste kao što nam je rekao hazreti Pejgamber s.a.w.s – 'Iskoristi život prije smrti. Iskoristi mladost prije starosti. Iskoristi zdravlje prije bolesti'. Nema reprize, draga braćo, razmislimo. To su upute od Allahovog Poslanika s.a.w.s. Molim svevišnjeg Gospodara da ovaj dan bude dan sreće za cijeli ummet, da muslimani Gaze i Palestine dočekaju pravi, istinski Bajram kada će moći slobodno na Bajrame moći ići u Mesdžidul-Aksa, moći slobodno klati svoje kurbane – sve im se to danas, draga braćo, uskraćuje. Vjerske slobode ne žive u Palestini, slobode za život, obične slobode da ljudi imaju šta pojesti i popiti, otići komšiji, prošetati ulicom a da ga neko ne ubije. A to su naša braća. Ako nas ne boli ono što njih boli, onda je upitan naš iman i naša vjera“, zaključio je hf.Hidajet ef. Talić te svim vjernicima uputio čestitku u povodu najvećeg mubarek dana za sve muslimane svijeta riječima – Bajram šerif mubarek olsun!

 

FOTOGALERIJA!

 

N.Br./maglaj.net