Srijeda , 26. Jun, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Igor Stojanović, potpredsjednik FBiH posjetio MZ Radojčići

img

Na poziv Marinka Kelavića, predsjednika MZ Radojčići potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Igor Stojanović posjetio ovu Mjesnu zajednicu. Imajući u vidu da je ovo, prostorno, jedna od najvećih mjesnih zajednica u općini Maglaj koju čine tri naseljena mjesta (Strupina, Radojčići i Galovac) i u kojoj žive uglavnom povratničke obitelji srpske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, brojni su pozitivni primjeri dobre međunacionalne suradnje ali su i brojni životni problemi koji muče ove mještane. Za neke od postojećih problema, mještani MZ Radojčići su svjesni da ih ne mogu rješavati na razinama mjesne zajednici niti svoje općine te stoga i traže pomoć kroz medijski prostor ali i putem posjeta dužnosnika sa viših razina vlasti u BiH.

Prvo je upriličena posjeta zaseoku Glavice/Zaglavice gdje su članovi Odbora za sanaciju mezarja, koje je stradalo u klizištu 2014 godine, ukazali na nužnost rješavanja ovog problema i zatražili pomoć sa viših razina vlasti.

Nakon toga, gostu iz Sarajeva prezentirani su i problemi sa izgradnjom Koridora Vc kroz Galovac i Strupinu te zatražena i pomoć u rješavanju gorućih problema vezanih uz ovu trasu. Među većim problemima svakako da je kašnjenje u izgradnji lokalnog puta za Lukiće (Strupina) koji već mjesecima koriste znatno dužu makadamsku zaobilaznicu, te problemi sa zahtjevima Galovčana na izgradnji lokalnih prijelaza i puta uz Koridor Vc koje su još prošle godine tražili od Autocesta FBiH. Potpredsjednik FBiH se i sam uvjerio u nesnosnu buku i prašinu pored baze izvođača građevinskih radova, turskog Čengiza, u kojoj žive mještani Galovca te izrazio spremnost da, u skladu sa svojim mogućnostima i ovlastima, pomogne u prevazilaženju bar dijela postojećih problema.

U radnom dijelu posjete potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića sudjelovali su i predstavnici MZ Čusto Brdo (općina Žepče) i MZ Liješnica (općina Maglaj) budući da zajedno sa MZ Radojčići imaju i neke zajedničke infrastrukturne projekte koji se planiraju realizirati u narednom periodu. Na kraju, potpredsjednik FBiH se zahvalio predstavnicima MZ Radojčići na pozivu ne krijući svoje zadovoljstvo što se dobri međunacionalni odnosi u ovim povratničkim mjestima koriste kao pokretač brojnih, zajedničkih projekata za opće dobro svih ljudi. Stoga i on smatra da se mještanima MZ Radojčići s razlogom treba puno više pomoći u rješavanju ovih problema, informisao je Marinko Kelavić, predsjednik Vijeća MZ Radojčići.

 

maglaj.net