Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Za prvo predstavljanje vrijedno se pripremaju članovi i članice folklorne sekcije iz MZ Bijela Ploča (FOTO)

img

BEZ TROKORAKA NEMA KOLA

Već dva mjeseca u prostorijama Društvenog doma na Bijeloj Ploči, održavaju se probe članova i članica folklorne sekcije. Uz muziku i savjete iskusnog koreografa Izudina-Iske Kahrimanovića, svi se trude da što bolje savladaju korake. Sa polaznicima se uvježbavaju bosanske igre, a to su za one koji tek ulaze u svijet folklora, igre sa najlakšim koracima. A vrlo talentovane djece zaista ima, otkrio nam je koreograf Izudin Kahrimanović.

Mi našu tradiciju moramo očuvati

Folklorom sam se počela baviti zbog očuvanja naše tradicije. Nikada se do sada nisam bavila folklorom, ovo mi je prvo iskustvo i iskreno prelijepo mi je. Do sada smo učili trokorak i tri vrste kola. Za svako kolo trokorak je najvažniji, jer kako kaže naš nastavnik Izudin bez trokoraka nema kola“, ispričala nam je Džana Sejmenović. Vedad Subašić u folklornoj sekcije je od samog osnivanja. „Nisam se do sada bavio folklorom, ali baš mi je lijepo. Ovo je naša tradicija i trebalo bi da nas bude još više. Ovdje ima i mojih prijatelja iz škole a i onih koje poznajem. Planiram se i dalje baviti folklorom“, dodao je Vedad. Izudin-Isko Kahrimanović ima više od pet decenija iskustva bavljenja folklorom, počev od KUD „Petar Dokić“, nakon toga i u KUD „Ljiljan“. „Vođenje KUD 'Petar Dokić' preuzeo sam od rahmetli Ahmeda Ajanovića daleke 1971.godine. Nakon svih ovih godina i dalje imam volje i želje da svoje znanje prenosim na ovu djecu. Jednostavno, volim folklor, od djetinjstva sam ga volio“, prisjetio se Izudin i nastavio.

Prihvatio sam poziv MZ mada sam se malo i opirao, jer meni je ipak 76 godina. Odlučio sam se da ima pomognem godinu dana, a najveća mi je želja da nekoga obučim i prenesem svo znanje kojem imam. Nikada neću zaboraviti šta mi je rahmetli Ahmed Ajanović ostavio u amanet – 'Nikada ti ne bi oprostio ako ne bi nekoga ostavio iza sebe'. I zato ja hoću da mu ispunim želju, da nekoga obučim i da se tradicija prenosi i dalje“.

Još jedna lijepa priča iz MZ Bijela Ploča

Želja nam je prije svega bila skloniti djecu sa ulice, odvojiti ih od telefona i televizora, okupiti ih na jednom mjestu, da se druže ali i nešto nauče. Tu su Dženan, hadžija Dino, Isko, prihvatili su se velikog posla, vidimo da sve rade sa zadovoljstvom a za našu djecu. Mi se kao mjesna zajednica zaista trudimo da ovo bude još jedna lijepa priča Bijele Ploče“, rekao nam je Mehmed Gračić, član Vijeća MZ Bijela Ploča. Kako nam je ispričao Dženan Bašić, predsjednik folklorne sekcije, mjesna zajednica je izrazila inicijativu da se na ovom području osnuje folklorna sekcija. „Drago nam je da nam se pridružio iskusni Izudin Kahrimanović. Djeca ovdje uče, druže se i zabavljaju. Ima ih blizu 50, predškolskog uzrasta kao i osnovaca i srednjoškolaca. To su djeca sa Bijele Ploče, Maglaja, Ulišnjaka, Misurića, Moševca .... Već sada prostor u Društvenom domu, koji koristimo, postaje pretjesan. Vrlo je teško naći prostor u gradu gdje bi djeca moga uvježbavati koreografije, sve je do para, a mi to u ovom trenutku ne možemo finansirati. Tražimo i dalje“, ispričao nam je Dženan Bašić i dodao da će se članovi i članice folklorne sekcije zvanično predstaviti u subotu, 24.februara u Starom gradu, kada se predstavlja i neformalna grupa žena „Fontana“.

Emina Gračić u sekciji obavlja poslove sekretara. „Trenutno prikupljamo novac da se sašije odgovarajuća oprema za našu djecu, jer nas uskoro očekuje nastup. Zamolili smo i roditelje da nam pomognu i mogu reći da je odziv odličan. Vjerujem da će i oni koji nas budu gledali na našem prvom nastupu u subotu odlučiti da nam pomognu i daju svoju podršku“, istakla je Emina.

I roditelji polaznika folklorne sekcije prezadovoljni

Dr. Ranko Rajović, dugogodišnji predsjednik Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa, u jednom od svojih brojnih intervjua naglasio je da bi on lično vratio folkor u škole. Tokom folklora dijete se kreće, a kompleksno je to kretanje, mora da sluša muziku, da u određenom momentu napravi nešto sa svojim tijelom, pa on lično folklor smatra vrhunskim treningom za mozak. A dok su djeca sa čika Iskom, njihovi roditelji strpljivo čekaju da se proba završi. I Admira Mahmić čekala je kćerku Lamiju. „Za nju je ovo prvo iskustvo i mogu reći da je oduševljena sa svim, rado dolazi na probe, a ja kao roditelj još više sam sretna što je interesuje folklor. Naravno zbog očuvanja tradicije, a s druge strane dok su na probama odvojeni su od ovih savremenih tehnologija i druže se“, kazala nam je Admira. Kćerka Damira Đuhere, Nahla već ide na folklor, a postoji mogućnost da joj se pridruži i brat Imran.

Roditelji su prezadovoljni rukovodstvom, terminima i samim načinom rada s djecom. Djeca se druže, lijepo im je i uvijek je ovdje pozitivna atmosfera. Puno je djece ovdje i treba ih podržati u svakom smislu, materijalno i moralno, kao i rukovodstvo“, dodao je Damir. I ne zaboravite, svoju podršku članovima i članicama folklorne sekcije, kao i neformalnoj grupi žena „Fontana“, možete dati u subotu 24.februara od 12,30 u Starom gradu.

 

N.Br./maglaj.net