Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

15. februar - Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka

img

Aktivnosti koje provodi Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Najčešća oboljenja kod djece su leukemije, tumori centralnog nervnog sistema, limfomi i neuroblastomi. Nažalost, rak je prvi uzrok smrtnosti kod djece. U svijetu godišnje od neke maligne bolesti oboli oko 300.000 djece. U BiH se godišnje dijagnsoticira oko 100 novooboljelih, 60 novodijagnostikovane djece godišnje u Federaciji BiH. Stopa izliječenih je 75% u BiH (što je i svjetska statistka), 80% stopa izlječenja malih pacijenata sa leukemijom, a 90% stopa izlječenja kod dijagnoze limfoma. Najveći izazovi s kojima se susreću roditelji i djeca oboljela od raka, te mladi u BiH su: nepostojanje zakonske regulative vezane za bolovanje zaposlenih roditelja oboljele djece tokom dugotrajnog intenzivnog bolničkog liječenja; nepostojanje sistema praćenja kasnih posljedica liječenja kod mladih; nepostojanje pristupa inovativnim lijekovima; nepostojanje pristupa kliničkim ispitivanjima,

ZNACI UPOZORENJA

Ako se pojave bijele tačkice u oku, nova razrokost, novo sljepilo, izbočena očna jabučica, lako nastali prelomi, bolovi u kostima, zglobovima i leđima, atipično povišena temperatura, dugotrajan kašalj, ubrzano disanje, noćno znojenje, rukom opipljive kvržice i otoci u predjelu stomaka, karlice, glave, vrata, udova, testisa, žlijezda, modrice, krvarenje, bljedilo, umor, iznenadni gubitak težine, pogoršanje hoda, ravnoteže ili govora, glavobolja sa povraćanjem ili bez. Uloliko se pojave navedeni simptomi, neophodne su dalje pretrage!

Međunarodna organizacija roditelja dece oboljele od raka (ICCCPO) i njihove članice promovišu Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka – 15. februar nošenjem ZLATNE VRPCE koja predstavlja simbol borbe protiv dječijeg raka.

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ 15. februar obilježava pod sloganom „Jednakost za svu djecu!“. Aktivnosti koje će se održati tokom obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka imaju za cilj podizanje svijesti o dječijem raku i važnosti pružanja pomoći i podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Na web stranici Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ možete naći više informacija o tome kako donirati sredstva udruženju, volontirati, učlaniti se u udruženje, donirati kosu, kupiti nešto u Srce shopu ili pomoći rad Roditeljske kuće.

Podrška svim malim-velikim herojima i njihovim roditeljima na putu do ozdravljenja!

 

N.Br./maglaj.net