Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju dostojanstveno obilježen Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj i ZDK

img

Učenjem fatihe i minutom šutnje te polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje šehidima-poginulim braniteljima i civilnim žrtava rata u Parku ljiljana, spomen obilježje kod solitera te Spomen-park „Velika kuća“ na čijim su pločama ispisana imena ubijene djece, obilježen je 29.oktobar Dan civilnih žrtava rata općine Maglaj i Zeničko-dobojskog kantona.

Evocirana su sjećanja na taj oktobarski dan kada je jedna granata ispaljena sa agresorskih položaja ubila 15 civila, od kojih su četvoro bila djeca. Toga dana ranjeno je 15 naših sugrađana i sugrađanki. U godinama agresije, u Maglaju je ubijeno 210 civila, od toga 57 djece mlađe od 18 godina, dok su na području ZDK ubijena 1.793 civila, od toga 139 djece. Blizu 8.000 je ranjenih, a 383 djece ostalo je bez ekstremiteta.

Eldina Mehinagić, rukovodilac resorne Službe se svima zahvalila na prisustvu i dodala da su općina Maglaj i Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, opću upravu i društvene djelatnosti preuzeli na sebe obilježavanje ovog dana, jer Udruženje civilnih žrtava rata općine Maglaj više ne djeluje iz određenih razloga.

Na ove dane pričamo istinu o agresiji na Bosnu i Herecgovinu, stradanju Bosanaca i Hercegovaca, pokušaju podjele i uništenja naše domovine. Preživjeli smo i odbranili našu domovinu, a na nama je i na generacijama koje dolaze da čuvamo i gradimo našu Bosnu i Hercegovinu, da to bude država jednakih prava za sve njene građane, da je mladi ljudi ne napuštaju. Ne želimo da se više nikada i nikome ponovi ono što se se ovdje događalo 90-ih godina, ali ovi ratovi u svijetu, posebno stradanja civila u Gazi, govore da zlo koje izaziva sukobe i ratove nikada ne miruje, samo čeka trenutak i mjesto kako bi se započeo novi sukob. Molim vas da ne zaboravite ono što smo mi preživjeli, a ne budite ni nijemi dok gledamo sve ono šte se dešava u Palestini“, poručio je okupljenim Mirsad Mahmutagić, načelnik općine.

Ono što se desilo u Maglaju i Bosni i Hercegovini, dešava se trenutno u Gazi. Ono što se tamo dešava trebalo bi otvoriti oči svijetu i natjerati da se konačno zaustavi pokolj nad nevinim civilima, prije svih nad djecom u Palestini, odnosno Gazi. Molim Uzvišenog Boga da zaštiti nevini narod u Palestini i Gazi, a da roditeljima ubijene djece i porodicama ubijenih civila u Maglaju podari strpljenja i snagu da nam se više nikada ne desi ono što nam se dešavalo tokom godina agresije“, kazao je u svome obraćanju Nevres ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Maglaj.

Učenici Mješovite srednje škole Maglaj – ekonomski tehničari svojim prisustvom pokazali su kako se njeguje kultura sjećanja na godine agresije na maglajskom prostoru i da žrtve agresora nisu i ne smiju biti zaboravljene. U nedjelju su i članice Odbojkaškog kluba „Maglaj“, prije polaska na gostujuću utakmicu u Orašje, položile cvijeće na spomen obilježje kod solitera – mjesto najvećeg stradanja civila u Maglaju u periodu 1992-1995. godina.

 

N.Br./maglaj.net