Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

PL BiH u sjedećoj odbojci: Domaća ekipa uspjela osvojiti set u susretu sa jednom od najboljih bh ekipa (FOTO)

img

Nakon pauze zbog učešća bh reprezentacije na 13.Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci kojem je domaćin bila naša zemlja, ekipe Premijer lige BiH nastavile su sa ligaškim mečevima. U sportskoj dvorani u utorak, članovi IOK „Auto servis Huso“ ugostili su SKISO „Sinovi Bosne“ iz Lukavca. Gosti su, kako ih mnogi nazivaju, „vječiti treći“ i uz „SPID“ i „Fantome“, među najboljim su ekipama sjedeće odbojke u našoj zemlji. Susret je završen rezultatom 1:3, po setovima 14:25, 29:27, 18:25 i 16:25, a motivisana domaća ekipa pokazala je maksimum na terenu i ozbiljnim pristupom uspjela je sasvim zasluženo osvojiti i set.

Dugogodišnji kapiten ekipe iz Lukavca, Ermin Jusufović, standardni je reprezentativac i sa svojim reprezentativnim kolegama okitio se srebrnom medaljom na 13.Svjetskom prvenstvu u sjedećoj odbojci. Bila mu je to 23 medalja sa velikih takmičenja, a na ovom prvenstvu proglašen je za MVP-a, odnosno najkorisnijeg igrača. Nešto ranije, priznanje za MVP pripalo mu je i u klupskoj Euroligi, koju su osvojili „Sinovi Bosne“. Njegovo prisustvo u Maglaju, iskoristili smo i da porazgovaramo o posljednjem, velikom uspjehu bh reprezentativaca u sjedećoj odbojci i osvojenoj srebrnoj medalji. „Kada su se emocije slegle, prihvaliti smo da je drugo mjesto veliki rezultat. Vjerovatno ćemo se dugo sjećati finala, jer je želja svih nas bila zlatna medalja. Pokazali smo da se možemo nositi sa reprezentacijom Irana. Izgubili smo sedam set lopti u dva seta kada se utakmica rezultatski 'lomila', a to možemo pripisati i lošoj sportskoj sreći finalne večeri u spektakularnoj završnici. Bilo smo silno raspoloženi uoči finala, selektor Mahmutović uradio je jako puno na pripremama, imali smo sistem i samopouzdanje, znali smo gdje su ranjivi, poznavali smo i svoje slabosti. Nažalost, oni su naše slabosti iskoristitli u toku utakmice, mi njihove nismo, pa su se u Iran vratili sa zlatnom medaljom“, prokomentarisao je Jusufović završeno Svjetsko prvenstvo i nastavio. „Biti proglašen za MVP na Svjetskom prvenstvu veliko je priznanje, najznačajnije u mojoj dosadašnjoj karijeri u sjedećoj odbojci. Hvala prije svega selektoru na ukazanom povjerenju, ali i mojim saigračima, zahvaljujući kojima sam ja proglašen najboljim igračem prvenstva. Bio sam ubjeđen da će ovu titulu osvojiti moji saigraču Duran ili Alibašić, koji su cijelo prvenstvo odigrali fantastično, briljirali su na terenu i bili naša pokretačka snaga“.

Priznanje za razvoj sjedeće odbojke u BiH dobio i Esad Durmišević

Tokom Svjetskog prvenstva, dodjeljena su priznanja za razvoj sjedeće odbojke, kao najtrofejnijeg sporta u Bosni i Hercegovini, a među dobitnicima priznanja je i Esad Durmišević, od ove sezone pojačanje u redovima IOK „Auto servis Huso“. Durmišević je bio dugogodišnji reprezentazivac, a nastupao je i za sarajevski „SPID“, sa kojima je pet puta osvajao titulu evropskog šampiona, te za bugojansku „Iskru“ i zenički „Čelik 07“. „U sjedećoj odbojci sam od 1997.godine, a od 2002.godine bio sam reprezentativac, sada sam u Maglaju, lijepo mi je ovdje. Ako se trudite i za to dobijete priznanje, svakako da puno znači. Pokretačka je snaga za dalje bavljenje ovim sportom. Inače, proglašavan sam i za najboljeg libera na dva Evropska prvenstva. Srebrna medalja reprezentacije na Svjetskom prevenstvu veliki je uspjeh, mada sam ja lično priželjkivao zlato“, kazao nam je Esad Durmišević.




N.Br./maglaj.net