Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Potpisani ugovori sa korisnicima Projekta ''Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadni Balkan 2021-2022''

img

VRIJEDNOST PROJEKTA ZA OPĆINU MAGLAJ BLIZU 50.000 EURA

Općina Maglaj i njemačka nevladina organizacija HELP počeli su sa implementacijom projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadni Balkan 2021-2022“ na području maglajske općine. Projekat finansira Vlada Savezne Republike Njemačke kroz Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope, a sufinansira općina Maglaj.

Projekat će trajati godinu dana, a podržaće ukupno 25 aplikanata sa područja općine Maglaj. Potencijalni korisnici su sve nezaposlene ali i zaposlene osobe iz socijalno ugroženih kategorija stanovništva sa zdravim poslovnim idejama za započinjanje ili razvoj samostalnih poslovnih aktivnosti. Kako je saopšteno iz HELP-a, odobrena pomoć biće distribuirana isključivo u vidu materijalno-tehničkih sredstava potrebnih za djelatnost, bez gotovinskih isplata. Prosječan iznos individualne donacije određen je u protuvrijednosti od 2.000 eura. Svaki korisnik je u obavezi da uplati 20% od ukupnog iznosa donacije, da registruje svoju djelatnost i obavi 10 sati društveno korisnog rada za zajednicu. U sali Općinskog vijeća u prisustvu predstavnika organizacije HELP te Službe za privredu, finansije i razvoj poduzetništva od 15 aplikanata koji su zadovoljili sve potrebne uslove, ugovore je potpisalo njih sedam.

Među onima koji su potpisali ugovor je i Bego Mujezinović iz Novog Šehera. Mujezinović se već nekoliko godina bavi poljoprivredom i ima registrovan obrt. Odobrena sredstva iskoristiće za nabavku plastenika. „Bez ovakvih pomoći ništa se ne bi moglo napraviti. Hvala organizaciji HELP i Općini Maglaj“, priča Bego i nastavlja. „Bavim se proizvodnjom kornišona, imam plastenik od 200 kvadrata, a od ovih sredstava kupiću još jedan. Vremena su takva, proizvodnja na otvorenom vrlo je riskantna, a budućnost je u plasteničkoj proizvodnji. Treba razmišljati o preradi i konzerviranju proizvoda, jer novošeherski kraj je nezagađen, stvoren za poljoprivrednu proizvodnju“.

Edin Bradarić iz Jablanice ima 11 krava i mjesečno zeničkoj mljekari preda od 1.500 do 2.000 litara mlijeka. Otkupnom cijenom, kaže, nije zadovoljan. Pored toga, Bradarić pod plastenicima ima gotovo 1.000 kvadrata. Poljoprivredne proizvode od njega otkupljuje zadruga iz Šija sa kojom ima potpisan ugovor. U proizvodnju mlijeka i povrća uključena je cijela porodica, Edin, njegova supruga i djeca. „Potpisao sam ugovor o isporuci aparata za mužu krava, a očekujem i pumpu za navodnjavanje. Biće puno lakše jer imam samo jednu muzilicu, a sa još jednom će sve biti puno brže. Takođe, sa pumpom za navodnjavanje i proizvodnja u plastenicima biće lakša. Sada vozim vodu iz rijeke, suša je i već su mi dva bunara presušila. Ne računam puno, radim pa koliko ostane, uglavnom se može živjeti“, dodao je skromno Edin Bradarić.

Kako nam je rekao Mahir Hujić, voditelj projekta organizacije HELP, podršku su dobili projekti iz oblasti, privrede i poljoprivrede jednom riječju mali biznisi. „Korisnik projekta odabere šta mu treba, a mi smo tu da mu to sufinansiramo sa 80% vrijednosti, a korisnik plaća 20% vrijednosti. Mislimo da je to jako dobar poticaj jer će korisnici dobro brinuti o opremi, a poboljšaće svoju proizvodnju. Projekti su raznovrsni, a pored plastenika, podržali smo opremanje frizerskog salon, nabavku potrebne opreme za bavljenje pčelarstvom. Općina Maglaj nam je maksimalno izašla u susret u realizacji projekta, od načelnika Općine do svih uposlenika“, rekao je Hujić u Maglaju.



N.Br./maglaj.net