Petak , 26. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Osnovac Faruk Smajlagić u svijetu savremenih tehnologija (FOTO)

img

Djeca danas rastu sa tehnologijom oko sebe, pa zato i nije čudno da se od ranih godina djetinjstva mnogi zainteresuju kako funkcioništu stvari unutar savremenih tehnologija. Programiranje, tvrde stručnjaci, pomaže djeci da shvate šta se dešava „ispod površine“, a ona se kroz savladavanje programiranja, uče strpljivosti, kreativnosti i sposobnosti traženja rješenja.

Faruk Smajlagić, koji će uskoro napuniti 11 godina, već sa 7 godina poželio je biti poznati YouTuber. Tada je imao i svoj kanal, snimao je videa različitog sadržaja, imao svoje pretplatnike i to ga je jako zaokupilo. „Uvijek sam maštao o tome da kreiram svoju igricu, da imam svoj YouTube kanal. To mi se i ostvarilo. Trudio sam se da svaki video bude zanimljiv, poučan, često sam crtao, pokazivao različite sportske vještine, bili su tu i članovi moje porodice. I sada imam svoj YouTube kanal, ali on je uglavnom za igrice. Vjerujem da će mi se nekada ostvariti želja da dizajniram i svoju igricu, pa mi treba znanje iz programiranja. Slučajno smo saznali za Algorithmics školu programiranja u Bijeljini i na prvu sam se zainteresovao. Nedavno sam završio prvi stepen škole. Kod programiranja je važno strepljenje i kreativnost, ali i pronaći rješenje. Kada nešto programiram, koristim algoritme i programski jezik – Scratch. Sada pohađam drugi stepen, a učimo programski jezik Python“, otkriva nam Faruk.

Podrška roditelja

Farukovi roditelji, Samir i Aida, prepoznali su želje svoga sina i daju mu punu podršku. „Od samog početka, pratili smo da ono što snima bude krativno i da ima smisla. Uz školu i obaveze, treninge rukometa sa dvije selekcije, igru sa vršnjacima, Faruk ne provoditi puno vremena uz računar ili mobitel, čak rekla bih manje nego njegovi vršnjaci. Kada smo vidjeli koliko ga to interesuje, dali smo mu punu podršku i tako je došlo do toga da on on line pohađa Algorithmics školu programiranja zajedno sa svojim vršnjacima iz nekoliko bh gradova. Dobio je i certifikat o uspješno završenom prvom stepenu koji je međunarodno priznat i krenuo je sa drugim stepenom. A mi ćemo ga i dalje pratiti u njegovim željama“, ispričala nam je Aida.

Još ne zna čime će se baviti u budućnosti

Faruk nam kaže da je kroz prvi stepen škole programiranja samo 'zagrebao po površini' i da se raduje novim znanjima. Upoznao je puno novih drugara, a i nastavnici su mu super, otvoreni za sva pitanja, kao i za pomoć pri rješavanju svakog problema. „Ja se u budućnosti vidim u IT svijetu, ali opet, sve su opcije otvorene. Za sada još nisam čvrsto odlučio što želim biti kada narastem“, kazao nam je Faruk na kraju razgovora.



N.Br./maglaj.net