Srijeda , 26. Jun, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Pionirska selekcija RK Maglaj prvak države, kadeti viceprvaci BiH!

img

Izuzetno uspješan vikend za mlađe selekcije RK Maglaj

Proteklog vikenda dvije selekcije Rukometnog kluba Maglaj učestvovale su na završnicama Državnih prvenstava. Selekcije 2007.i mlađi na domaćem terenu borila se za što bolji plasman, dok je selekcija 2011.i mlađi svoju završnicu igrala u Ljubuškom. Rezime uzbudljivog rukometnog vikenda je da se selekcije 2011.i mlađi okitila zlatnom medaljom i titulom prvaka Bosne i Hercegovine, dok je selekcija 2007.i mlađi osvojila srebrnu medalju i titulu viceprvaka BiH. Tokom vikenda svi ljubitelji rukometa u Maglaju pratili su dešavanja kako u našem gradu tako i u Ljubuškom, kako se ono kaže sa po 'pola srca' i 'pola glave'.

U Maglaju se okupila budućnost bh rukometa

Nakon učešća u omladinskim ligama najbolje kadetske ekipe izborile su pravo učešća u završnici kojoj je domaćin bio naš grad. Ekipe su podijeljene u dvije grupe. U grupi A su HRK Izviđač Ljubuški, RK Žepče, RK Bosna Visoko i RK Kozara Kozarska Dubica, dok su u grupi B RK Sloboda Tuzla, SRK Zrinjski Mostar i domaćin – selekcija RK Maglaj. Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i postrojavanjem ekipa učesnica počela je ceremonija svečanog otvaranja Državnog prvenstva za kadete. Prvenstvo je u ime Mirsada Mahmutagića, načelnika općine, otvorila Eldina Mehinagić, pomoćnik Načelnika i svim učesnicima poželjela iskrenu dobrodošlicu u Maglaj. „Rukometnom klubu Maglaj želim da pokaže svoje gostoprimstvo i da postigne dobre rezultate. Svima vama želim da pokažete ono najbolje što znate, neka najbolji pobijedi, a far play bude ono što će vas krasiti. Sudijama želim da budu fer i korektni“, poručila je učesnicima i gostima Eldina Mehinagić.

Najbolji igrač prvenstva Emir Delić, član RK Maglaj

Svoj prvi meč na završnici kadeti RK Maglaj odigrali su protiv selekcije RK Sloboda Tuzla, koja je važila za velikog favorita na prvenstvu. Nažalost, domaća selekcija poražena je 21:24. U nastavku, domaći su bili bolji od selekcija SRK Zrinjski 27:25 te HRK Izviđač 25:24. U finalu ih je ponovno dočekala ekipa Slobode. Posljednji susret zavrpnice odigran je u fantastičnoj atmosferi, publika je zdušno bodrila i navijala za mlade maglajske rukometaše, bila im vjetar u leđa. Nakon što je regularni dio utakmice završio nerješenim rezultatom, pristupilo se izvođenju penala. Bolja je bila ekipa RK Sloboda Tuzla 31:30. Treće mjesto osvojila je selekcija HRK Izviđač Ljubuški, dok je četvrta bila ekipa RK Kozara Kozarska Dubica. Od petog do sedmog mjesta plasirali su se: SRK Zrinjski Mostar, RK Bosna Visoko i RK Žepče. Nakon finalne utakmice Državnog prvenstva za kadete, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, uručio je pehare i medalje igračima RK Sloboda Tuzla i RK Maglaj, prvacima i viceprvacima BiH. Proglašeni su i najbolji pojedinci Državnog prvenstva - najbolji golman Marko Čuljak, HRK Izvidjač, najbolji strijelac Karlo Klarić, a najbolji igrač Emir Delić, RK Maglaj. Sudeći po kvaliteti odigranih mečeva u protekla dva dana, bh rukomet ima svijetlu budućnost.

Prezadovoljan sam onim što sam gledao u protekla dva dana, a žao mi je što nisu došle ekipe iz Banja Luke i Bijeljine. U Maglaju se okupilo sedam najboljih ekipa u BiH i svaka čast svim momcima. Čestitam svim igračima i njihovim trenerima na njihovom požrtvovanju i borbi, a posebno svojim momcima koji su izdržali do kraja. Mislim da smo zasluženo pobijedili. A među ovim momcima sigurno je da se krije budućnost bh rukometa.“, izjavio je za naš portal Emir Suhonjić, trener selekcije RK Sloboda. Najbolji igrač prvenstva i kadetski reprezentativac BiH, Emir Delić, predvodio je svoje saigrače do srebrne medalje.

Trudili smo se zaista, jer jedino se trud i rad isplate. Večeras nam se to nažalost nije vratilo, ekipa Slobode je bila bolja nakon penala, a oni su kako znate uvijek lutrija. Hvala publici, bodrili su nas dva dana, a ostali smo dužni i njima jer mislim da smo ipak trebali biti prvaci. Ali, takav je sport. Povrijedio nam se Halilović, važan igrač, bek šuter, što se osjetilo na terenu.“, ispričao nam je Emir nakon dodjele priznanja.

Imali smo težak put kroz prvenstvo, bili smo drugi takođe iza Slobode, imali smo težak baraž, a prvenstvu Maglaju otvorili smo porazom protiv Slobode. Ali, dizali su se momci kako je prvenstvo napredovalo i ostaje žal nakon ove finalne utakmice. U finalu nam se desio hendikep – povrijedio nam se Haliloivć, Delić je povrijeđen igrao cijeli turnir, dao je svoj maksimum kao i svi ostali momci. Dali su 110% od sebe na ovom vrućem terenu. Momcima se nema šta zamjeriti i ja sam ponosan na sve njih, kao i na maglajsku publiku. Mi nastavljamo dalje, jedinim ispravnim putem a to je ulaganje u našu djecu.“, dodao je trener maglajske selekcije Samir Smajlagić.

Veliki uspjeh malih Romantičara

Selekcija 2011. godište i mlađi u Ljubuškom se okitila titulom prvaka Bosne i Hercegovine. Veliki je ovo uspjeh za talentovanu ekipu i njihovog trenera Alena Bjelobrkovića. Tokom završnice za poraz nisu znali. Prvo je 'pala' selekcija domaćina – HRK Izviđač protiv koje su maglajski dječaci slavili sa ubjedljivih 24:16. Bili su bolji od RK Vitez 23:16, RK Sloge Prnjavor 25:22, u polufinalu su pobijedili HRK Međugorje 18:13 a u finalu su bili bolji od selekcije RK Soboda 17:13. O ovom uspjehu više u narednim danima.

 

N.Br./maglaj.net