Ponedeljak , 16. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Novi sadržaj u okviru projekta ''Zapis o Maglaju'' (FOTO)

img

PRED MAGLAJLIJAMA MUZIČKO-POETSKI PERFORMANS „A LOVE STORY“ 

Nakon komedije „Uhljebi“ i koncerta Rifata Ramovića, iz Doma kulture „Edhem Mulabdić“ u okviru projekta „Zapis o Maglaju“ najavljuju muzičko-poetski performans „A love story“, u srijedu, 21.augusta od 20 sati u kino sali „Sara Bernhardt“ . Realizaciju projekta „Zapis o Maglaju“ podržali su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i općina Maglaj.  

Muzičko-poetski performans „A love story“ Jasmine Kasumović, profesorice violine, Darije Kadrić, profesorice klavira i glumca Irfana Kasumovića, docenta na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, podrazumjeva zaokruženu cjelinu prožetu nekim od najljepših stihova svjetske baštine sa osebujnim i bogatim muzičkim lirskim repertoarom.

Ono zbog čega sam odabrala ovaj vrsni trio jeste da mlade generacije vide kako klasika izgleda u modernim tokovima, a najmlađi spoznaju vrijednost i genijalnost poetske i lirske kulturne baštine. Posebna vrijednost ovog muzičko-poetskog performansa, pored objedinjavanja i saradnje različitih umjetnika je i u prezentovanju drugih, primjenjenih oblika ovog stvaralaštva. Ova vrijedna ekipa umjetnika se potrudila da kroz modernu vizulenu prilagodbu i do sada neviđenu fuziju teksta, muzike i glume ponude projekat koji postavlja nove standarde i tokove u stvaralaštvu umjetnika ovih prostora. Dakle, riječ je o multimedijalnom projektu koji na novi način prezentuje svjetsku kulturnu baštinu“, najavila je direktorica ustanove Rašida Muhić. 

U maglajskom kinu mogu se pogledati i svjetski hitovi 

Već u četvrtak i petak, ljubitelji sedme umjetnosti mogu pogledati komediju „Pas i mačka“ i akcijski hit „Vrana“. Posjetom kinu su u Domu kulture zadovoljni, ali uvijek bi ona mogla biti i bolja. U razgovoru je direktorica Muhić pohvalila grupu mladih ljudi koja prati sve filmove koji se prikazuju u maglajskom kinu. „Pokušavamo osigurati vrhunske naslove, prikazujemo filmove dan ili dva nakon svjetske premijere, ono što publika traži i što je kino hit u cijelom svijetu. Nažalost, nema publike srednjih godina, nekako su izgubili naviku dolaska u kino, a projektima koje realizujemo pokušavamo se približiti svim generacijama, ponuditi nešto univerzalno kada je kultura u pitanju“, kazala nam je na kraju razgovora direktorica Muhić.


N.Br./maglaj.net