Četvrtak , 19. Sep, 2024

KULTURA - CULTURE

Nadir Čajić nam je otkrio svoj svijet grafičkog dizajna, video editinga i muzičke produkcije (FOTO/VIDEO)

img

MUZIKA JE KONSTANTA U MOME ŽIVOTU 

Modni dizajner, Maglajlija Adnan Hajrulahović HAAD nedavno je u Cazinu predstavio svoju novu modnu kolekciju pod nazivom „Mektub – Zapis iz cvjetnog vrta“. Autorsku muziku za ovu reviju potpisuje, takođe Maglajlija, Nadir Čajić (27), koji stvara pod pseudonimom NADRISK. „Ima nešto u tom našem Maglaju što tjera ljude da budu najbolji u svemu čime se bave, ponosan sam na Nadira i muziku koju je uradio za reviju, a ovo je početak naše saradnje“, izjavio je HAAD nakon revije. Boravak u rodnom gradu, nakon brojnih obaveza, iskoristili smo i za razgovor sa talentovanim i svestranim Nadirom, da ga i čitaoci našeg portala bolje upoznaju. 

Roker u duši koji je učio svirati harmoniku 

Još kao dječak, u svijet muzike je uplovio gledajući oca Adnana kako svira gitaru, što i nije čudo jer popularni Čaja na muzičkoj sceni u Maglaju je više decenija. Želja roditelja, Adnana i Senaide, bila je da pohađa muzičku školu. Iako im je Nadir stalno govorio da je roker u duši i da želi učiti svirati gitaru, oni su ga upisali na smijer harmonika. „Nastavnici su bili divni i ja sam se zaista dobro zabavio te četiri godine koliko sam pohađao muzičku školu“, prisjetio se Nadir. Nekako u to vrijeme slomio se i otpor oca Adnana pa ga je počeo učiti osnove, a i sam je otkrio YouTube. Kompleksnije pjesme počeo je učiti sam. Logično, prvi rif i prva kompozicija koju je naučio i svirati bila je „Smoke on the water“ grupe Deep Purple.

Pred kraj osnovne škole 'pod svoje' ga je uzeo muzički pedagog Enver Softić, pa je počeo svirati u školskom orkestru. „I sada su mi to najljepša sjećanja. Moram se zahvaliti nastavniku Enveru na tome što je prepoznao talenat ne samo u meni nego i u ostaloj djeci. Bio je tako uporan u radu s nama i omogućio nam je da stanemo na stage“, priča nam Nadir. U srednjoj školi je usavršio sviranje kada mu se desio i prvi, veliki uspjeh. Gitarista Slash iz grupe Guns N' Roses, 2012.godine izbacio je samostalni album na kojem se nalazila pjesma Anastasia. Pozvao je mlade gitariste iz cijelog svijeta na svojevrsno takmičenje ko će bolje 'skinuti' pjesmu, a nagrada je bila njegova potpisana gitara. Ni Nadir nije odolio izazovu, poslao je svoju snimku i završio u TOP 5. „Imao sam samo 15 godina i bio je to za mene veliki uspjeh, pisao je o nama i Guitar World. Vidio sam da se iz Maglaja može postići uspjeh. Tada sam znao vježbati i po šest sati dnevno. Roditelji se nisu bunili, njima je bilo drago da sam imao drugu zanimaciju pored video igrica“, ispričao nam  je Nadir kroz smijeh i dodao da su mu roditelji uvijek bili velika podrška, a otac Adnan mu je uvijek kupovao najkvalitetniju opremu, potajno misleći i na sebe. 

U to vrijeme otkrio je svijet kućne studijske produkcije, odnosno komponovanja muzike pomoću kompjutera a koja je opet studijskog kvaliteta. „Kroz istraživanje sam shvatio da postoji cijeli jedan svijet – od hobista do profesionalaca. Učio sam foto i video editovanje, jer sam shvatio da sam sebi mogu praviti odlična videa i slike što bi uz komponovanje mogao biti zaokruženi paket. Sada se bavim grafičkim dizajnom, video editingom i muzičkom produkcijom. Sve što znam, naučio sam sam i nemam formalno obrazovanje. Fokusirao sam se na stil koji mene interesuje i stalno učim, a prilika za učenje i usavršavanje je bezbroj“, naglasio je. U srednjoj školi rodila se ljubav prema elektronskoj muzici i komponovanju. Otkrivao je nove žanrove – dubstep i drum and bass, sinematsku muziku, sve osim roka za koji kaže da je muzika s dušom i da joj nema mjesta u elektronskoj muzici. „Kada pravim pjesmu, pravim je od temelja u sintovima, u sintisajzerima, modifikacijama parametara, obilikovanjem zvuka i sve to na računaru. Nekada vam je za sve ovo trebala puna jedna prostorija opreme“, pojašnjava nam Nadir. U vrijeme pandemije osnovao je i band „Leteće vjeverice“ sa Anisom Pračić-Šehić. „Dobra nam je vizija bila ali u najgorem vremenu. Lijepo se sjetiti i tog vremena, objavili smo nekoliko pjesama, a bilo je i eksperimenata koje nismo objavili“, ispričao nam je.  

Komponovanje muzike za modnu reviju novo iskustvo 

Adnana Hajrulahovića upoznao je prilikom promocije njegove monografije u Maglaju. HAAD-u se oduvijek divio jer se proslavio u svijetu modnog dizajna, što sam smatra čistom umjetnošću. „Upoznali smo se, popričali, rekao sam čime se bavim i da bih volio da ostvarimo zajedničku saradnju. Poslao sam mu neke svoje kompozicije, dopale su mu se, objasnio mi je temu revije pa sam komponovao muziku specijalno za revijuMektub – Zapis iz cvjetnog vrta“. Bilo je to nešto novo kada je stil u pitanju, a drago mi je da se muzika uklopila u Adnanovu viziju revije. Uskoro bih je trebao objaviti na streaming kanalima, jer mnoge interesuje i voljeli bi da čuju“, ispričao nam je. Nadir je komponovao muziku za dokumentarne filmove, radi remixe za muzičare, posebno ističe saradnju sa Chutx-om (Almin Karapandžić iz Tešnja op.a.), a njegova kompozicija „Gilgamesh“ bila je druga u TOP 15 BHRT. Velikim uspjehom smatra i drugo mjestu na Remix takmičenju koje je bazirano u Los Anđelesu. Ipak, naročito je ponosan na višegodišnju saradnju sa jednim američkim biznismenom iz Nešvila za kojeg komponiju muziku za njegove poslovne projekte. „Posao sa njim mi je prvi značajan kontakt u poslu kojim se bavim, pruža mi mogućnost da me i drugi ljudi angažuju, a saradnja sa HAAD-om mi je značajna jer je on veliko ime u svijetu modnog dizajna i Maglajlija“, rekao nam je Nadir. 

Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u svakodnevnom životu 

Na platformi YT Nadir od 2018.godine ima i svoj kanal NADRISK, što je naziv planete iz jedne popularne video igrice. Na njemu objavio svoje kompozicije, a inspiraciju traži u svome svakodnevnom životu. „Zvuk jeste malo tmurniji, ali ima razlog za to. Ipak, sada slijede vedriji tonovi baš poput kompozicije 'Light Waves'. I Maglaj je moja vječna inspiracija, posebno maglajske magle“, naglasio je.



Freelancer je u posljednje dvije godine, a do tada je radio u nekoliko firmi kao grafički dizajner i video editor. Uspio je stupiti u kontakt sa vjerovatno najvećim bh muzičkim producentom i sound dizajnerom, Adisom Kutkutom, poznatijim pod pseudonimom Billain. „Jako mu se svidjelo to što radim i odlučio me podržati tako što je pomogao da se dvije moje pjesme čuju na jednoj radio stanici u Holandiji – Vision Radio koji je u vlasništvu grupe producenata Noisia. To mi je zaista vjetar u leđa, podrška sa domaće scene“, istakao je Nadir i nastavio. „Sretan sam, radim konstantno, radim iz Maglaja, a za cijeli svijet. Mnogi tako rade i mislim da je to odlično, a ova sredina je uvijek u svijet izvozila dosta bistrih glava“, kazao nam je Nadir Čajić na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net