Subota , 26. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Najveći broj penzionera ne živi život dostojan čovjeka

img

Uz Dan penzionera u Federaciji BiH – imaju li penzioneri razloga za slavlje? 

Penzioneri u Federaciji BiH danas obilježavaju svoj dan – 25. oktobar. Kako to često naglašava ova populacija, nema razloga za slavlje, jer najveći broj njih živi sa minimalnim primanjima koja nisu dovoljna za život dostojan čovjeka. Uzdali su se penzioneri i u povećanje penzija jer su iz Saveza udruženja penzionera uputili ranije inicijativu Federalnoj vladi za povećanje penzija, ali je taj zahtjev odbijen. Ono o čemu mediji izvještavaju jeste obećanje da će biti isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosima od 100 i 200 KM, ali nakon rebalansa budžeta. U Federaciji živi više od 460.000 penzionera, a samo pedeset hiljada njih ima penziju dostojnu čovjeka. Svi ostali su odavno prešli granicu siromaštva.  

Od početka godina u Maglaju umrlo 90 penzionera, članova udruženja 

Na općini Maglaj broj penzionera varira, a trenutno ih je oko 4.000. U Udruženju penzionera je oko 2.100 članova. Nažalost, najveći broj prima minimalni iznos penzije. Samo od početka godine do danas umrlo je 90 penzionera, članova udruženja. Na ime posmrtnina isplaćeno je oko 20.000 KM porodicama umrlih penzionera. Takođe, 50 članova udruženja dobilo je po 100 KM za troškove liječenja.  

U ovoj godini u udruženje se učlanilo oko 160 novih članova. „U povodu Dana penzionera u toku jučerašnjeg dana podijelili smo 150 skromnih paketa našim članovima. Takođe, u dogovoru sa Kantonalnim savezom posjetili smo penzionere koji su trenutno u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Samo u tešanjskoj bolnici ih je trenutno 70 na liječenju. Prošle godine smo iz općinskog budžeta dobili 7.000 KM, a ove godine 5.500 KM. Nadamo se da će do kraja godine biti isplaćeno i ostatak predviđenih sredstava“, kazala nam je u razgovoru Zehra Spahić, predsjednica Udruženja penzionera Maglaj.  

Ponovno moguća nabavka ogrjeva na deset rata 

Preko Udruženja penzionera, članovi su ranijih godina mogli nabavljati ogrjev po povoljnim uslovima. Zadnjih godina to nije bila praska jer, kako su svojevremeno pojasnili iz udruženja, nisu mogli članovima garantovati kvalitet i vrijeme isporuke ogrjeva. Međutim, u posljednjih petnaestak dana u udruženju je ponovno moguće prijaviti se za nabavku ogrjeva: drveta, uglja, briketa i peleta. Interes je veliki, naglasila je naša sagovornica, posebno za ogrjevno drvo za koje treba izdvojiti 140 KM za metar. Drva su iscijepana, složena na paleti i isporuka je na adresu kupca. „Savez udruženja penzionera Federacije BiH sklopio je ugovor za sarajevskim preduzećem 'Drvosječa' doo o nabavci ogrjeva i plaćanju na deset rata. Iznosi bi se odbijali preko Federalnog zavoda PIO, dakle od penzija. Mi smo u udruženju samo servis, vršimo upis zainteresovanih penzionera uz ček od penzije i ličnu kartu. Potpisuje se ugovor sa firmom 'Drvosječa' koja se obavezala da će ogrjev isporučiti 90 dana od dana potpisivanja ugovora. Do sada smo upisali nabavku 90 metara ogrjevnog drveta i nešto malo uglja. Čuli smo da su neki penzioneri već dobili svoj ogrjev iako nije odbijena nijedna rata te da su vrlo zadovoljni. Ipak je to olakšanje za naše penzionere pa je velika i zainteresovanost. Svaki penzioner koji potpiše ugovor o isporuci ogrjeva dobije i skromnu hediju o firme 'Drvosječa'“, dodala je Zehra Spahić, predsjednica Udruženja penzionera Maglaj.

 

N.Br./maglaj.net