Petak , 18. Oct, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Ostavština rahmetli Samir ef. Muminovića biće dostupna svim ljubiteljima lijepe pisane riječi (FOTO)

img

U toku popis i katalogizacija blizu 2.000 knjiga 

Oktobar – mjesec knjige u Općoj biblioteci Maglaj u znaku je klasifikacije i stručne obrade vrijedne zbirke koja je ostavština rahmetli Samir-ef. Muminovića. On je u divanhani mjesne džamije u Moševcu, u godinama kada je ovdje obavljaju imamsku dužnost, prikupio izmedju 1.800 i 2.000 knjiga ne samo vjerskog sadržaja. Tu se mogu naći djela iz oblasti filozofije, enciklopedijska izdanja, djela domaće i svjetske književnosti, beletristika domaćih i izdavača iz regije te djela napisana na arapskom, francuskom i engleskom jeziku. Rahmetli Samir-ef. Muminović, bio je pasionirani čitalac, svojevremeno je i među najčitaocima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a tu svoju ljubav želio je prenijeti i na svoje džematlije, prije svih djecu.  

U divanhani moševačke džamije smješten ozbiljan knjižni fond 

Kada uđete u divanhanu džamije u Moševcu, vidite sa koliko ljubavi je Samir-ef. Muminović, zajedno sa svojim vrijednim džematlijama, radio na njenom uređenju. Namještaj u orijentalnom stilu, lijepi tepisi, levhe koje je Samir-ef. radio sa toliko ljubavi i knjige. Gdje god da pogledate, police su sa knjigama. I sjetite se kako se počesto znao pohvaliti da je do nekog vrijednog naslova došao u Hrvatskoj, da će knjige biti isporučene rodbini u Makarskoj, ali da će naći svoj put do Moševca. Na radnom stolu u divanhani još stoje knjige koje je posljednje čitao, a među njima i „Šta pepeo priča“ Dževada Karahasana. „Samir-ef. Muminović stvorio je ozbiljan knjižni fond i mi pomažemo on dopre do što većeg broja čitalaca“, naglasila je Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke i nastavila. „Mi građu inventarišemo, pravimo katalogizaciju – radimo elektronski i ručni katalog, klasificiramo građu i slažemo je prema univerzalnoj decimalnoj klasifikaciji. Na pola smo puta i želimo pripremiti sve što je potrebno ovdašnjem imamu, da može raditi sa korisnicima i bude naša, da tako kažem, ispostava“. Svesrdnu podršku ovom projektu dao je Medžlis IZ Maglaj i Nevres-ef. Hodžić, glavni imam, na čemu su u biblioteci Maglaj beskrajno zahvalni. „Nakon smrti Samir-ef., koji je oformio divanhanu iz svoje ljubavi prema knjizi i čitanju, poručio sam da ćemo se kao Medžlis pobrinuti da ove knjige budu popisane onako kako je on to i želio. Direktorica biblioteke se javila i zamolila da taj posao ustupimo njima, stručnim osobama da urade popis i klasifikaciju svih knjiga. Mi u Medžlisu smo zahvalni Općoj biblioteci na tom prijedlogu i evo kako vidimo već su uradili pola posla“, kazao nam je u razgovoru Nevres ef. Hodžić, glavni imam MIZ Maglaj i nastavio. „Samir-ef prilikom formiranja ove bibliteke nije akcenat stavio samo na vjersku literaturu, on je naprosto bio ljubitelj lijepe književnosti, kvalitetnog štiva, i u ovu biblioteku uvrstio je samo ono što je dobro i kvalitetno. Rekao bih da ovdje svako može naći nešto za sebe“. 

Svaki dolazak u divanhanu budi emocije 

Nijedan organizovan program u biblioteci nije se mogao zamisliti bez prisustva Samir-ef. gdje je počesto pokazivao svu širinu svoga znanja i duhovnosti. Svaki dolazak u divanhanu uposlenicima biblioteke budi emocije. „Samir-ef. gotovo svakodnevno je dolazio u biblioteku i vrijeme koje provedemo ovdje, kao da smo ga proveli s njim. Osjećamo njegov duh, duhovnost, neizmernu želju i volju da ovaj prostor učini posebnim, prije svih za svoje džematlije a onda i sve druge koje to bude interesovalo. Biti ovdje nama predstavlja zadovoljstvo“, kazala nam je direktorca Bunjevac-Salkić na kraju razgovora.  

Bogat knjižni fond učiniti dostupnijim većem broju čitalaca 

Ovom aktivnošću vrijedni uposlenici maglajske Biblioteke Senada Husaković, Eldina Šahman i Dino Salkić, zbirku će učiniti dostupnijom većem broju čitalaca, ali i olakšati posao budućem imamu u Moševcu. „Moram reći da sve ovo radimo s ljubavlju i voljom jer je Samir-ef. bio naš dugogodišnji korisnik, stalno smo razgovorali o njegovoj ljubavi prema knjigama. Ja trenutno radim popis u knjizi inventara, sve što kolegica Enisa klasifikuje i katalogizira, dok kolega Dino sve to uvodi u elektronski katalog. Sve se radi po jasno utvrđenim bibliotečkim pravilima“, pojasnila je Senada Husaković, knjižničarka.




N.Br./maglaj.net