Subota , 28. Sep, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U MZ Bijela Ploča po četvrti put obilježena godišnjica od akcije „Zaustavljanje oklopnog voza“

img

OVDJE JE BIO BEDEM ODBRANE 

Ne ponovilo se više nikada i nikome. Nisam imao ni 16 godina kada sam stupio u redove Armije BiH. I danas kada se toga sjetim, naježim se. Goloruki smo se borili protiv velike sile. Da li smo bili svjesni opasnosti koja nam je prijetila tada, ne bih rekao. Ja sam bio lud, 'zelen'. Tog 24. septembra mislim da smo svi radili intuitivno. Pakao je vladao toga dana, ali i narednih dana i godina. Onaj ko je bio ovdje zna šta je maglajsko ratište, šta smo sve preživjeli, ali je žalosno što se maglajsko ratište nigdje ne pominje. To je sramota, a toliko je ovdje bilo teških bitaka, toliko je ljudi poginulo. Na to sam najviše ljut, što se Maglaj malo pominje. Ovdje je bio bedem odbrane“. Ispričao nam je ovo, istina nevoljko, Sead Karabegović, tada maloljetni pripadnik Armije BiH, Bjelopločanin, tri puta ranjavan, od toga jednom teže. Sreli smo ga na obilježavanju 32.godišnjice od akcije „Zaustavljanje oklopnog voza“ na Bijeloj Ploči.

Naime, 24.septembra 1992.godine uništen je oklopni voz sa agresorskim snagama i spriječen njihov ulazak u Maglaj. Da se to nije desilo, pitanje je kakav bi tok rata bio na maglajskom području, šta bi bilo sa gradom i njegovim stanovnicima. Preživjeli pripadnici maglajske brigade se prisjećaju da su dobili dvije granate za RPG i nešto sitne municije. Pokušala se prvo gađati pruga i tako zaustaviti transporter, a kada to nije uspjelo, rahmetli Dino Omerčić-Zec uzeo je ručni bacač i pogodio direktno u otvor oklopnog voza. Čula se jaka detonacija, vidio se dim i znalo se da je voz uništen. Da se voz nije zaustavio na Bijeloj Ploči, mijenjala bi se cijela historija odbrane ovih prostora. Obilježavanje godišnjice ove velike akcije je jedan od sadržaja manifestacije „Septembarski dani otpora Maglaj 92-95“. 

Zahvalnice uručene i maloljetnim pripadnicima Armije BiH 

Kišnog septembarskog dana, na Bijeloj Ploči okupili su se nekadašnji pripadnici četa Armije R BiH koji su na ovom području branili i odbranili Maglaj i BiH, mještani Bijele Ploče, članovi boračkih udruženja, pomoćnik ministra za boračka pitanja u Vladi Federacije Danijel Pašić, kantonalni ministar Adnan Sirovica te Mirsad Mahmutagić, općinski načelnik. U okviru obilježavanja ovog datuma proučena je fatiha i položeno je cvijeće na spomen-obilježje šehidima-poginulim braniteljima Bijele Ploče i mezar rahmetli Edina Omerčića. Mještani Bijele Ploče i njihovi gosti zatim su se okupili kod rampe, na mjestu na kojem je uništen oklopni voz te na sportskom poligonu gdje je ipak jaka kiša spriječila nastup mladih članova KUD „Sedef“ sa Bijele Ploče.

Mi koji smo bili na linijama odbrane, znamo šta se dešavalo tih dana. Pored mještana Bijele Ploče, koji su ovdje bili na liniji, od srca se, kao učesnik rata, želim zahvaliti svim borcima koji su došli na Bijelu Ploču i zajedno sa nama branili ovo naselje i branili Maglaj“, kazao je između ostalog načelnik Mahmutagić i zamolio sve prisutne da ne koriste ovu priliku uz svrhu predizborne kampanje, nego da dođu na Bijelu Ploču i naredne godine, da se obilježi ovaj ali i svi ostali događaji bitni za odbranu maglajskih prostora. Eldin Mehinagić, predsjednik Vijeća MZ Bijela Ploča, dodijelio je zahvalnice maloljetnim pripadnicima Armije BiH, na liniji odbrane Bijela Ploča-Stari grad-Plane, kao i zahvalnice dobitnicima priznanja „Zlatni ljiljan“. „Ipak, ne možemo da shvatimo da nijedan stanovnik Bijele Ploče i Starog grada, koji su među prvima stali u odbranu i podnijeli velike žrtve, a da nisu predloženi za najveće armijsko priznanje 'Zlatni ljiljan'“, kazao je Mehinagić. Zahvalnice su dobili: Elnad Karabegović, Muhidin Huskić, Emir Hadžić, Said Karabegović i Sead Karabegović te Ahmet Dedić, Sead Bešić, Senad Mehinagić, mjesni imam Salih ef. Subašiću kao i Mujo Nalić, koji je novčanom donacijom pomogao rad Mjesne zajednice Bijela Ploča.  

Inače, u okviru ovilježavanja 32. godišnjice od akcije „Zaustavljanje oklopnog voza“ organizovan je i turnir u malom nogometu na kojem je učestvovalo 14 ekipa.





N.Br./maglaj.net