Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Organizovana pokazna vježba zaštite i spašavanja ''14. maj 2014.-2024.'' (FOTO)

img

NE TREBALO NAM!

Zvuk sirene najavio je početak pokazne vježbe zaštite i spašavanja "14.maj 2014.-2024.", organizovane u povodu desetogodišnjice poplava iz maja 2014.godine. Pokazna vježba koja je okupila stotinjak učesnika bila je vrlo pomno planirana i izvedena, a pratili su je i brojni građani. U najkraćem, vježba se sastojala od potrage, spašavanja i evakucije tri unesrećene osobe iz rijeke Bosne.

Na gradskom mostu, ali i još nekoliko lokacija na širem području grada, okupio se veliki broj učesnika vježbe: članovi Općinskog štaba Civilne zaštite, Službe za zaštitu i spašavanje Općinskog štaba CZ Maglaj, Gorske službe spašavanja Žepče, Gorske službe spašavanja Zavidovići-sekcija Maglaj, Spasilački tim Doboj, članovi Radio kluba "Maglaj“ i Mladi Crvenog križa Maglaj, dogovarali su se posljednji detalji pomno razrađenog plana i ništa se nije željelo prepustiti slučaju. Sadržaj vježbe koja se sastojala od tri dijela; potraga, spašavanje i evaukacije unesrećenih, pojasnila je Eldina Mehinagić, pomoćnica Općinskog Načelnika i članica Gorske službe spašavanja Zavidovići-sekcija Maglaj, a poseban akcent tokom vježbe stavljen je na komunikaciju, jer je to bila, kako mnogi tvrde, najlošija karika tokom poplava u maju 2014.godine. Mirsad Mahmutagić, u funkciji komandanta Štaba CZ Maglaj, dao je znak za početak vježbe.

Tok vježbe zaštite i spašavanja

Trojica mladića tokom poplave spašavali su dvoje starijih ljudi na području Omerdinog polja, vratili su se po njihove stvari, ali su se sva trojica nesretnim slučajem našli u vodi. Povjerenik MZ je putem sistema veze obavijestio bazu – odnosno članove Radio kluba „Maglaj“ o situaciji na terenu i spašavanje je počelo. Nakon što je jedan od unesrećenih pronađen, na lice mjesta došli su pripadnici PS Maglaj, obavješteni su i pripadnici PVJ Maglaj koji su spasili unesrećenog, a tim Službe hitne medicinske pomoći ga je transportovao. Drugi unesrećeni pronađen je dronom, a da bi ga spasili, sa gradskog mosta konopcima su se spustila sva člana Gorske službe spašavanja Žepče i Gorske službe spašavanja Zavidovići-sekcija Maglaj – Eldina Mehinagić, demonstrirali hrabrost, stručnost i obučenost. Članovi tima za potragu i spašavanje locirali su i drugog unesrećenog, pripadnici GSS Žepče čamcem su se dovezli do mjesta gdje se nalazio i niz rijeku Bosnu prevezli ga do najbliže lokacije gdje ga je mogao preuzeti medicinski tim i evakuisati ga do najbliže zdravstvene ustanove. Treći unesrećeni pronađen je nešto dalje, nizvodno od Uzeirbegovog konaka, a u njegovom spašavanju učestvovali su članovi Spasilačkog tima Doboj sa svojim čamcem i sigurno ga predali u ruke zdravstvenih radnika. Lokacije spašavanja osiguravali su pripadnici PS Maglaj, a sve su vezom koordinirali članovi članovi Radio kluba „Maglaj“, u slučaju vježbe – članovi Operativnog centra. Cijela vježba trajala je sat vremena, akteri mogu biti samo ponosni na učinjeno o čemu govore brojne čestitke i pohvale koje su dobili. Vježba je pokazala i odličnu međuopćinski i međuentitetsku saradnju Maglaja, Žepča i Doboja.

Analiza pokazne vježbe tek slijedi

Efekti pokazne vježbe rezimiraće se na sastanku Općinskog štaba Civilne zaštite kada svi učesnici daju svoje ocjene, dobre strane ali i eventualne, uočene propuste.

Svima se zahvaljujem na učešću u vježbu, kao i gostima. Cilj ove vježbe bio je da vidimo koliko smo spremni i da uočimo eventualne nedostatke u slučaju stvarne potrebe za djelovanjem. Sumiraćemo sve segmente organizacije i realizacije, svako od učesnika daće svoju analizu i da na kraju dođemo do kvalitetnih zaključaka i spoznamo pravo stanje spremnosti“, izjavio je nakon vježbe Mirsad Mahmutagić, komandant Općinskog štaba CZ Maglaj.

Podršku u održavanju pokazne vježbe dala je i Misija OSCE-a u BiH. „Drago mi je da smo dali podršku ovoj vježbi, prije svega iz perspektive međuopćinske i međuentitetske saradnje. Čestitam svim učesnicima na izuzetnoj kvaliteti današnje vježbe, a posebno direktnim učesnicima“, izjavio je Will Richard šef terenskog ureda OSCE-a u Travniku i dodao. „Ako pogledamo sliv rijeke Bosne, do izvora do ušća, mnogi gradovi su ugroženi ponovnim poplavama. Preporuka općinama bila bi da intenzivno rade na sprečavanju onoga što smo imali 2014.godine i da rade na uvježbavanju kapaciteta koji bi mogli da preduprijede ono što desilo prije deset godine“. Inače, tokom trajanje vježbe dolazilo je do potpune obustave saobraćaja preko gradskog mosta, a alternativni prelaz bio je preko mosta „Natron“. Do povremenih obustava saobraćaja dolazilo je u dijelu raskrsnice ulica Srebreničkih žrtava rata i ulice Mladih, te u blizini Uzeirbegovog konaka i potoka Jandroš na regionalnom putu Zavidovići-Doboj. Kraj vježbe ponovno je označio zvuk sirene, a poruka svih učesnika bila je: „Ne trebalo nam!“

 

N.Br./maglaj.net