Ponedeljak , 11. Dec, 2023

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

I Domu zdravlja Maglaj realizuju projekat ''Pregledaj-progledaj''

img

Preventivni pregledi vida kod djece starosti od 4 do 5 godina

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, realizuje projekat “Pregledaj-progledaj”. Ovaj skrining program ima za cilj rano, odnosno pravovremeno otkrivanje slabovidnosti kod djece, kako bi se poduzele mjere koje bi rezultirale korekcijom vida i otklanjanjem problema u daljnjem životu djece.

Projektom su obuhvaćena djeca uzrasta od 4 do 5 godina. Iz JU Dom zdravlja Maglaj već su pozvali roditelje djece koja ne pohađaju vrtić (u vrtićima će takođe biti organizovani preventivni pregledi) da dovedu djecu u vrijeme jednog od dva termina - u srijedu 22.novembra i u petak, 24.novembra od 9,00 do 15,00 sati. Sve detaljnije informacije roditelji mogu dobiti u Službi pedijatrije Doma zdravlja Maglaj. Ukoliko roditelji nisu u mogućnosti javiti se u predviđenim terminima, mogu putem telefona Službe pedijatrije 032 465 676 dogovoriti termin pregleda djece.

Radi se o preventivnim pregledima, koji nisu obavezni ali su jako poželjni. Skrining vida ne traje dugo, nekih 10 minuta, a prvodimo ga dr. Emina Ramić, specijalizantica oftalmologije i ja. Pregled je predviđen za svu djecu rodjenu 2019.godine, jer je ova dob najpoželjnija i najpogodnija za pregled vida kod djece, a od djece će se tražiti da prepoznaju simbole koji se nalaze na odgovarajućoj tablici. Svjedoci smo da su mnoga djeca preko svake mjere izložena ekranima (TV, mobiteli, tableti), sve češće i duže vrijeme provode vrijeme uz ekrane. U posljednje vrijeme imamo problema sa nerazvijenim govorom kod djece, što je takođe posljedica ekranizacije koja takođe utiče i na pogoršanje vida kod djece. Sve češće nam se javljaju roditelji djece koja se žale na glavobolje, djeca imaju poremećaje pažnje, razdražljiva su i uznemirena ako im se uskrati mobitel ili gledanje TV-a. Zato naglašavam da bi bilo jako dobro da roditelji dovedu svoju djecu, rođenu 2019.godine na ove preventivne preglede“, kazala nam je dr. Senaida Mahmutović, specijalista pedijatar u Domu zdrvalja Maglaj.

Stručnjaci upozoravaju da ukoliko se slabovidnost ne otkrije i ne tretira do 8 godine starosti djeteta, efekat kasnijeg tretmana će biti puno manji.

 

N.Br./maglaj.net