Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Obilježena 31 godina od prve oslobodilačke akcije pripadnika maglajske brigade Armije R BiH (FOTO)

img

USPJEŠNOM AKCIJOM PROMIJENJEN TOK RATA NA MAGLAJSKOM PODRUČJU

Odavanjem počasti svim šehidima-poginulim braniteljima i polaganjem cvijeća na centralno spomen obilježje u Parku ljiljana i spomen obilježje na Spahića gaju, kao i časom historije, obilježena 31. godišnjica prve oslobodilačke akcije pripadnika maglajske brigade Armije R BiH. Tada su pripadnici Protivdiverzantnog voda (PDV) Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Maglaj, u dobro pripremljenoj i briljantno izvedenoj akciji, oslobodili veliki dio privremeno zauzete teritorije na koti Spahića gaj. Sve je počelo u ranu zoru tog hladnog i kišovitog novembarskog dana kada su pripadnici PDV-a zajedno sa borcima iz čete Stari Grad, čete Kosova i zeničkih četa 69. i 25., po teškim vremenskim prilikama, probili agresorski obruč, unijeli paniku i oslobodili veliki dio teritorije uspostavivši nove linije odbrane. Akcija je bila dobro pripremljena, briljantno i maestralno izvedena i promijenila je tok rata, a njen uspjeh podigao je moral boraca i građana. Maglaj agresoru više nije bio kao na dlanu.

Na Spahića gaju održan i čas historije

Na Spahića gaju prisutnima se obratio Samir Kujrić, nekadašnji pripadnik PDV-a koji se zahvalio svima koji pamte ovu bitku i ne zaboravljaju poginule. „Svi znamo da je ova bitka jedna od najznačajnijih u novijoj historiji BiH. Ona je bila prekretnica u ratu na ovim prostorima, bitka koja je promijenila svijest i mentalitet pripadnika Armije BiH. Toga dana smo shvatili da smo sposobni i za značajnije stvari i događaje koji će se poslije odigrati, a kojih su mnogi ovdje među nama bili svjedoci i direktni učesnici. Do 17.novembra 1992.godine bili smo prisiljeni da se branimo i uzmičemo na pojedinim linijama odbrane, a onda smo rekli da je dosta i da nešto moramo preduzeti. Nije bilo puno vremena za izviđanje i pripremu terenu, svega nekoliko dana. A onda smo u ranu zoru 17.novembra krenuli u odlučujuću bitku koja će se dalje razviti u jednu od najljepših priča u ratnom vihoru u Bosni i Hercegovini u to vrijeme. Bilo je i grešaka koje su bile produkt neiskustva i mladosti koja nas je tada nosila. Međutim, istovremeno i mnogo herojstva i ustrajnosti da izdržimo i uzdignemo se iznad naših gubitaka i ostvarimo najznačajniji uspjeh koji su jedinice Armije R BiH do tada postigle na ovom prostoru. Ne možemo stajati ovdje, a ne pomenuti istinske heroje toga vremena, momke koji su nosili ovu bitku zajedno sa nama, a koji dali svoje živote za ono što svi danas uživamo a to je sloboda. Rahmetli Senad Arifagić-Sendi i rahmetli Saud Brkić su ponajbolji od nas koji smo učestvovali u toj akciji i koji su nas svojom hrabrošću i istrajnošću poveli do velike pobjede, dali su svoje živote. Još nas nekolicina koji smo ranjeni taj dan, cijena je koju smo morali platiti da bismo ostvarili zadatak koji je u tom trenutku tako puno značio za moral svih boraca na maglajskom ratištu i šire, jer za ovu bitku se čulo na svim slobodnim teritorijama BiH“, kazao je prisutnima Samir Kujrić.

Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, naglasio je da se ne smiju zaboraviti oni koji su u odbrani BiH dali svoje živote i dijelove svoga tijela.

U najtežim uslovima sačuvali smo našu BiH, ona je cjelovita i opstaće dok je nas, iskrenih patriota. Ovo je jedna od najvažnijih bitaka u odbrani od agresije u periodu 92-95. Mnogo je bilo herojskih bitaka na području općine Maglaj, a mogu reći da su svaki dan i noć bili herojski i da su svi borci i civili ovdje bili pravi heroji. Odavdje možemo samo poručiti da se više nikada i nikome ne ponovi ono što se u tim godinama dešavalo u Maglaju i BiH, mnogo je krvi proliveno, mnogo je života dato. Sačuvali smo našu Bosnu i Hercegovinu i ako Boga da je izgradimo da bude još bolja, još jača i da se svako u njoj osjeća kao svoj na svome i da je osjeća svojom drugom majkom“, poručio je načelnik Mahmutagić. Svakog 17.novembra pa tako i danas, pripadnici nekadašnjeg PDV-a obišli su mezarja i grobove poginulih saboraca i njihove porodice, jer dok je preživjelih obilježavaće se ova bitka i neće se dozvoliti da ona ode u zaborav. Dug je to prema poginulim saborcima i njihovim porodicama, ali i direktnim učesnicima akcije oslobađanja kote Spahića gaj.

 

N.Br./maglaj.net