Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Aktivnosti HKD ''Napredak'' - Podružnica Maglaj (FOTO)

img

PROMOVISANA KNJIGA „KATOLIČKA ŽUPA MAGLAJ 1623-1970-2020“

U dvorani Pastoralnog centra u Maglaju, organzovana je promocija knjige "Katolička župa Maglaj 1623. – 1970. – 2020." autora Franje Marića, historičara iz Žepča, koji nažalost nije doživio objavljivanje knjige. Preminuo je u jeku pandemije korona virusa, 2020.godine, a knjiga je svjetlo dana ugledela 2021. godine.

Promocija je organizovana u povodu dva velika junileja – 400 godina od prvog pomena župe u jednom provincijalnom izvještaju i 50 godina od njenog obnovljenog djelovanja. Ova knjiga, istaknuto je tokom promocije, svjedok je bogate prošlosti ovoga kraja. Organizatori promocije bili su Hrvatsko kulturno društvo“Napredak“ Podružnica Maglaj zajedno sa Župnim uredom „Sveti Leopold Bogdan Mandić“. Mladenko Šupuković, predsjednik „Napretkove“ podružnice u Maglaju, kazao je da je sretan što se nakon likovne izložbe i poetske večeri organizuje promocija ove važne publikacije i što će „Napredak“ biti organizator još niza sadržaja. „Pisana riječ je pisana riječ i ona ostaje trajno“, naglasio je vlč. Franjo Tomić, župnik maglajske župe, pozdravljajući prisutne.

Nakon prerane smrti Franje Marića koji je, kako je rečeno na promociji, s velikom strašću radio, pisao i istraživao, Anto Marić, profesor historije iz Žepča i bliski rođak pokojnog Franje, uz svesrdnu podršku sadašnjeg župnika vlč. Franje Tomića i bivšeg župnika vlč. Josipa Jelića, pomogao je da se knjiga dovrši. „Mislim da je ova knjiga namijenja svim građanima ovoga grada bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost jer je ona svjedok bogate prošlosti ovog kraja“, naglasio je Anto Tomić koji je na promociji i predstavio ovu knjigu. Knjiga „Katolička župa Maglaj 1623.-1970.-2020.“ počinje opisom maglajskog Starog grada, Gradine i Kuršumlije, onako kako ih je vidio historičar Ćiro Truhelka, tu su i važne činjenice o historiji Maglaja i same župe, zanimljivosti, statistički podaci, karte, crteži, ilustracije, fotografije, značajni dokumenti među kojima je i dekret o osnivanju župe. Posebno su interesatni crteži Maglaja iz različitih epoha – od prodira Eugena Savojskog u Bosnu, vremena Napoleona te Austro-ugarske.

Među brojnim prisutnim na promociji bila su i braća pokojnog Franje Marića. „Naravno da smo svi emotivni, brat je bio presretan što mu se pružila prilika istraživati i napisati knjigu o maglajskoj župi. Preminuo je u jeku korone, a godinu dana nakon njegove smrti knjiga je objavljena“, rekao nam je Ivan Marić. Promociju je upotpunio

Josip Tirić na gitari, a iz „Napretka“ su kao naredni sadržaj koji organizuju najavili božićni koncert.

 

N.Br./maglaj.net