Subota , 27. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Maglaju

img

OD 50 DOZA DRAGOCJENE TEČNOSTI 14 DAROVALI NOVI DAVAOCI

Posljednja akcija darivanja krvi koju je za potrebe Kantonalne bolnice Zenica organizovala Općinska organizacija Crvenog križa Maglaj bila je više nego uspješna. Osigurano je 50 doza dragocjene tečnosti, a putem doborovoljnog davalaštva krenulo je 14 novih davalaca krvi. Realizaciju akcije pomogli su Mladi Crvenog križa Maglaj, a zadravstveni radnici Odjela za transfuziologiju KB Zenica zahvalili su se svim davaocima koji su učestvovali u akciji.

Srednjoškolci ispunili čekaonicu Doma zdravlja

Ono što je sve obradovalo je puna čekaonica u Domu zdravlja i više od 20 učenika i učenica Mješovite srednje škole Maglaj i Gimnazije „Edhem Mulabdić“ koji su bili spremni po prvi put darovati krv. Ahmed Husić, učenik Mješovite sredje škole i Irna Nalić, učenica Gimnazije strpljivo su čekali da saznaju hoće li moći darovati krv. Volje i želje su imali. „Već neko vrijeme imam želju da darujem krv, u školi su nam ponudili da učestvujemo u akciji i ja sam to prihvatio. Treme nema i nadam se da ću moći darovati krv“, ispričao nam je Ahmed. „Svjesni smo da je ovo dobro djelo i nismo puno razmišljali odazvati se ili ne. Moja otac je dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi i ja nastavljam tradiciju“, dodala je Irna. Sretni što su po prvi put darovali krv bili su srednjoškolci Amar Đuhera i Imran Fetić. „Novo iskustvo i nije bilo nikakvih problema. Ovo je prvi korak i učestvovaću u akcijama kad god budem mogao“, kazao je Amar. „Pričaćemo o svome iskustvu svojim prijateljima, pokušaćemo i njih animirati da postanu dobrovoljni davaoci krvi“, dodao je Imran.

Nadir Šehić, Adnan Hasić i Elvir Bajrić, radnici su komapnije Natron-Hayat u kojoj, kako kažu, imaju puno razumijevanja za dobrovoljne davaoce krvi. „Slobodan dan se podrazumijeva kao jedna od beneficija, to nam niko ne osporava i podržavaju nas u firmi. Dosta radnika Natron-Hayata se odazove na svaku akciju. Meni je ovo četvrti put da darujem krv a i u buduće ću biti redovan“, ispričao nam je Nadir. Adnanu je ova akcija bila sedma po redu. „Kao dobrovoljni davalac odlično se osjećam, lijep je osjećaj znati da će moja krv nekome puno značiti“, dodaje je Adnan. Elvir je krv darovao deseti put. „Ispunjen sam i sretan poslije akcije, prvo humano je darovati krv a dobro je i za naše zdravlje“, kazao je Elvir.

U četiri akcije osigurane 162 doze

U četiri akcije koje je za Kantonalnu bolnicu Zenica i Opću bolnicu Tešanj organizovao maglajski Crveni križ osigurane su ukupno 162 doze dragocjene tečnosti. „Sve nas je obradovao veliki odziv maglajskih srednjoškolaca, bili smo prijatno iznenađeni i mi ali i zadravstveni radnici Odjela za transfuziologiju Kantonalne bilnice Zenica. Ono što planiramo je još jedna akcija u decembru pa se nadam da će se punoljetni srednjoškolci opet odazvati, a to zavisi od njihovog zdravlja i želje da daruju krv“, kazao nam je Ismar Mehinagić, sekretar Crvenog križa Maglaj. U Crvenom križu izuzetno su zadovoljni i efektima Nedjelje solidarnosti tokom koje je osigurano dovoljno prehrambenih artikala i higijenskih potrepština za pedesetak paketa koji će biti podijeljeni porodicama u stanju socijalne potrebe. Bilo je i novčanih donacija. Iz Organizacije upućuju posebnu zahvalnosti svim osnovnim i srednjim školama koje su učestvovale u akciji, učenicima i njihovim roditeljima kao i uposlenim, te građanima koji su donirali novčane iznose.



N.Br./maglaj.net