Četvrtak , 25. Jul, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Vladi ZDK potpisani ugovori o sufinansiranju šest kapitalnih projekata u pet gradova i općina

img

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić danas je u uredu premijerke Amre Mehmedić potpisala s predstavnicima gradova Zenica i Visoko te općina Tešanj, Maglaj i Olovo ugovore o sufinansiranju šest kapitalnih projekata ukupne vrijednosti 1.738.800,00 KM.

Premijerka Mehmedić je naglasila da su ovi projekti usaglašeni prilikom nedavnih posjeta Vlade jedinicama lokalne samouprave.

- Vlada je opredijeljena da nastavi finansirati razvojne, odnosno infrastrukturne projekte koji su od značaja za jedinice lokalne samouprave, a u konkretnom slučaju radi se o projektima iz oblasti obrazovanja, kulture i sporta - rekla je premijerka ZDK.

Ministrica Subašić je podsjetila da je ovo drugi put ove godine da Vlada putem resornog ministarstva dodjeljuje gradovima i općinama sredstva za kapitalna ulaganja, a u fokusu je školska infrastruktura tako da će djeca i nastavnici dobiti imati mnogo bolje uslove za rad.

- Podržali završetak izgradnje Područne škole Goduša u Visokom, a u Tešnju je kompletan dodijeljeni transfer usmjeren u školsku infrastrukturu, zbog čega se posebno zahvaljujem Općini Tešanj koja je također izdvojila značajna sredstva. Maglaj će po prvi put dobiti sportsku dvoranu koju će koristiti dvije srednje škole, što je jako značajno za naše učenike koji do sada nisu imali gdje obavljati nastavu tjelesnog odgoja. Sredstvima smo podržali i izgradnju sportskog bazena u Olovu gdje će nastavnici moći da održavaju nastavu, a bazen će moći koristiti i građani - rekla je ministrica Subašić.

Gradu Zenica odobreno je 450.000,00 KM za projekat "Sanacija krova i unutrašnjih prostora zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica", čija je

realizacija započela prije dvije sedmice, te 70.000,00 KM za projekat "Rekonstrukcija objekata Kampa izviđača Zenica na Boračkom jezeru".

- BNP će najkasnije početkom naredne godine otkloniti višedecenijski problem prokišnjavanja ravnog krova, a sve to zahvaljujući Vladi ZDK-a i Gradu Zenica koji su opredijelili sredstva za u ovom trenutku za nas najznačajniji infrastrukturni projekat - rekao je direktor BNP-a Miroljub Mijatović.

Općini Maglaj odobreno je 500.000,00 KM za prvu fazu projekta "Izgradnja sportske dvorane za potrebe srednjih škola u Maglaju", tako da bi učenici Gimnazije "Edhem Mulabdić" i Mješovite srednje škole napokon trebali dobiti uslove za odvijanje nastave tjelesnog odgoja.

Općini Tešanj odobreno je 268.800,00 KM, od čega 100.000,00 KM za projekat "Izgradnja novog školskog objekta JU Osnovne škole "9. septembar" Tešanj (IV faza)", a 168.800,00 KM za projekat "Realizacija mjera energetske efikasnosti na objektima JU Osnovne škole "Džemal Bijedić" Tešanj i JU Osnovne škole "Rešad Kadić" Tešanj PŠ "Džemilić Planje".

Resorno ministarstvo se opredijelilo da sa 300.000,00 KM podrži nastavak realizacije projekta "Izgradnja objekta vanjskih bazena na termalnu vodu" u Olovu, za koji je Vlada ranije odobrila 200.000,00 KM.

- Ukupna vrijednost projekta je 700.000,00 KM sa ulaganjem Općine Olovo. Biće to vrlo atraktivan olimpijski bazen sa svim potrebnim sadržajima i vjerujem da će biti u funkciji građana i sporta - rekao je općinski načelnik Đemal Memagić.

Gradu Visoko odobrena su sredstva u iznosu od 150.000,00 KM za završnu fazu projekta "Izgradnja novog školskog objekta Područne škole "Goduša" JU Osnovne škole "Alija Nametak" Visoko", za koji su ranije Vlada i Grad Visoko izdvojili 550.000,00 KM, tako da bi učenici već tokom predstojeće školske godine mogli useliti u potpuno nov i moderan školski objekat.

- Grad Visoko je proveo tendere, izabrao i uveo izvođača radova u posao i danas smo potpisali ugovor kojim je Vlada osigurala 150.000,00 KM od ukupno nedostajućih 260.000,00 KM - rekao je gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

 

Press služba ZDK