Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Amar Đuhera iz Maglaja drugoplasirani na Državnom prvenstvu u robotici (FOTO)

img

AMAR ĐUHERA OSTVARUJE SVOJE SNOVE

Amar Đuhera, učenik III razreda Mješovite srednje škole Maglaj koji se školuje za zanimanje mašinski tehničar, na nedavno održanom Trećem državnom prvenstvu u robotici, sa svojom ekipom STEM tima Zenica, koju su činili Marko Jerković i Dušan Maleš, osvojio je odlično drugo mjesto. Prvoplasirana ekipa u Zenici je osigurala učešće na Svjetskoj robotskoj olimpijadi koja se održava u Panami gdje će učestvovati ekipe iz cijelog svijeta. Svjetska olimpijada u robotici održava se od 2004. godine. Cilj joj je okupiti mlade iz cijelog svijeta kako bi razvili svoju kreativnost, vještine dizajniranja i rješavanja problema putem zahtjevnih obrazovnih natjecanja i aktivnosti u izgradnji robota. WRO je započeo s promocijom robotike mladima širom svijeta. Educirajući mlade o robotici radili su na tome da probude interes za STEM (znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku) i nadahnu inovatore sutrašnjice.

Njegov svijet je robotika

Još dok je bio desetogodišnji dječak, Amar Đuhera je znao čime bi se volio baviti u budućnosti, a to je robotika. Nakon završene osnovne škole želio se upisati u srednjoj školu za mehatroniku – koja je mješavina robotike i mašinstva. Takve srednje škole postoje u Tešnju i Žepču, ali kako je to značilo svakodnevna putovanja, Amar se ipak odlučio za mašinsku školu u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj. „Profesorica Alma Avdić uvela me u svijet CAD-a, odnosno crtanja potpomognutog računarom. U protekle dvije godine dosta sam naučio o tome, ali sam želio više znanja pa sam u septembru prošle godine počeo pohađati STEM Akademiju u Zenici, gdje sam puno naučio o robotici i savremenim tehnologijama. Svake subote sam u Zenici, kolege sa Akademije su me odlično prihvatile, odlična su ekipa. Sa nama rade vrsni stručnjaci, svaki mjesec izučavamo novu oblast, razne programske jezike pa je logično bilo da svoje znanje pokažemo na Državnom prvenstvu robotici, na kojem je učestvovalo nekoliko timova sa STEM Akademije. Prvoplasirana ekipa bila je takođe sa Akademije, a mi smo zauzeli drugo mjesto. Mentor na državnom prvenstvu u robotici bio nam je prof.dr.Ernad Bešalgić, sa kojim sam ostvario odličnu saradnju“, ispričao nam je Amar.

Učesnici Državne olimpijade u robotici još u februaru su dobili praktičan zadatak za kojeg je trebalo pronaći rješenje. „Svi zadaci su sadržani u mapi, svaki zadatak nosi određeni broj bodova, a mi smo trebali isprogramirati robota kako bi obavio određene zadatke. Potrebno je bilo osvojiti što više bodova u 120 sekundi. Nismo nezadovojni drugim mjestom, a favorit takmičenja bila je upravo prvoplasirana ekipa, koja je odbranila prošlogodišnju titulu, a učestvovali su na Svjetskoj olimpijadi u robotici u Dortmundu“, kaže Amar i dodaje. „Današnjica se ne može zamisliti bez robotike jer svi težimo automatizaciji. Jedan mašinski tehničar ne može biti konkurentan na tržištu rada ako nema znanja iz oblasti računarstva i informatike. Danas to jedno bez drugog jednostavno ne ide. Želim da ovladam ovim znanjima što više mogu, pa sam se pored formalnog obrazovanja u srednjoj školi odlučio da naučim i više kroz STEM Akademiju. Robotika je moja strast, a ja sam u nižim razredima osnovne škole znao čime se želim baviti u životu. Imao sam veliku podršku svojih roditelja pa ni rezultat nije izostao. Robotika je budućnost i što se ranije krene sa usvajanjem znanja iz ove oblasti, tim bolje. Preporučio bih mladima da se više zainteresuju za svijet robotike“.

U školama omogućiti izučavanje savremenih tehnologija

Nakon srednje škole Amar bio želio upisati Mašinski fakultet i specijalizirati se u oblasti mehatronike. „Iskreno, ne razmišljam daleko u budućnost, volio bih putovati, upoznati svijet, nove kulture i ljude, a kada je posao u pitanju najviše bih volio biti freelancer, u oblasti robotike i računarski potpomognutog crtanja – CAD-a. Savladao sam i programe koji se koriste za ovo crtanje – AutoCAD i Solidworks. Želim što više znanja iz oblasti programiranja jer će mi to jako trebati u budućnosti. I u školu pokušavam da naučim što više od svojih profesora i profesorica, ali dobro bi bilo u budućnosti da se učenicima omogući izučavanje savremenih tehnologija, kao što je mehatronika, da ne moraju ići van Maglaja da to nauče, nego da to imaju u svojoj školi. Ja ima svoj cilj u životu i pokušaću ga ostvariti“, poručio je Amar Đuhera na kraju razgovora.

Učenici MSŠ učestvovali i u online radionicama

Podsjećamo da su učenici Mješovite srednje škole Ajla Bradarić i Almedin Mezetović sa profesoricom Nerminkom Pirkić, prošle godine imali priliku da učestvuju u online radionicama TABLA projekta, čiji je cilj upravo bio promovisanje STEM obrazovanja, odnosno inovativnog pristupa poboljšanja ishoda učenja kod učenika, kao i osnaživanje nastavnika da primjene STEM u obrazovanju.

Bilo je to divno iskustvo, imali smo priliku družiti se sa osnovcima i srednjoškolcima iz cijele BiH, imali smo predavače koji su nam svaki dan govorili o nekoj novoj temi. Interesovale su ih naše želje, šta bi voljeli promijeniti u našim školama, kakve su naše potrebe, jer neki učenici su se žalili da u školama nemaju projektore ili pametne table. Zahvaljujući radionicama, proširila sam znanja iz oblasti kulture, historije, umjetnosti“, ispričala nam je Aja i dodala da je tokom radionica puno učila ali na vrlo zabavan i kreativan način, a sve što je naučila prenosila je svojim kolegama i kolegicama. Inače, Ajla Bradarić krajem prošle godine osvojila je drugu nagradu za forografiju na nagradnom konkursu „Mladi i naslijeđe“ u okviru manifestacije Dani evropskog naslijeđa.

 

N.Br./maglaj.net