Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

IT Challenge, najveće IT takmičenje u BiH za srednjoškolce, sedmu godinu zaredom organizuje se u Maglaju

img

ROK ISTIČE U PETAK: REKORDAN BROJ PRIJAVLJENIH EKIPA!

IT Challenge, najveće IT takmičenje u BiH za srednjoškolce, sedmu godinu za redom organizuje se u Maglaju. Fond nagrada je 4.000,00 KM, a svoje timove mogu prijaviti srednje škole iz cijele BiH.

Takmičenje će se održati 19. maja, u organizaciji jedne od najvećih IT kompanija u BiH - NSoft d.o.o., Općine Maglaj i JU Gimnazije Edhem Mulabdić Maglaj.

IT challenge svake godine okuplja na stotine mladih informatičara iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, pa se i ove godine očekuje velika posjećenost, a u prilog tome ide i podatak da je već do sada prijavljeno nekoliko desetina timova iz cijele BiH!

Pored takmičarskog dijela, učesnici će imati priliku čuti i predavanja iskusnih programera, te tako dobiti direktan uvid u posao u IT industriji, koja slovi za najbrže rastuću u našoj zemlji. Također, isti dan će biti organizirane i workshop radionice za profesore na temu korištenja AI alata u nastavi, te prezentacija gadgeta i noviteta iz svijeta tehnologije.

"Cilj nam je da na jedno mjesto okupimo što veći broj budućih IT genijalaca i nositelja ovog sektora u budućnosti. Takmičenja ovog tipa će pomoći i učenicima i nastavnicima u međusobnom umrežavanju, te razmjeni znanja i iskustava, koje u konačnici može značajno doprinijeti razvoju IT obrazovanja u našoj zemlji. U proteklih šest izdanja u takmičenju je učestvovalo nekoliko stotina učenika iz cijele zemlje i želimo nastaviti istim tempom", istaknuli su organizatori.

IT CHALLENGE i prateća predavanja će biti cjelodnevni događaj 19. maja ove godine, a više informacija i prijaviti svoju ekipu možete saznati putem LINKA.